Красивата усмивка

Какво определя една усмивка като красива и с какво тя ще подобри животи Ви.   

Психолозите отдавна са установили едно много просто правило: при общуването между хората те обръщат огромно внимание на това как говори техният събеседник. Хубавата усмивка и здравите зъби се явяват като един от най-важните фактори при комуникацията между хората и помагат да предразположите вашия събеседник.

Но какво всъщност определя една усмивка като красива? Само здравите, подредени и бели зъби? Не. Обаятелната усмивка е преди всичко симетрия и хармония не само на зъбите, а и на венците. В 
естетичната стоматология красивата усмивка се характеризира с определени критерии, които подсъзнателно се възприемат от повечето хора. Различаваме бяла и червена естетика.

Бялата естетика разглежда всичко, отнасящо се до зъбите:

  • Присъствие и симетричност на всички зъби в зъбната редица. Линията на усмивката, т.е. формата на зъбната дъга, която е видима при усмивка, трябва да следва извивката на долната устна.
  • Позицията на средната линия в горната челюст също е важна ( това е линията между двата горни централни резеца ) – най-важно е тя да бъде успоредна на средната линия на лицето. Ако е изместена до 4 мм в ляво или в дясно това все още се възприема от наблюдателя като естетично.
  • Липса на пигментни петна, зъбна плака и зъбен камък. Красива усмивка е, преди всичко, здравата усмивка.
  • Цветът – белите зъби се възприемат от хората като по-атрактивни, младешки и здрави.
  • Оптимална форма и размер на зъбите. За ориентир служат т.нар. златни пропорции. Това са размери и съотношения между отделните зъби във фронта.

Червената естетика се отнася до венците:

  • Симетричен контур на венците.
  • Нивата на венците над съответните зъби от двете страни на средната линия трябва да бъдат еднакви.
  • При широка усмивка не бива да се виждат повече от 2мм от венците над зъбите.

В заключение не бива да забравяме, че красивата усмивка не е идеалната откъм размери и пропорции. Красотата и естетиката в една усмивка са постигнати, когато тя е хармонична, симетрична и жива и се вписва по естествен начин в лицевата естетика.   

Вижте още любопитни факти за естетиката в стоматологията, като например какво представлява естетичното реконтуриране.

Свържи се с нас бързо и лесно!

Вярваме, че всеки зъб е сложен организъм и различните му проблеми изискват различни специалисти. 

Call Now Button