Show Menu

Кога брекетите са само част от цялостно лечение и стъпка към придобиването на желаната усмивка?

Кога брекетите са само част от цялостно лечение и стъпка към придобиването на желаната усмивка?
Свържи се с нас бързо и лесно! Запази час
Онлайн консултация

Всички отговори на д-р Бранимир Кирилов

Много често комплексното стоматологично лечение изисква намесата на различни специалисти, за да може да се постигнат най-добри естетични и функционални резултати. Ортодонтският анализ и план за лечение е напълно отделен етап от комплексния план за лечение. При него се определя приблизителното време и вида на използваните материали в името на добрия лечебен резултат.

Ключова за сдобиването с мечтаната усмивка е опитността на ортодонта. Видът на използваните брекети също е от значение, никога не правим компромиси с качеството – използваме само най-реномираните и доказали ефективността си брандове. Обикновено цялостно ортодонтско лечение се прави предимно в по-млада възраст и неговата цел е здравите и хубави зъби да бъдат подредени с цел естествено красива усмивка.

Съществува обаче и само така наречената ортодонтска подготовка, която е част от планирането по пътя за придобиване на желаната усмивка. Тогава брекетите се носят около 6 до 8 месеца и след този етап се пристъпва към подготовка на зъбите за поставяне на коронки или фасети. Целта на тази ортодонтска подготовка е добрият естетичен резултат с минимално изпиляване на зъбите.

Могат ли хора в зряла възраст да си поставят брекети?

Независимо от възрастта и ортодонтския проблем е желателно той да бъде отстранен навреме, защото колкото повече се отлага, толкова е по-голям рискът той да се задълбочи и да предизвика сериозни увреждания, както в захапката, така и на самите зъби. Проблемите, до които водят ортодонтските деформации, са развалени зъби, поради по-честото образуване на кариес, както и по-тежко протичане на пародонтозното заболяване при наличие на такова.

Често срещан проблем са и чисто механичните увреждания на зъбите – изтриване на зъбите, счупване на ръбчета и др. Бил съм свидетел на много случаи, при които зъбите на пациент на 45 години са на една трета от реалния им размер в следствие на изтриване, което води до редица други усложнения. В този етап проблемът е много по-сложен за решение от поставянето на брекети или прозрачни шини – алайнери.

Поставянето на брекети означава ли да се сбогуваме за година или две с естетичната си визия или съвременната ортодонтия предлага решение и на най-суетните от нас?

Отдавна вече брекетите не се възприемат като край на естетиката. Има много начини те да бъдат част от модерната ни визия. Съществуват прозрачни и цветни брекети, които могат да бъдат интересен акцент и оригинално допълнение към външния ни вид. Чудесна алтернатива на брекетите са алайнерите – прозрачни шини, които се носят определен брой часове на денонощие и могат да бъдат сваляни, когато имаме желание за това.

Запази час за консултация сега!
Loading
Запази час за видео консултация сега! Онлайн консултация
Вижте още
Назад към "Ортодонтия"
Medical Dent

Дентален Център
MEDICAL DENT

1407 София,
бул. Джеймс Баучер 114

Open hours

Работно време

от Понеделник до Събота:
от 8:00 ч. до 18:00 ч.

При спешни случаи на ваше разположение има дежурен лекар.