Show Menu

Вредят ли брекетите на зъбите?

Вредят ли брекетите на зъбите?
Свържи се с нас бързо и лесно! Запази час
Онлайн консултация

Изисква се добра орална хигиена

Често срещан въпрос е дали брекетите увреждат зъбите по време на ортодонтското лечение.

Наистина ортодонтското лечение с  брекети може да доведе до увреждане на зъбите, тъй като то е продължително, а брекетите са залепени върху зъбите и по този начин улесняват задържането на хранителни остатъци и плака. Макар, че брекетите сами по себе си не увреждат зъбите, това че задържат хранителни остатъци и плака може да доведе до поява на кариес и възпаление на венците. Затова е важно по време на лечението с брекети да се спазва добра орална хигиена. Необходимо е да се използват различни видове четки – специална ортодонтска четка, която позволява миенето на зъбите и брекетите; междузъбни четки, които за удобни за навлизане под дъгата; четка с единичен сноп косъмчета, която е удобна за задните зъби; също и специални междузъбни конци и вода за уста. Важно е да се правят контролни прегледи при ортодонт с професионално почистване веднъж месечно.


След завършване на лечението с брекети е желателно обработка на зъбните повърхности с HealOzone, което силно редуцира риска от поява на кариеси.


Ако са спазени всички изброени условия за поддръжка на хигиената, брекетите са безопасно и безпроблемно средство за подреждане на зъбите, а следователно и за подобряване на здравето и естетиката им.

Запази час за консултация сега!
Loading
Запази час за видео консултация сега! Онлайн консултация
Назад към "Ортодонтия"
Medical Dent

Дентален Център
MEDICAL DENT

1407 София,
бул. Джеймс Баучер 114

Open hours

Работно време

от Понеделник до Събота:
от 8:00 ч. до 18:00 ч.

При спешни случаи на ваше разположение има дежурен лекар.