Show Menu

Циркониеви коронки - какво трябва да знаем за тях?

Циркониеви коронки - какво трябва да знаем за тях?
Свържи се с нас бързо и лесно! Запази час
Онлайн консултация

Всеки иска красива усмивка, но за съжаление с времето, неправилната хигиена, травми и пропускане на контролни прегледи в стоматологичния кабинет, здравината на зъбите, тяхната цялост и красив облик се нарушава, а понякога последствията са непоправими. В такива случаи, съвременната дентална медицина има алтернативни методи.

Какво представляват циркониевите коронки?

В стоматологията изграждането на зъб е често срещана процедура. Спрямо материала, от който се изработва коронката се определя и качеството, визуалния ефект и здравината. Един от най-често използваните начини е чрез поставяне на циркониева коронка. Популярността на циркониевия модел сред пациентите в стоматологичните кабинети произлиза от иновативността на метода, който се използва и самия материал. Те се изработват от циркониев диоксид, което е не метално съединение, наречено още “керамична стомана”.

Свойствата, които правят този метод на изграждане толкова популярен и предпочитан, са здравина и естетика. Когато става въпрос за поставяне на коронки на предни зъби, е добре да се насочим към този материал за изработка. Не само, че ще заложим на устойчивост, но и фактът, че е изкуствен, ще бъде трудно забележим, защото циркониевите коронки са красиви, светлопропускливи и стоят естествено. За тяхната изработка се използва компютърна технология, която гарантира точност. В комбинация на прецизен професионалист, който да ги постави, усмивката ни ще бъде блестяща.

Друга основна причина циркониевите коронки да бъдат предпочитани пред обикновената керамика, е че за разлика от нея, те не разрушават структурата си лесно. Обикновената керамика е крехка и лесно може да се деформира цялостната структура, което изисква допълнителна работа, средства, които да вложим и време, което да отделим при посещение на стоматолога.

Плюсове и минуси

Както във всяко нещо, така и при циркониевите коронки има предимства и недостатъци, като плюсовете значително преобладават и надвишават минусите, което ги превръща в популярен избор.

Сред основните предимства можем да посочим:

 • Лекотата и удобството, което усещаме, когато ги носим;
 • Липса на метално оцветяване на венците;
 • Здравина и устойчивост, което ги прави подходящи за поставяне на задни зъби;
 • Естествен и красив вид, което ги прави подходящи за поставяне на предни зъби;
 • Те са киселиноустойчиви и при проблеми със стомаха, като най-често срещан е гастроезофагеалният рефлукс, те не се влияят;
 • Гладката им повърхност предразполага зъба да не задържа плака, което предотвратява поява на зъбен камък и инфекции на венците;
 • Те нямат метално съдържание, което ги прави слабо проводими на температурни промени;
 • При тях няма корозия и са устойчиви на абразия;
 • Не потъмняват и са светлопроводими;
 • Щадят зъбите, разположени около тях, защото имат фина и лека структура;
 • Те са съвместими и нереактивни, което значително понижава риска от алергична реакция.

Като недостатъци можем да отбележим:

 • С високото ниво на качество, което предлагат, расте в права зависимост и цената – за повечето хора поставянето на няколко циркониеви коронки на би било трудно постижимо от финансова гледна точка и биха избрали по-евтин метод. Високата цена се оправдава във времето и трябва да се гледа като дългосрочна инвестиция;
 • Естествените зъби притежават свойството “транспарентност”, при което светлината се отразява не от външния повърхностен, а от вътрешния слой. При циркониевите коронки липсва такава естествена прозрачност.

Защо да избера Medical Dent?

За нашето дентално здраве не трябва да правим компромиси. Много от проблемите със стомаха и наличие на бактериални инфекции могат да произтичат от устната кухина. Именно заради това, когато имаме необходимост от изграждане, е добре да заложим на качествени материали, които да ни гарантират здравина.

За да получим очакваното високо качество на изработката и поставянето й с прецизност, можем да се обърнем към професионалистите на Medical Dent, които имат дългогодишен опит в естетичната стоматология.

Запази час за консултация сега!
Loading
Запази час за видео консултация сега! Онлайн консултация
Вижте още
Назад към "Естетична стоматология"
Medical Dent

Дентален Център
MEDICAL DENT

1407 София,
бул. Джеймс Баучер 114

Open hours

Работно време

от Понеделник до Събота:
от 8:00 ч. до 18:00 ч.

При спешни случаи на ваше разположение има дежурен лекар.