Кои са начините за поставяне на упойка на зъб?

Има някои стоматологични процедури, особено инвазивните интервенции, като вадене на зъб, които изискват обезболяване. Освен това, в други случаи, може отново пациентът да изисква премахване на болката поради страх или нисък праг на търпимост.

Най-добрият начин за премахване на болезнеността, е чрез поставянето на упойка на зъб.

Но какви видове упойки има и как се поставят? Има ли странични реакции и могат ли да се проявят алергии? От дентална клиника Medical Dent ще ви споделим повече относно анестезиите.

Какви са видовете упойки?

Начините за обезболяване са два вида:

  1. Локална – поставянето на местна упойка и премахването на чувствителността могат да се извършат по няколко начина.
    При първия се използват спрейове, гелове и различни продукти, които се прилагат върху венеца.
    Вторият е по-инвазивен и болезнен, но действието е по-продължително. Веществото се поставя подвенечно чрез инжектиране, както и в тъканите около зъба.
    Често срещана практика при зъболекарите е прилагането на кремове и гелове преди инжекцията, за да се отнеме от болезненото и неприятно чувство.
  2. Пълна – поставянето под пълна анестезия е рядко срещано при стоматологични процедури и се случва по венозен път.

Има и друг метод, познат като инхалаторна анестезия. За извършването ѝ се използва газообразно вещество, което чрез инхалатор, под контрола на анестезиолог, се обдишва от пациента.

Какво още трябва да знаете при поставянето на упойка на зъб?

Въпреки че в днешно време процедурата е много лесна, бърза и максимално безопасна, е много важно да се запознаете с няколко основни характеристики и противопоказания.

Бременност

Поставянето на упойка на зъб по време на бременност е непрепоръчително, защото може да окаже неблагоприятно влияние върху ембриона, особено през първия триместър. Винаги се консултирайте с вашия акушер-гинеколог при необходимост от извършване на такъв тип процедури.

При бебета

Малките деца са по-чувствителни към проява на алергии и странични ефекти, което изисква повишено внимание. На първо място, денталният специалист трябва да избере подходяща анестезия, която смята да използва, след което тя да бъде тестувана за съвместимост с организма.

Колко време държи?

Времето, за което местната анестезия действа, може да варира в зависимост от няколко фактора. Най-важно влияние оказват видът, дозата, индивидуалната реакция на пациента и конкретната процедура, която се извършва.

За по-краткотрайни процедури, като екстракция на дъвкателен орган, премахване на кариес, поставяне на пломба, се използват лидокаин и други вещества, действащи за период от 1-2 часа. Възможно е до няколко часа след това да усещате леко изтръпване, в зависимост от мястото на инжектиране.

При по-дълготрайни процедури, като хирургични намеси, премахване на кисти, ендодонтско лечение, продължителността може да достигне до 4 часа след инжекцията.

Странични ефекти

Краткотрайна болка и дискомфорт, оток, алергични реакции са най-възможните странични реакции, които могат да настъпят.

Защо Medical Dent е правилното място за лечението на нашите зъби?

В нашата дентална клиника Medical Dent работим с най-новите технологии и използваме съвременните методи за извършване на различни услуги, включително и обезболяване.

Поставянето на анестезии, което предлагаме, е както на местно ниво, чрез спрей, гел или инжектиране на упойка в зъба, така и чрез метода “медицински сън”.

Екипът ни е висококвалифициран, винаги взема предварителни решения, с цел превенция от различни странични ефекти, като отоци или проява на алергии.

Упойките, с които работим, имат изцяло изчистен състав, клинично тествани са и са високоефективни.

Доверете ни се в лечението на зъбите, както и всички проблеми в устната ви кухина. Цените за услугите ни са много достъпни.

Свържи се с нас бързо и лесно!

Вярваме, че всеки зъб е сложен организъм и различните му проблеми изискват различни специалисти. 

#1 Medical Dent Clinic

Запишете своята консултация при нас!

Запазете час при нас за безплатна консултация, с цел да изготвим прецизен персонален план за Вашия дентален случай. Доверете се на дългогодишния опит, професионализма и прецизната работа на нашия екип.

Medical Dent © 2023 Всички Права Запазени 

Call Now Button