Вътрешно избелване на зъб – какво трябва да знаете за процедурата?

Кога се прилага вътрешно избелване на зъб?

В случай на умъртвяване на зъба поради получена травма например, често той посивява с времето. Почти невъзможно е умъртвени зъби да се поддадат на външно избелване, тъй като промяната на цвета им обикновено се дължи на каналопълнежната паста. Така единствената надеждна и ефективна опция за възстановяване на стария цвят остава прилагането на процедура по вътрешно избелване на зъба. В следващите редове ще ви представим накратко всичко, което трябва да знаете за въпросната процедура – как се осъществява на практика, има ли някакви противопоказания, какви хигиенни навици трябва да спазва пациентът след нейното извършване.

Вътрешно избелване на зъб – има ли противопоказания?

Няма конкретни противопоказания за процедурата по вътрешно избелване на зъб. Тя е напълно безвредна и не крие никакви рискове за зъбите, венците или цялостното здравословно състояние на пациента. В същото време обаче трябва да се има предвид, че процедурата по вътрешно избелване на зъб няма как да донесе желаните резултати, ако са налице неизлекувани инфекциозни заболявания на венците, зъбни кариеси, камък или плака. Ако имате проблем с някое от изброените неща, трябва да се консултирате със стоматолога си, за да бъде завършено лечението на инфекциите или да се почистят кариесите. Едва тогава може да се премине към процедурата по вътрешно избелване на зъб.

Как протича самата процедура по вътрешно избелване на зъб?

Процедурата по вътрешно избелване на зъб продължава в рамките на 15-20 минути. При нея се премахват пломбата, подложката и част от кореновата заплънка на зъба. След това в кухината на сьответния зъб се поставя избелващ гел, който да помогне за изсветляването му. И накрая се поставят нова подложка, както и временна пломба, която трябва да бъде използвана за период от около една седмица. Обикновено след първата процедура цветът спада с до 2-3 тона, като са необходими втора и трета такава, за да се стимулира ефектът на избелване.

Какви хигиенни навици трябва да се спазват след процедура по вътрешно избелване на зъб?

Запазването на положителния ефект след процедурата по вътрешно избелване на зъб зависи и от личната отговорност на пациента. Той трябва да спазва стриктна орална хигиена, за да съхрани идеалния бял цвят на зъбите си за дълъг период от време. Мийте своите зъби с четка и паста поне по 2 пъти на ден и почиствайте с конец след хранене. Също така ограничете употребата на кафе, вино и други храни и напитки, влияещи върху зъбния цвят, както и вредни навици като тютюнопушенето.

Вътрешно избелване на зъб в Медикъл Дент

Дентална клиника Медикъл Дент е най-подходящото място за вас, ако имате нужда от вътрешно избелване на зъб. Ние разполагаме с висококвалифицирани специалисти и модерна апаратура, позволяващи ни да извършим всички процедури при необходимото качество и ефективност. Доверете се на екипа на Медикъл Дент и си върнете своята приятна и лъчезарна усмивка!

Кога се прилага вътрешно избелване на зъб?
Вътрешно избелване на зъб – има ли противопоказания?
Как протича самата процедура по вътрешно избелване на зъб?
Какви хигиенни навици трябва да се спазват след процедура по вътрешно избелване на зъб?
Вътрешно избелване на зъб в Медикъл Дент

Свържи се с нас бързо и лесно!

Вярваме, че всеки зъб е сложен организъм и различните му проблеми изискват различни специалисти. 

Call Now Button