Често срещани страхове, свързани с фасетите

Красиво подредените и искрящо бели зъби отдавна вече не са запачена марка само на холивудските звезди. В днешно време естетичната стоматология е достъпна за всеки. Един от най-добрите начини да коригирате надеждно и дълготрайно вида на усмивката си е поставянето на фасети. Все още много пациенти остават скептично настроени към тази процедра, поради погрешно разпространени схващания и страхове. Кои са главните сред тях?

Видът на фасетите няма да отговори на очакванията ми

В модерната стоматология Вашият зъболекар може да снеме отпечатъци от зъбите Ви и след анализ на модели, изготвени по тези отпечатъци, да направи проект на Вашите фасети. В рамките на подготвителната фаза, този проект може да бъде пренесен с временен материал в устата Ви, където, ако се налага, да се нанесат допълнителни корекции. По този начин, още преди изпиляването на зъбите, Вие да добиете доста точна представа как ще изглеждат те на финала.

Зъбите ми ще бъдат изпилени ненужно

Най-новите стоматологични керамики са достигнали ниво, което позволява една фасета да е с дебелина само 0,3мм, без това да влияе негативно на нейната здравина. При пиленето на зъбите за фасети е необходимо буквално емайлът само да се абразира/надраска/ с борче и да се оформи много тънък праг близо до венеца, за да може фасетата да има определена позиция. В класическия случай за фасети изпиляване извън тези граници не се налага.

Фасетите могат много лесно да се счупят, разлепят

Начинът, по който се циментират фасетите с помощта на специални композитни цименти се основава на т.нар. адхезивна технология и създава химическа връзка между керамиката и Вашия зъб. По този начин двете стават на практика едно цяло и при правилно поставяне на фасетите и добра преценка и баланс на вашата захапка, разлепяне или счупване на фасетата на практика са невъзможни. При пациенти страдащи от т.нар. бруксизъм(несъзнателно стискане или триене на зъбите) може да се наложи, по преценка на стоматолога, поставянето на шина на едната челюст, която да предпазва фасетите и всички останали зъби през нощта.

Ако консумирам оцветяващи храни и напитки или пуша цигари, фасетите ще променят цвета си

Керамиката сама по себе си не променя цвета си. Тя не би могла да се повлияе нито от избелване, нито от пигментни вещества в храните, напитките или цигарите. Това, което може да се случи е пигменти да се наслоят върху фасетите, като това е възможно в минимални количества поради гладката им повърхност. При правилна орална хигиена и редовно професионално почистване на зъбите от стоматолог, това на практика не се случва.

След поставянето на фасети зъбите ми ще бъдат прекалено чувсвителни

Появата на чувствителност след циментирането на фасети понякога наистина е факт. Това е нормална реакция на зъбите на процеса на циментиране и в рамките на няколко седмици намалява и съвсем отшумява.

След няколко години фасетите ще трябва ли да се сменят?

Статистиката показва, че фастетите се отличават с изключителна издръжливост, която не отстъпва по нищо на коронки на зъбите. Правилно циментирани, те не се нуждаят от специална и по-различна поддръжка от Вашите зъби. Това означава: редовно миене на зъбите и използване на междузъбен конец, също както и професионално почистване и преглед при Вашия стоматолог 2 пъти годишно. Спазвайки тези прости правила Вие гарантирате дълъг живот на своите фасети и запазване на Вашата красива усмивка.

Свържи се с нас бързо и лесно!

Вярваме, че всеки зъб е сложен организъм и различните му проблеми изискват различни специалисти. 

Call Now Button