Show Menu

10 храни, които боядисват зъбите ви /част 1/

10 храни, които боядисват зъбите ви /част 1/
Свържи се с нас бързо и лесно! Запази час
Онлайн консултация

Когато срещаме нови хора, първото нещо, което ни прави впечатление винаги е усмивката им. За да се сдобиете с красива и блестяща усмивка, един от най-ефикасните начини е именно избелването на зъби. Клинично или в домашни условия, въпросното избелване на зъбите е чудесна алтернатива, която ви дарява не само красота, но и здраве.

Междувременно, обаче всеки трябва да се грижи за чистотата на емайла си. Това е задължително условие, ако искате да запазите бялата си усмивка, особено, ако сте избелвали зъбите си в стоматологичния кабинет.

Ние искаме отново да ви напомним кои са храните, които оцветяват зъбите ви и оставят трайна следа, която възпрепятства белотата на усмивката. Макар и да следите стриктно личната си хигиена, то винаги е добре да си припомните кои хранителни вещества е добре да избягвате, за да запазите белия цвят на емайла. Не е задължително да премахвате тези ястия от менюто си, но е добре да миете с паста и вода за уста зъбите, след приема им.

  • Черно кафе – кафето, както знаете, си остава един от основните врагове на бялата усмивка. И въпреки всички, малко са хората, които могат да започнат деня си без една ободряваща чаша кафе. Съветваме ви, заедно с кофеиновата напитка да пиете и вода, за да отмивате остатъците по емайла си. Разбира се, препоръчва се и да миете зъбите си с вода за уста и паста, ако имате възможност. Една малка хитринка е и да прибавяте в кафето си мляко. Така ще получите като бонус витамин D и калций, които пък са нужни винаги.
  • Чай – ако си мислите, че чаят е по-добра опция от кафето, грешите. Истината е, че чаят съдържа вещества, които също оцветяват емайла ви. По-тъмните чайове, като „Earl Grey” и „English Breakfast“ са и по-вредни за белотата на зъбите. Като по-полезна алтернатива за вашата усмивка, препоръчваме зелен, бял и билков чай, тъй като те са по-светли.
  • Червено вино – въпреки че е полезно за сърцето ви, виното съвсем не е толкова добро за белите ви зъби. За да предпазите емайла си, пийте вода с червеното вино. Или просто изберете някоя разновидност на бялото питие.
  • Соев сос – на практика, ако храната или напитката може да остави почти незаличимо петно върху килима ви, то това означава, че ще има същият ефект и за зъбите ви. И соевият сос влиза в селекцията на тези течности, с които трябва да внимавате, ако сте имали избелване на зъбите скоро.

Вижте останалите храни и напитки, които оставят петна по зъбите ви, в следващата ни статия.

Запази час за консултация сега!
Loading
Запази час за видео консултация сега! Онлайн консултация
Вижте още
Назад към "Кариес и профилактика"
Medical Dent

Дентален Център
MEDICAL DENT

1407 София,
бул. Джеймс Баучер 114

Open hours

Работно време

от Понеделник до Събота:
от 8:00 ч. до 18:00 ч.

При спешни случаи на ваше разположение има дежурен лекар.