Кариес на предни зъби – как се лекува?

Кариесът на предни зъби може да бъде много сериозен проблем, който засяга хора на всякаква възраст. Освен да повлияе на функционалността на дъвкателните органи, този проблем засяга до голяма степен и естетиката на усмивката, което пък значително може да повлияе на самочувствието ви.

Научете повече за лечението на кариеса на предни зъби, какво е по-специфичното в лечението, как да познаете този проблем навреме и какви материали се използват. По темата споделя нашия екип от дентална клиника Medical Dent.

Как да разпознаете кариеса на предните дъвкателни органи?

Разпознаването на този проблем може да бъде трудно, тъй като в началния етап на развитие той често е безболезнен и не дава никакви индикации за наличието му.

Някои от първите признаци, които сигнализират за необходимост от профилактичен преглед при вашия дентален специалист, е появата на бели петна или леко потъмняване на емайла.

С напредване на времето и усложнението на състоянието могат да се появят видими нарушения в начина, по който изглежда дъвкателния орган, както и във функционалността му – болезненост при хранене, чувствителност към студени и топли храни и напитки. При по-напреднал етап е възможно дори да се появи остра болка с моментен или постоянен характер.

Какво е по-специфичното при лечение на кариеси на предни зъби?

Лечението на кариеси на предните зъби изисква по-специализиран подход, тъй като те са видими и влияят върху естетиката на усмивката. Характерно е използването на композитни пломби, които са съобразени с цвета на зъбите, за да се гарантира, че отстраняването на кариозния процес е незабележимо.

В някои случаи може да се наложи и използването на други методи, като бондинг или поставяне на фасети, когато несъвършенствата са твърде забележими.

При редица усложнени състояния, при които се наблюдава значително засягане на структурата на дъвкателния орган, е възможно да бъдат поставени коронки.

Какви материали се използват за постигане на естетични резултати при лечението на кариеси на предни зъби?

За възстановяване на естетиката на усмивката при лечение на кариес на предни зъби се използват висококачествени композитни материали, като фотополимер, керамика и порцелан. Те осигуряват точно съответствие с естествения цвят на дъвкателните органи, като по този начин се постига натуралния резултат и дълготрайност на лечението.

Един от най-предпочитаните варианти е фотополимерната пломба, която се характеризира със следните ключови предимства:

  • естетични резултати – фотополимерните пломби са изработени от композитен материал, който се слива с цвета и вида на естествените дъвкателни органи. Това ги прави почти незабележими, което е особено важно за обтурации на предните зъби;
  • здравина и дълготрайност – въпреки че са естетично ориентирани, фотополимерните пломби също така предлагат добра издръжливост и могат да издържат на ежедневната употреба;
  • прилягане – позволяват много точно прилягане към зъбната повърхност, което намалява риска от повторно образуване на кариес под пломбата;
  • минимална инвазивност – процедурата изисква минимално изпиляване на зъбната повърхност, което я прави не толкова инвазивна.

Защо да изберете специалистите от Medical Dent за лечение на кариеси на предни зъби?

Когато става въпрос за отстраняване на кариозни тъкани, разположени във фронталната и видимата част на вашата усмивка, трябва да се отчетат всички важни фактори, като причини за развитие, методи на лечение, материали, индивидуални специфики на конкретния пациент.

Това налага да се доверите на специалист в областта на денталната медицина, какъвто е всеки един член от екипа на Medical Dent.

Избирайки нашата клиника, вие се доверявате на иновативните методи на минимално инвазивно лечение, които прилагаме, висококачествените материали и съвременното оборудване, с което разполагаме. Извършваните услуги от нас са на достъпни цени.

Свържи се с нас бързо и лесно!

Вярваме, че всеки зъб е сложен организъм и различните му проблеми изискват различни специалисти. 

Call Now Button