Как да се грижим за зъбния емайла?

Когато стане въпрос за дентално здраве, едно от най-важните условия, за които трябва да се погрижим, е безупречността на зъбния емайл. Много често хората подценяват значимостта му и в резултат на това пренебрежение възникват редица проблеми, които се усложяват във времето.

От дентална клиника Medical Dent ще ви споделим какво трябва да знаете за зъбния емайл, както и какви са начините за възстановяването и заздравяването му.

Какво представлява зъбният емайл и какви са причините за проблемите, свързани с него?

Представлява най-външният слой на дъвкателния орган, чиято функция е да го защитава и да покрива дентина. Неговият състав, включващ 96 % минерала кристален калциев фосфат, е и причината за твърдата му структура. Представлява най-високо минерализираното, както и най-твърдото вещество, което може да се открие в човешкото тяло.

Останалите 4 % в състава му включват вода и органични вещества.

Неговият нормален цвят е светложълто, като може да достигне и до комбинация между сиво и бяло. При нарушение на неговата структура и при възникване на проблем, цветът се видоизменя.

Функцията на емайла е да предпазва зъба от наранявания, проникване на болестотворни патогенни микроорганизми. Той защитава деликатните тъкани, като дентина и пулпата, известни със своята уязвимост.

Най-често срещаните причини за нарушаване на зъбния защитен слой, са:

  • лоша хигиена – недостатъчно добрата дентална хигиена води до промени в структурата на минералното вещество, което води до натрупване на зъбна плака и преобразуването им в зъбен камък. Те са източници на бактерии, които с участието на слюнката променят киселинността си и се превръщат в патогенни;
  • абразия – предизвиква износването на предпазния слой и по-лесното му разрушаване;
  • консумация на кисели храни и напитки – честата употреба на храни и напитки с кисел характер може да доведе до разграждането на минерала и по-лесна поява на кариеси;
  • липса на поддръжка – използването на неподходящи пасти за зъби с високо съдържание на флуор могат да доведат до промени в зъбната структура;
  • неконтролирано избелване на зъби – използването на изкуствени гелове с избелващи агенти, които не са одобрени от вашия дентален специалист, както и прекомерният интензитет на употребата им, може да доведе до реминерализация на защитния слой;
  • стомашни проблеми – повишената киселинност, връщането на стомашни сокове, поради състояния като гастроезофагеален рефлукс, могат да доведат до промяна в минерализацията.

Какви са методите за възстановяването му?

От дентална клиника Medical Dent ще ви споделим някои основни съвети за възстановяване, защита и поддръжка на емайла:

  • поддържане на добра устна хигиена – премахването на хранителните остатъци, употребата на правилни средства за хигиена и редовната профилактика са в основата на предпазване на повърхностния слой на зъбите;
  • редовни посещения при зъболекар – при напукан и нарушен емайл често се наблюдава протичане на кариозни процеси, възпаление на венците и други проблеми. Редовното посещение при дентален специалист може да предотврати усложнения;
  • използване на специални продукти – в денталната практика съществуват специализирани продукти, като течни гелове за зъби, паста за зъби и други, чиято цел на приложение е да възстановяват структурата и здравината на минералния слой.

Защо да се доверите на Medical Dent?

От дентална клиника Medical Dent осъзнаваме важността на повърхностното минерално вещество на зъбите и поради тази причина ви предлагаме иновативни методи за поддръжка и заздравяване на защитния слой.

Екипът ни от квалифицирани специалисти в областта на денталната медицина ще се погрижи да направи щателна оценка на състоянието ви и да избере най-подходящите методи за възстановяване.

Освен това, денталните ни специалисти ще ви дадат ценни съвети за укрепване на зъбния емайл в домашни условия.

Свържи се с нас бързо и лесно!

Вярваме, че всеки зъб е сложен организъм и различните му проблеми изискват различни специалисти. 

Call Now Button