Вредят ли брекетите на зъбите?

Изисква се добра орална хигиена

Често срещан въпрос е дали брекетите увреждат зъбите по време на ортодонтското лечение.

Наистина ортодонтското лечение с 
брекети може да доведе до увреждане на зъбите, тъй като то е продължително, а брекетите са залепени върху зъбите и по този начин улесняват задържането на хранителни остатъци и плака. Макар, че брекетите сами по себе си не увреждат зъбите, това че задържат хранителни остатъци и плака може да доведе до поява на кариес и възпаление на венците. Затова е важно по време на лечението с брекети да се спазва добра орална хигиена. Необходимо е да се използват различни видове четки – специална ортодонтска четка, която позволява миенето на зъбите и брекетите; междузъбни четки, които за удобни за навлизане под дъгата; четка с единичен сноп косъмчета, която е удобна за задните зъби; също и специални междузъбни конци и вода за уста. Важно е да се правят контролни прегледи при ортодонт с професионално почистване веднъж месечно.


След завършване на лечението с брекети е желателно обработка на зъбните повърхности с HealOzone, което силно редуцира риска от поява на кариеси.


Ако са спазени всички изброени условия за поддръжка на хигиената, брекетите са безопасно и безпроблемно средство за подреждане на зъбите, а следователно и за подобряване на здравето и естетиката им.

Свържи се с нас бързо и лесно!

Вярваме, че всеки зъб е сложен организъм и различните му проблеми изискват различни специалисти. 

Call Now Button