Кога брекетите са само част от цялостно лечение и стъпка към придобиването на желаната усмивка?

Всички отговори на д-р Бранимир Кирилов

Много често комплексното стоматологично лечение изисква намесата на различни специалисти, за да може да се постигнат най-добри естетични и функционални резултати. Ортодонтският анализ и план за лечение е напълно отделен етап от комплексния план за лечение. При него се определя приблизителното време и вида на използваните материали в името на добрия лечебен резултат.

Ключова за сдобиването с мечтаната усмивка е опитността на ортодонта. Видът на използваните брекети също е от значение, никога не правим компромиси с качеството – използваме само най-реномираните и доказали ефективността си брандове. Обикновено цялостно ортодонтско лечение се прави предимно в по-млада възраст и неговата цел е здравите и хубави зъби да бъдат подредени с цел естествено красива усмивка.

Съществува обаче и само така наречената ортодонтска подготовка, която е част от планирането по пътя за придобиване на желаната усмивка. Тогава брекетите се носят около 6 до 8 месеца и след този етап се пристъпва към подготовка на зъбите за поставяне на коронки или фасети. Целта на тази ортодонтска подготовка е добрият естетичен резултат с минимално изпиляване на зъбите.

Могат ли хора в зряла възраст да си поставят брекети?

Независимо от възрастта и ортодонтския проблем е желателно той да бъде отстранен навреме, защото колкото повече се отлага, толкова е по-голям рискът той да се задълбочи и да предизвика сериозни увреждания, както в захапката, така и на самите зъби. Проблемите, до които водят ортодонтските деформации, са развалени зъби, поради по-честото образуване на кариес, както и по-тежко протичане на пародонтозното заболяване при наличие на такова.

Често срещан проблем са и чисто механичните увреждания на зъбите – изтриване на зъбите, счупване на ръбчета и др. Бил съм свидетел на много случаи, при които зъбите на пациент на 45 години са на една трета от реалния им размер в следствие на изтриване, което води до редица други усложнения. В този етап проблемът е много по-сложен за решение от поставянето на брекети или прозрачни шини – алайнери.

Поставянето на брекети означава ли да се сбогуваме за година или две с естетичната си визия или съвременната ортодонтия предлага решение и на най-суетните от нас?

Отдавна вече брекетите не се възприемат като край на естетиката. Има много начини те да бъдат част от модерната ни визия. Съществуват прозрачни и цветни брекети, които могат да бъдат интересен акцент и оригинално допълнение към външния ни вид. Чудесна алтернатива на брекетите са алайнерите – прозрачни шини, които се носят определен брой часове на денонощие и могат да бъдат сваляни, когато имаме желание за това.

Свържи се с нас бързо и лесно!

Вярваме, че всеки зъб е сложен организъм и различните му проблеми изискват различни специалисти. 

Call Now Button