Show Menu

Бондинг

Бондинг
Свържи се с нас бързо и лесно! Запази час
Онлайн консултация

Процедурата Бондинг възстановява отчупени, счупени режещи ръбове, пукнатини, промяна на формата, промяна на цвета и други недостатъци по зъбите.

Адхезивната стоматология е клон на Денталната Медицина, която се занимава с адхезията към компоненти на зъбите (дентин или емайл). Тя изучава природата и силата на адхезия към твърдите зъбни структури, химичния състав на материалите, причини и механизми за успех и провал при процедурите, клинични техники и новости в сферата, като бондинг към меки тъкани например.

Бондинг е процедура, при която към твърдите зъбни структури се добавя фотополимер, който се фиксира само чрез адхезивни сили, чрез “залепяне” (бонд - лепило), без да има механични или други ретенции, които да задържат материала допълнително. В по широк смисъл адхезивната стоматология има много по-голямо приложение. Освен в Консервативната, Естетичната и Превантивна стоматология, клинични процедури са заложени и в Детска Дентална Медицина, Протетика, Ортодонтия и др.

Адхезивната стоматология датира от 1955г., отбелязано със статия на Д-р Майкъл Баунокор, който залага на ецването на зъбите с киселина ( процедура, която предшества бондингът и в наши дни). Един от пионерите, който използва бондинг за затваряне на разстояния между предни зъби, тяхното удължаване и реконтуриране, вместо да ги пили за обвивни корони е Ирвин Смигел – основател на Американското Общество по Естетична Стоматология (American Society for Dental Aesthetics).

От тогава насам, адхезивната стоматология търпи развитие за да даде новия облик на Денталната Медицина в световен план. Благодарение на нейното усъвършенстване можем максимално добре да имитираме твърдите зъбни структури, защото Естетичната Дентална Медицина залага на това да пресъздава и възстановява липсващите елементи на усмивката чрез имитация на природата.

Независимо, че адхезията е заложена широко в стоматологичните специалности, терминът „бондинг” се свързва с възстановяването на фронтални зъби и всички корекции на усмивката. Показанията при които може да се пристъпи към Bonding са следните:

  • Възстановяване на отчупени, счупени режещи ръбове, пукнатини или други недостатъци причинени или свързани с износване на зъбни тъкани или инциденти.
  • Затваряне на разстояния между зъбите
  • Промяна на формата на зъбите
  • Промяна на цвета на зъб или зъби, прикриването на тъмни петна с ендогенен характер
  • Удължаване на режещите ръбове
  • Корекция на пропорциите, формата и разположението на зъбите за естетвено изглеждащата усмивка
  • Покриване на чувствителен и експозиран дентин ( най-често в областта на зъбните шийки)

Предимствата на бондинг процедурата са много, но водещо е максимално консервативния подход, тъй като в повечето случаи не се налага да се пили излишно от зъбните структури. Естествено ако има кариозна маса, тя трябва да бъде отстранена, както и стари обтурации в полето на работа. Бондингът е първи избор при корекции, които имат по-малка площ. При по-масивни разрушения е удачно да се прибегне към друг метод на възстановяване. Огромно предимство на съвременните фотополимери е тяхната подобрена здравина, възможността да се полира до блясък, което стабилизира цвета за доста дълго време. Естествените цветове, с коефициент на пречупване на светлината близка до естествените зъбни тъкани, също е огромен плюс.

Като най-голям недостатък, изтъкван в миналото, вече е мит, е дълготрайността на възстановяванията. Съвременните фотополимери, дори в тънък слой имат доста голяма издръжливост на натиск. Съставът на повечето емайлови маси (възстановяващи емайла) има възможността да се полират до блясък, което рязко увеличава стабилността на цвета във времето. При спазен протокол на работа фотополимерните възстановявания са един дълготраен вариант за корекция на недостатъците на зъбните структури и усмивката като цяло, като в някои случаи е и единственият удачен избор.

В ерата на адхезивната стоматология, не въпросът за издръжливостта е на преден план. Това което вълнува колеги и пациенти е усъвършенстване техниката на работа на специалиста, така че резултатът максимално да се доближи до естествените зъбни тъкани.

Запази час за консултация сега!
Loading
Запази час за видео консултация сега! Онлайн консултация
Вижте още
Назад към "Естетична стоматология"
Medical Dent

Дентален Център
MEDICAL DENT

1407 София,
бул. Джеймс Баучер 114

Open hours

Работно време

от Понеделник до Събота:
от 8:00 ч. до 18:00 ч.

При спешни случаи на ваше разположение има дежурен лекар.