Show Menu

10 здравни съвета за усмивката на бебето /част 1/

10 здравни съвета за усмивката на бебето /част 1/
Запази час за консултация сега!
Стъпка
Loading
Запази час за видео консултация сега! Онлайн консултация

Всеки родител си задава въпроси, свързани с грижата за детските зъбки, профилактичните прегледи при зъболекаря и почистването на устната кухина на малчугана.

В този материал сме събрали най-важните съвети за здравите зъби на вашето малко дете от 0 до 3 г., с цел да избегнете развитието на бъдещи инфекции и евентуалното вадене на зъб.

1. Кърменето е жизненоважно за бебето – в първите 6 месеца от живота на бебето, храната му трябва да е майчиното мляко. Именно това е първата стъпка към здравите зъби на вашето дете.

2. Не оставяйте бебето да заспива с шише – когато малкото детенце заспива с шише в устата, остатъци от млякото остават по зъбите и впоследствие могат да предизвикат образуване на кариеси. Затова, когато мъничето приключи с храненето, задължително му вземете шишето. Разбира се, никога не оставяйте детенцето да се храни с шише, без ваш надзор.

3. След навършването на 6 месеца, детето може да започне да пие от бебешка чаша – обикновено на тази възраст, децата могат да опитват да се пият от специална бебешка чаша.

4. Пиенето на вода е от първостепенна важност за малките дечица – водата всъщност представлява основната напитка, която малчуганът ви трябва да приема ежедневно. В допълнение към водата, децата над 1 година могат да приемат и краве мляко. Разбира се, за детето под 12 месеца, питейната вода трябва да бъде преварена и охладена, преди да се приема от бебето. Нормално е водата, която пие бебето да съдържа флуорид. Запомнете, че флуоридът предпазва от развиването на кариес. Също така е добре да знаете, че закупената от магазина, бутилирана вода, не винаги съдържа флуорид.

5. Малките деца е препоръчително да пият много мляко – докато не навършат 1 година, бебетата трябва да шият само майчино мляко или специална формула, създадено за новородени. След 12 месеца обаче детенцето е добре пия често, пълномаслено мляко. По този начин малчуганът си набавя така нужния му калций, за да заздрави костите и зъбите си. Препоръчваме ви да следите какви млека купувате на малкото дете, тъй като тези млечни продукти с различни вкусове, обикновено имат добавена захар.

За още полезни съвети за красивата и здрава усмивка на детето, четете в следващата ни статия. 

Вижте още
Назад към "Други"
Medical Dent

Дентален Център
MEDICAL DENT

1407 София,
бул. Джеймс Баучер 114

Open hours

Работно време

от Понеделник до Събота:
от 8:00 ч. до 18:00 ч.

При спешни случаи на ваше разположение има дежурен лекар.