Show Menu

10 здравни съвета за усмивката на бебето /част 1/

10 здравни съвета за усмивката на бебето /част 1/
Свържи се с нас бързо и лесно! Запази час
Онлайн консултация

Всеки родител си задава въпроси, свързани с грижата за детските зъбки, профилактичните прегледи при зъболекаря и почистването на устната кухина на малчугана.

В този материал сме събрали най-важните съвети за здравите зъби на вашето малко дете от 0 до 3 г., с цел да избегнете развитието на бъдещи инфекции и евентуалното вадене на зъб.

1. Кърменето е жизненоважно за бебето – в първите 6 месеца от живота на бебето, храната му трябва да е майчиното мляко. Именно това е първата стъпка към здравите зъби на вашето дете.

2. Не оставяйте бебето да заспива с шише – когато малкото детенце заспива с шише в устата, остатъци от млякото остават по зъбите и впоследствие могат да предизвикат образуване на кариеси. Затова, когато мъничето приключи с храненето, задължително му вземете шишето. Разбира се, никога не оставяйте детенцето да се храни с шише, без ваш надзор.

3. След навършването на 6 месеца, детето може да започне да пие от бебешка чаша – обикновено на тази възраст, децата могат да опитват да се пият от специална бебешка чаша.

4. Пиенето на вода е от първостепенна важност за малките дечица – водата всъщност представлява основната напитка, която малчуганът ви трябва да приема ежедневно. В допълнение към водата, децата над 1 година могат да приемат и краве мляко. Разбира се, за детето под 12 месеца, питейната вода трябва да бъде преварена и охладена, преди да се приема от бебето. Нормално е водата, която пие бебето да съдържа флуорид. Запомнете, че флуоридът предпазва от развиването на кариес. Също така е добре да знаете, че закупената от магазина, бутилирана вода, не винаги съдържа флуорид.

5. Малките деца е препоръчително да пият много мляко – докато не навършат 1 година, бебетата трябва да шият само майчино мляко или специална формула, създадено за новородени. След 12 месеца обаче детенцето е добре пия често, пълномаслено мляко. По този начин малчуганът си набавя така нужния му калций, за да заздрави костите и зъбите си. Препоръчваме ви да следите какви млека купувате на малкото дете, тъй като тези млечни продукти с различни вкусове, обикновено имат добавена захар.

За още полезни съвети за красивата и здрава усмивка на детето, четете в следващата ни статия. 

Запази час за консултация сега!
Loading
Запази час за видео консултация сега! Онлайн консултация
Вижте още
Назад към "Други"
Medical Dent

Дентален Център
MEDICAL DENT

1407 София,
бул. Джеймс Баучер 114

Open hours

Работно време

от Понеделник до Събота:
от 8:00 ч. до 18:00 ч.

При спешни случаи на ваше разположение има дежурен лекар.