Защо цирконият е предпочитан за корекция на зъбите?

Едно от нещата, което отличава съвременната стоматология, е употребата на висококачествени материали, които да гарантират отлични и дълготрайни резултати.

Сред тях  се определя и добре познатият цирконий, известен още под наименованието циркониев диоксид. Научете повече за предимствата на този материал, защо е толкова предпочитан в стоматологията и за какво служи. По темата споделя нашия екип от дентална клиника Medical Dent.

Предимства на циркония като елемент за стоматологични процедури

Този химичен елемент е много популярен в стоматологията и е предпочитан както от пациенти, така и от дентални специалисти. Това се дължи на множеството предимства, с които се характеризира. Споделяме ви някои от най-важните такива:

  1. Функционалност – цирконият се определя като много здрав материал, който е износоустойчив, издръжлив на напукване. Това го прави отличен вариант за прилагане в устната кухина и по-специално в областта на зъбите, които се използват ежедневно и натоварването им при обработка на храната е голямо. При правилна поддръжка и добра устна хигиена, циркониевите изработки ще ви служат дълги години.
  2. Естетическа издържаност – цирконият предлага не само функционалност, но и отлична естетика, съпоставима с тази на естествените зъби, благодарение на тяхната способност да пропускат светлина подобно на натуралния зъбен емайл. Те могат да бъдат изработени в различни нюанси, за да съответстват на цвета на съседните зъби, осигурявайки хармоничен и красив вид на усмивката, което е ключово качество и основна причина да бъдат предпочитани в стоматологията.
  3. Биосъвместимост – основно качество  на цирконият, което прави материалът предпочитан в денталната медицина, е неговата биосъвместимост. Това означава, че се приема много добре от организма, рядко предизвиква алергични реакции и в много нисък процент от случаите се изхвърля от организма. Той се определя като безопасен вариант и е подходящ дори за хора с по-изразена чувствителност.

Защо цирконият е предпочитан за зъбите?

Изборът на циркония за корекция на зъбни несъвършенства се дължи не само на неговите впечатляващи механични и естетични характеристики, но и на неговата дълготрайност.

Циркониевите изработки се използват за възстановяване на несъвършенства, заместване на естествени дъвкателни органи, придаване на цялост и устойчивост на износване. Крайният резултат от обработката на материала води до създаване на естествен и хармоничен вид на усмивката.

Цените на този материал могат да варират в зависимост от специфичните нужди на пациента, като въпреки по-високата им първоначална стойност, те представляват инвестиция за бъдещето – с правилна грижа ще ви служат за дълъг период от време.

За какво се използва цирконий в стоматологията?

В стоматологията най-често се използва за изработка на циркониева коронка. Те помагат на пациентите да възстановят функцията и естетиката на увредени или загубени зъби. Изработките от цирконий осигуряват впечатляваща дълготрайност и естетика, което ги прави предпочитан избор за пациенти, търсещи дълготрайни решения.

Освен това, те са много удобни, не водят до оцветяване на венците, характеризират се с лекота, абразивоустойчиви са, имат киселиноустойчив характер и не корозират.

Функционалността, съчетана с естетическите качества и безопасността при употреба в областта на устната кухина, правят този материал предпочитан при корекция на зъби.

Точно това е и причината ние, от Medical Dent, да се доверяваме на този висококачествен материал за постигане на безупречни и естетични резултати.

Свържи се с нас бързо и лесно!

Вярваме, че всеки зъб е сложен организъм и различните му проблеми изискват различни специалисти. 

Call Now Button