Какво лечение да предприемем при обратна захапка?

Има някои проблеми, засягащи денталната медицина, които са често срещани и изискват навременна намеса. Те могат да повлияят както на функционалността на дъвкателния апарат, така и на разположението на зъбите, а дори и на самочувствието.

От дентална клиника Medical Dent открояваме обратната захапка като един от тези проблеми, които изискват лечение и имат определени специфики, определящи начина на разрешаване на проблема.

Какво трябва да знаете за обратната захапка?

Това е често срещано медицинско състояние, наричано още retrognathia, при което долната челюст е разположена по-назад от нормалната си позиция. По този начин се създава отстъп между горната и долната челюст, което се категоризира като аномалия.

Това състояние може да се дължи на различни фактори и да има различни степени на тежест, в зависимост от което се определят и методите на лечение. Може да се наблюдава на всякаква възраст – при бебе, при дете, при възрастни, като в зависимост от възрастовата категория се различава и начина за корекция.

Най-често срещаните причини за поява на аномалията, са:

  • генетика – фактори от генетичен характер могат да играят ключова роля в развитието на състоянието. Ако имате семейна история с това състояние, шансовете за наследяване са по-големи;
  • недостатъчно развитие на челюстта – ако долната челюст не се развие правилно по време на детските години, това може да доведе до обратна захапка;
  • вредни навици – продължителното използване на биберон или палец, които са навици, наблюдавани при най-малките, се смята, че могат да доведат до неправилно развитие на челюстите;
  • зъбни аномалии – присъствието на зъбни аномалии, като неправилно позиционирани зъби, може да допринесе за обратната захапка.

Кои са начините за лечение на обратна захапка?

Диагностицирането на обратната захапка може да се извърши от специалист – челюстно-лицев хирург или ортодонт. Методите за отстраняване на проблема, които дават най-добри резултати, са:

  • ортодонтско лечение – поставянето на ортодонтски апарати, специално изработени според спецификите на устната ви кухина, са най-честият метод за корекция. Ортодонтските апарати, като шини и брекети, могат да бъдат използвани за корекция на положението на зъбите и челюстта. Това е чест метод за корекция на несъвършенствата, особено при млади пациенти, като шините са препоръчителни сами при по-малките деца. Ортодонтът прави оценка на състоянието, след което насрочва план за действие, в зависимост от конкретните нужди на пациента. Той проследява отделните стъпки и осигурява отлични крайни резултати;
  • хирургично лечение – при по-сложни случаи, където ортодонтската намеса сама по себе си не е достатъчна, може да се наложи хирургическа интервенция. Тя включва коригиране на позицията на челюстта и може да бъде извършена от челюстно-лицев хирург.

Защо Medical Dent е правилното място за лечението на нашите зъби?

От дентална клиника Medical Dent осъзнаваме сложността на проблема с обратната захапка и поради тази причина ви предлагаме най-модерните, актуални и иновативни начини за отстраняване на този тип аномалии.

Намесата на нашия екип, съставен от квалифицирани професионалисти в областта на денталната медицина, гарантира отличен план, който ще следваме заедно, за постигането на оптимални резултати и коригиране на несъвършенствата.

За изработката на шините, брекетите и останалите ортодонтски апарати, ние използваме най-висококачествените материали, гарантиращи устойчивост, здравина и солидност, необходими за извършване на корекцията.

Свържи се с нас бързо и лесно!

Вярваме, че всеки зъб е сложен организъм и различните му проблеми изискват различни специалисти. 

Call Now Button