Show Menu

Използването на вода за уста при устна хигиена на деца

Използването на вода за уста при устна хигиена на деца
Запази час за консултация сега!
Стъпка
Loading
Запази час за видео консултация сега! Онлайн консултация

Ежедневно почистване за здрави зъби   

Защо е необходимо да спазваме стриктна орална хигиена всеки ден? Защото редовното и правилно почистване на зъбите Ви гарантира здрава усмивка за цял живот. Защото профилактиката на всяко заболяване е в пъти по-евтина от неговото лечение.

Употребата на разтвори за плакнене не изключва механичното почистване на зъбите, а го допълва. Доказано е, че употребата на вода за уста редуцира образуването на плака и тежестта на възпалението на венците в значителна степен, сравнение само с четкане. Т.е чрез употребата на вода за уста се цели допълнително химическо потискане на развитието на бактериалната флора в устната кухина.

Включването на вода за уста към ежедневното почистване на детските зъби подпомага създаването на правилни хигиенни навици от най-ранна възраст. Препоръчително е децата да започнат използване на разтвори за плакнене след шест годишна възраст, т.к преди това съществува риск от поглъщане на част от разтвора, с който се жабури. Съставът на детските води за уста е съобразен с възрастта на детето и обикновено е предназначен за деца от 6 до 12 години. В съдържанието им е включен флуор, антиплакови агенти, противовъзпалителни съставки (обикновено растителни екстракти или прополис). Не съдържат алкохол и захарни подсладители.

Водата за уста е задължително хигиенно средство при деца, носещи брекети. Зъбната повърхност около самите брекети е трудна за почистване. Водата допълнително предпазва зъбния емайл около брекетите от киселините, продуцирани от бактериите в плаката.

Използването на вода за уста е два пъти дневно, след старателното измиване на зъбите. Устата се изплаква за около 30 секунди и се изплюва цялото количество разтвор. Не се препоръчва изплакването на устата с чиста вода след това. Тъй като пазарът е богат на изключително широка гама продукти за устна хигиена, желателно е да не избирате сами какъв разтвор за плакнене да използвате. Нека вашият стоматолог или дентален хигиенист препоръча най – подходящия за Вас.

Вижте още
Назад към "Детска стоматология "
Medical Dent

Дентален Център
MEDICAL DENT

1407 София,
бул. Джеймс Баучер 114

Open hours

Работно време

от Понеделник до Събота:
от 8:00 ч. до 18:00 ч.

При спешни случаи на ваше разположение има дежурен лекар.