Show Menu

Избит зъб – същност на проблема и какво да правите

Избит зъб – същност на проблема и какво да правите
Свържи се с нас бързо и лесно! Запази час
Онлайн консултация

Същност на проблема „избит зъб“

„Избит зъб“ е термин, използващ се за случаите, в които целият зъб или части от него не са на мястото си в устната кухина. Причините за подобна травма могат да са много различни. Започвайки от сбивания, катастрофи и други неприятни ситуации, преминавайки през инциденти, свързани със спортни или ежедневни активности (сблъсъци, падания) и стигайки до отхапване на твърди храни и обекти. Какъвто и да е вашият случай, при наличие на избит зъб трябва да се вземат незабавни мерки. В следващите редове ще научите малко повече за предизвикателствата, с които бихте се сблъскали при избит зъб, както и за правилните и адекватни действия в подобна ситуация.

Избит зъб – с какви последици е придружена травмата?

В зависимост от това доколко силен е бил сблъсъкът или полученият удар, при избит зъб е възможно да са налице редица последици и неприятни усещания за вас. Те могат да са свързани с по-остра или по-лека болка, с кървене и дори с инфекция, която да има негативен ефект върху целия ви организъм (отпадналост, повишена температура и т.н. ). Колкото по-тежки са въпросните последици, от толкова по-голямо значение е да се потърси стоматологична помощ веднага. Преди това би било добре да се вземат и някои превантивни мерки по отношение на травмата, като например поставяне на компрес или приемане на обезболяващи. 

Избит зъб - MEDICAL DENT

Основните разновидности на проблема „избит зъб“ и препоръчителните мерки

Както вече отбелязахме по-горе, даден зъб може да бъде частично или изцяло избит. По-надолу ще изведем накратко мерките, които е препоръчително да се предприемат в двата случая:

Частично избит зъб не бива да се изважда изцяло от неговата позиция в устната кухина. Първо спрете кървенето (ако има такова) и поставете студен компрес от външната страна на бузата си, за да облекчите болката. След това по възможно най-бързия начин се свържете със специалист – стоматолог и отидете на преглед. В такива случаи шансът да запазите вашия зъб е доста голям при вземане на адекватни мерки.

Когато целият зъб е избит, ситуацията вече става малко по-сложна. Изплакнете зъба с топла вода и го поставете в съд с прясно мляко. За да е възможно зъбът да бъде върнат в устната ви кухина и да възстанови нормалната си функционалност, трябва да ви бъде оказана специализирана помощ веднага. Всеки час или дори минута е от ключово значение, така че не губете време, а незабавно се свържете с добър и опитен стоматолог. 

Избит зъб 2 - MEDICAL DENT

Дентална клиника Медикъл Дент е подходящото място за вас при наличие на избит зъб. Ние ще ви окажем бърза и адекватна помощ, благодарение на която ще бъде възможно не само да запазите оригиналния си зъб, но и той да възстанови напълно своите функции. Доверете се на екипа на Медикъл Дент, за да си гарантирате получаването на качествено и ефективно стоматологично лечение с отлични крайни резултати за вашето орално здраве!


Същност на проблема „избит зъб“
Избит зъб – с какви последици е придружена травмата?
Основните разновидности на проблема „избит зъб“ и препоръчителните мерки

Запази час за консултация сега!
Loading
Запази час за видео консултация сега! Онлайн консултация
Вижте още
Назад към "Естетична стоматология"
Medical Dent

Дентален Център
MEDICAL DENT

1407 София,
бул. Джеймс Баучер 114

Open hours

Работно време

от Понеделник до Събота:
от 8:00 ч. до 18:00 ч.

При спешни случаи на ваше разположение има дежурен лекар.