Жабурене с кислородна вода – кога и защо е препоръчително?

Чували ли сте за водороден хидроксид? Това е вещество, което има множество приложения в стоматологията. Това се дължи на различните му свойства, които се оказват ключови както в клиничните, така и в домашните методи за лечение и профилактика.

Водородният хидроксид е познат под наименованието кислородна вода и често се прилага чрез жабурене. Защо обаче? Научете повече по темата от екипа на дентална клиника Medical Dent.

Какво представлява кислородната вода?

Тя е разтвор на водороден пероксид във вода. Има множество предимства и приложения, които се дължат на нейните окислителни свойства. Това определя кислородната вода като мощен дезинфектант.

При приложение върху биологични тъкани се получава реакция, при която органичните вещества се разграждат и същевременно освобождават кислород.

Това е много важно за унищожаването на бактериите и гъбичките, което определя и приложението в медицината. Обработката с този разтвор служи за дезинфекция на рани.

Как жабуренето с кислородна вода помага на зъбите?

Това действие има множество предимства за здравето на устната кухина. Основните ползи, които нашият екип споделя, са:

  1. Намаляване на бактериите и плаката – поради антибактериалните свойства, с които се характеризира този разтвор, обработката на увредените зони с него помага за намаляване на натрупването на зъбна плака. Освен това помага за контролиране на бактериалната среда в устата, ограничаване на размножаването на патогени и по този начин поддържа здравето на зъбите и венците.
  2. Избелване на зъбите – това е популярна съставка в много продукти за избелване на зъбите. Това е така, защото част от свойствата ѝ са свързани с разграждането на пигментите, причиняващи петна и оцветяване.
  3. Лечение на венците – благодарение на своите антисептични свойства, този разтвор може да овладее възпаления в областта на устната кухина, да възпрепятства размножаването на патогените чрез бактериалната плака. Това е много важно в превенцията на гингивит и пародонтит.
  4. Намалява неприятните симптоми – може да намали болката, както и да ограничи лошия дъх. Това се постига чрез овладяване на възпалителните процеси.

Това са някои от основните приложения на този разтвор, поради което жабуренето с него е толкова широко разпространено.

В кои случаи се препоръчва жабурене с кислородна вода?

Поради характеристиките на водородния хидроксид и множеството предимства, с които се отличава, намира широко приложение както в стоматологичните процедури в клинична обстановка, така и в домашните методи за поддържане на добро орално здраве.

Основните случаи, в които се препоръчва жабурене с този разтвор, са:

  1. Поддържане на устната хигиена – както вече споменахме, редовното жабурене помага за поддържане на чистотата на зъбите и венците, премахване на бактериалните плаки и овладяване на размножаването на патогените, което намалява риска от формиране на зъбен камък и други заболявания на венците.
  2. След стоматологични процедури – това действие може да се препоръча след извършване на стоматологични процедури с цел предпазване от инфекции.
  3. При рани в устата – разтворът подпомага по-бързото заздравяване на рани.

Важно е да се отбележи, че преди предприемането на такива действия е необходимо да бъде съгласувано с дентален специалист или лекуващ лекар, за да се избегнат нежелани реакции при неправилна употреба.

Свържи се с нас бързо и лесно!

Вярваме, че всеки зъб е сложен организъм и различните му проблеми изискват различни специалисти. 

Call Now Button