Show Menu

Често задавани въпроси за ендодонтия

Често задавани въпроси за ендодонтия
Свържи се с нас бързо и лесно! Запази час
Онлайн консултация

Защо имам нужда от ендодонтска процедура?

Ендодонтското лечение се прави, когато пулпата - меката тъкан в зъба, се възпали или инфектира. Възпалението или инфектирането може да възникне от редица причини - дълбок кариес, продължителни повтарящи се процедури по зъба или пукнатина и отчупване на зъба. В допълнение, травма на зъба може да е причина за ендодонтско лечение, въпреки че няма видими увреждания по зъба. Ако пулпно възпаление или инфекция остане нелекувано, то може да доведе до болка или възникването на абсцес.

Medical Dent

Какво е гранулом и как се лекува?

Това е ограничен възпалителен процес около върха на зъбния корен. Той често се наблюдава при неправилно лекувани коренови канали. Лечението му се състои в правилното разширяване, почистване и запълване на кореновия канал.

Medical Dent

Как се умъртвява нерв на зъб при бременност?

Нормално протичащата бременност не е противопоказание за стоматологично лечение. Умъртвяването на нерв е желателно да се извърши по метода на витална екстирпация. При нея под упойка се отстранява пулпата (нерва) на зъба. Каналите се разширяват, промиват, запълват и лечението се завършва. Не е желателно по време на бременност да се правят рентгенови снимки, но ако сериозността на проблема го изисква, е препоръчително да се правят с дигитален рентген и под защитата на оловна престилка.

Medical Dent

Ще усещам ли болка по време на или след тази процедура?

Много ендодонтски процедури са насочени към облекчаване на болката, идваща от възпалената пулпа. С помощта на модерните анестетици и техники на обезболяване, всички пациенти съобщават, че не са изпитвали болка по време на тези процедури.

През първите няколко дни след манипулацията е възможно да изпитвате чувствителност във вашия зъб, особено ако преди това зъбът е бил болезнен и възпален. Този дискомфорт може да бъде овладян чрез медикаменти с или без рецепта. Затова следвайте препоръките на вашия ендодонтист внимателно.

Възможно е известно време след ендодонтското лечение да продължите да чувствате зъба си по-различно. Ако обаче усещате болка или напрежение в зъба, свържете се с вашия ендодонтист.

Medical Dent

На какво могат да се дължат продължаващи болки след умъртвяване на зъб?

Много често кореновите канали са с анатомия която предлага най-различни особености - извити канали, допълнителен канал които не се вижда с просто око. Затова в съвременната ендодонтска практика застъпва лечението на коренови канали с микроскоп. Болката след умъртвяване на зъб е често срещана и обикновено отшумява бързо след проведеното качествено ендодонтско лечение.

Medical Dent

Могат ли да се спасят зъби с лошо ендодонтско лечение?

Много често се срещат зъби с недобро ендодонтско лечение - лошо запълнени канали, счупени инструменти в кореновите канали, зъби с пробити корени. Такива зъби могат да се спасят и в случая е нужно ре-лечение на кореновите канали. С ендоднтският микроскоп, с който разполага Медикъл Дент ре-лечението на коренови канали и справянето с трудни ендодонтски случай е много по-лесно и с предвидим резултат.

Medical Dent

Какви са признаците за необходимост от ендодонтско лечение?

Признаците които трябва да наблюдавате са болка, чувствителност към топло и студено, болезненост при допир и дъвчене, преоцветяване на зъба, подуване, болезненост и отток на съседните лимфни възли. Понякога, обаче симптоми не се наблюдават.

Medical Dent

Трябва ли да се умъртви зъб с болка при наличие на бруксизъм?

Бруксизмът представлява така нареченото „скърцане със зъби”, което с течение на времето може да доведе до изтриване и болки в зъбите и долночелюстната става. Ако причината за болката в зъба е бруксизмът, не е необходимо той да се умъртвява, а да се преустанови скърцането и да се търси причината за неговото възникване. Лечението е комплексно. Прави се анализ на захапката и се изработват индивидуални шини от мек материал, с които се спи и така се намалява триенето между зъбите и болката в тях. С течение на времето, благодарение на шините, се стига до намаляване на мускулния тонус и спиране на скърцането. Друга алтернатива е поставянето на ботокс в областта на определени дъвкателни мускули, с което пак се коригира техният повишен тонус и се повлиява бруксизма.   

Вижте и нашите полезни съвети при  вадене на мъдрец и вадене на ретиниран мъдрец.

Запази час за консултация сега!
Loading
Запази час за видео консултация сега! Онлайн консултация
Вижте още
Назад към "Ендодонтия"
Medical Dent

Дентален Център
MEDICAL DENT

1407 София,
бул. Джеймс Баучер 114

Open hours

Работно време

от Понеделник до Събота:
от 8:00 ч. до 18:00 ч.

При спешни случаи на ваше разположение има дежурен лекар.