Защо да изберем сапфирени брекети?

Какво представляват сапфирените брекети?

Сапфирените брекети, както подсказва името им са направени от синтетичен сапфир (алуминиев оксид). Той бива извлечен от боксит чрез биопроцес. Сапфирените скоби са изключително твърди и устойчиви на одрасквания. Всъщност сапфирът е толкова твърд, че единственият камък, който притежава по-голяма механична твърдост от него е диамантът.

Натуралният сапфир, който се намира в природата е син или жълт на цвят и му липсва прозрачност. Това е една от причините да бъде създадена синтетичната му версия, която е прозрачна. Освен с прозрачност, синтетичната му версия се характеризира и с известнаа изкрящост, която придава много естетически задоволителен вид.

Какви са предимствата им?

Както споменахме по-горе, първото и най-важно предимство на сапфирените брекети е твърдостта им. При някои други видове, като например керамичните, е възможно да се отчупи част от материала. Тази възможност практически не съществува при този вид скоби.

Някои хора имат притеснения около носенето на дентални скоби на зъбите си, тъй като не са сигурни дали няма да изглежда естетически неприятно. Кристалната прозрачност на сапфирените брекети придава искрящ вид, който може да се смеси с натуралния цвят на зъбите и да минимизира негативните ефекти, от които се притесняват хората.

Друго нещо, което е добре да споменем е, че сапфирените брекети не се замърсяват. Това е така, тъй като твърдата им структура не позволява абсорбирането на нежелани елементи. Разбира се, необходимо е да отдавате грижа на зъбите си и да ги миете редовно, и старателно, за да останат чисти и здрави. Изберете ли този вид дентални скоби, те ще се постараят да са ви верен съюзник по пътя към целта ви.

Поради по-високата цена на материалите, от които се изработват, в сравнение с другите им дентални варианти, е възможно сапфирените брекети да са съответно и по-скъпи като цена. Това донякъде зависи и до конкретният офис, тъй като някои дентални офиси таксуват за цялостната терапия, не толкова за самите материали, тъй като както знаем денталните инструменти не са нищо без експертизата на ортодонта, уменията им и практическите насоки, които дават.

Освен това, заради твърдостта им, е възможно ортодонтът да има нужда от малко повече техническо време в моментите, в които се налага сапфирените брекети да бъдат свалени за професионално почистване. Поради тази причина е добре да си предвидите поне 15 минути екстра време при сесиите, в които може да се наложи сваляне и последващо поставяне на денталното устрйство, било то поради почистване или поради някаква друга причина.

Както вече казахме, този вид скоби притежават огромно количество механическа сила, което означава, че по това свойство не отстъпват по никакъв начин на метала и имат доста предимства над керамичните скоби.

В крайна сметка, добре е да се запомни, че точно както е важно какъв материал ще подберем за съответните ни дентални нужди и процедури, по същия начин е изключително важно да се доверим на експерти с години професионален опит в сферата, които да третират зъбите ни с дълбока експертиза и грижа за пациента.

Защо да се доверим на Medical Dent

Дентална клиника Medical Dent са професионалисти с многогодишен опит в сферата на денталната медицина. Екипът им се състои от специалисти, работещи в различните аспекти от денталната наука, които заедно ще доведат всеки пациент до крайната му цел, а именно красивата усмивка. Можете да намерите допълнителна информация относно поставянето на брекети в нашия сайт.

Свържи се с нас бързо и лесно!

Вярваме, че всеки зъб е сложен организъм и различните му проблеми изискват различни специалисти. 

Call Now Button