Show Menu

Какво да ядете, за да се предпазите от кариес?

Какво да ядете, за да се предпазите от кариес?
Свържи се с нас бързо и лесно! Запази час
Онлайн консултация

Кариесите са често срещан проблем както при децата, така и при възрастните. За да се борите ефективно с опасността от зъбен кариес, непременно трябва да започнете от добрата си устна хигиена. Тя включва редовно миене на зъбите с паста, но и почистване с конец за зъби. втората стъпка, която не бива да пренебрегвате е балансираната диета, която на практика се явява превантивна мярка срещу развитието на кариес.

Ще ви дадем няколко полезни съвета за храните и напитките, на които да наблегнете, ако искате да си гарантирате здрава усмивка. Без значение, дали имате  фасети или белотата на зъбите ви е естествена, то пиенето на газирани напитки, съдържащи киселини, определено ще навреди както на здравето ви, така и на красивите зъби, което може да доведе до кариеси. Помнете, че дори да консумирате веднъж дневно напитки с високо съдържание на захар и киселини, те се отразяват неминуемо на емайла ви.

Представяме ви кратък списък на храните, които да включите в менюто си, ако се стремите да осигурите защита на фасетите и зъбите си от развитието на кариес:

  • Сирене – приемът на сирене след употребата на захарни изделия ще предотврати увеличаването на киселинността. Сиренето стимулира отделянето на слюнка, а освен това е богато на калций. А, именно калцият е минералът, който предпазва в най-голяма степен емайла ви.
  • Краве мляко – съдържанието на лактоза помага на зъбите ви да се предпазят от развитието на кариес. В допълнение, млякото съдържа и калций, фосфор и казеин, които също са част от борбата с кариесите.
  • Растителните храни – благодарение на фибрите се генерира повече слюнка, която премахва замърсяванията по зъбите.
  • Фъстъци – това също са едни от хранителните продукти, които стимулират изключително много отделянето на слюнка.
  • Органично какао – благодарение на високото съдържания на фосфат и калций, органичното какао действа превантивно срещу появата на кариеси.
  • Сьомга – рибата съдържа витамин D, а той помага да се усвои максимално калцият от организма.

Имайте предвид тези полезни храни, когато планирате дневното си меню и не забравяйте да полагате комплексна грижа за красивата си и сияйна усмивка.


Прочетете как да направите правилния избор между  коронки и фасети.

Запази час за консултация сега!
Loading
Запази час за видео консултация сега! Онлайн консултация
Вижте още
Назад към "Естетична стоматология"
Medical Dent

Дентален Център
MEDICAL DENT

1407 София,
бул. Джеймс Баучер 114

Open hours

Работно време

от Понеделник до Събота:
от 8:00 ч. до 18:00 ч.

При спешни случаи на ваше разположение има дежурен лекар.