Циркониеви коронки – какво трябва да знаем за тях?

Всеки иска красива усмивка, но за съжаление с времето, неправилната хигиена, травми и пропускане на контролни прегледи в стоматологичния кабинет, здравината на зъбите, тяхната цялост и красив облик се нарушава, а понякога последствията са непоправими. В такива случаи, съвременната дентална медицина има алтернативни методи.

Какво представляват циркониевите коронки?

В стоматологията изграждането на зъб е често срещана процедура. Спрямо материала, от който се изработва коронката се определя и качеството, визуалния ефект и здравината. Един от най-често използваните начини е чрез поставяне на циркониева коронка. Популярността на циркониевия модел сред пациентите в стоматологичните кабинети произлиза от иновативността на метода, който се използва и самия материал. Те се изработват от циркониев диоксид, което е не метално съединение, наречено още “керамична стомана”.

Свойствата, които правят този метод на изграждане толкова популярен и предпочитан, са здравина и естетика. Когато става въпрос за поставяне на коронки на предни зъби, е добре да се насочим към този материал за изработка. Не само, че ще заложим на устойчивост, но и фактът, че е изкуствен, ще бъде трудно забележим, защото циркониевите коронки са красиви, светлопропускливи и стоят естествено. За тяхната изработка се използва компютърна технология, която гарантира точност. В комбинация на прецизен професионалист, който да ги постави, усмивката ни ще бъде блестяща.

Друга основна причина циркониевите коронки да бъдат предпочитани пред обикновената керамика, е че за разлика от нея, те не разрушават структурата си лесно. Обикновената керамика е крехка и лесно може да се деформира цялостната структура, което изисква допълнителна работа, средства, които да вложим и време, което да отделим при посещение на стоматолога.

Плюсове и минуси

Както във всяко нещо, така и при циркониевите коронки има предимства и недостатъци, като плюсовете значително преобладават и надвишават минусите, което ги превръща в популярен избор.

Сред основните предимства можем да посочим:

 • Лекотата и удобството, което усещаме, когато ги носим;
 • Липса на метално оцветяване на венците;
 • Здравина и устойчивост, което ги прави подходящи за поставяне на задни зъби;
 • Естествен и красив вид, което ги прави подходящи за поставяне на предни зъби;
 • Те са киселиноустойчиви и при проблеми със стомаха, като най-често срещан е гастроезофагеалният рефлукс, те не се влияят;
 • Гладката им повърхност предразполага зъба да не задържа плака, което предотвратява поява на зъбен камък и инфекции на венците;
 • Те нямат метално съдържание, което ги прави слабо проводими на температурни промени;
 • При тях няма корозия и са устойчиви на абразия;
 • Не потъмняват и са светлопроводими;
 • Щадят зъбите, разположени около тях, защото имат фина и лека структура;
 • Те са съвместими и нереактивни, което значително понижава риска от алергична реакция.

Като недостатъци можем да отбележим:

 • С високото ниво на качество, което предлагат, расте в права зависимост и цената – за повечето хора поставянето на няколко циркониеви коронки на би било трудно постижимо от финансова гледна точка и биха избрали по-евтин метод. Високата цена се оправдава във времето и трябва да се гледа като дългосрочна инвестиция;
 • Естествените зъби притежават свойството “транспарентност”, при което светлината се отразява не от външния повърхностен, а от вътрешния слой. При циркониевите коронки липсва такава естествена прозрачност.

Защо да избера Medical Dent?

За нашето дентално здраве не трябва да правим компромиси. Много от проблемите със стомаха и наличие на бактериални инфекции могат да произтичат от устната кухина. Именно заради това, когато имаме необходимост от изграждане, е добре да заложим на качествени материали, които да ни гарантират здравина.

За да получим очакваното високо качество на изработката и поставянето й с прецизност, можем да се обърнем към професионалистите на Medical Dent, които имат дългогодишен опит в естетичната стоматология.

Свържи се с нас бързо и лесно!

Вярваме, че всеки зъб е сложен организъм и различните му проблеми изискват различни специалисти. 

#1 Medical Dent Clinic

Запишете своята консултация при нас!

Запазете час при нас за безплатна консултация, с цел да изготвим прецизен персонален план за Вашия дентален случай. Доверете се на дългогодишния опит, професионализма и прецизната работа на нашия екип.

Medical Dent © 2023 Всички Права Запазени • Уеб Дизайн от Вектори Дизайн • Дигитална Агенция

Call Now Button