11 мита за базалните импланти, които не отговарят на истината

YouTube player

През Средновековието повечето болести се лекували с пиявици. Хората вярвали, че щом им „пуснат кръв“, ще оздравеят. Методът бил смятан за модерен и изключително ефикасен. Той има своите последователи и до ден днешен.

И за децата обаче е ясно, че днешната медицина предлага много по-надеждни, съвременни, резултатни и безболезнени решения. И че ако някой се е излекувал след терапия с пиявици, това най-вероятно се дължи на добър късмет.

По същия начин стоят нещата и с денталната медицина. През последните години тя се развива стремглаво, методите за лечение стават все по-бързи и сигурни, пациентите получават все по-качествени, модерни и високотехнологични грижи.

Въпреки това много от зъболекарите продължават да тачат и прилагат „средновековни“, морално остарели и отхвърлени от науката практики. Така те в най-добрия случай подвеждат пациентите си и ги лишават от възможността да получат най-доброто лечение. А в най-лошия застрашават здравето им.

Ние искаме нашите пациенти да получат най-доброто лечение. Вярваме, че това е тяхно право и наше задължение. Затова стартираме серия от статии, които по достъпен и разбираем начин ще повишат информираността ви, ще разсеят страховете ви и ще развенчаят някои митове. Митове, които за съжаление все още се радват на доверие и популярност в зъболекарското съсловие. А не би трябвало.

Започваме с най-модерния и динамично развиващ се сегмент от стоматологията – имплантологията. И с митовете за „предимствата“ на базалните импланти пред класическите винтови импланти.   


МИТ 1:

Базалните импланти са модерно решение при липсващи зъби.

ИСТИНА:

В Съединените щати и развитите европейски страни базалните импланти вече не се използват. А в много държави дори са официално зачеркнати като опасни за здравето.


 МИТ 2:

Поставянето на базалния имплант е по-малко инвазивно и следователно по-безболезнено

ИСТИНА:

Няма връзка между болката и вида имплант. Дали пациентът ще изпита страдание и в двата случая зависи изцяло от опита и уменията на лекаря, който извършва операцията. Поставянето на винтов имплант обаче е изключително прецизно и минимално инвазивно. Нещо повече! Развитието на технологиите вече позволява имплантът да се поставя чрез предварително подготвен хирургичен водач след 3D скенер, което практически елиминира риска от увреждания и болка.


МИТ 3:

При базалните импланти не се налага поставяне на допълнителна кост

ИСТИНА:

Без значение от вида на импланта, наличието на достатъчно кост е решаващо за правилното му поставяне. Ако тя липсва, лечението ще е неуспешно. При базалните импланти обаче дори ще крие риск от счупване на костта.


МИТ 4:

Базалните импланти могат да се натоварят веднага с нови зъби.

ИСТИНА:

Винтовите – също. Само за един ден пациентите могат да се сдобият с чисто нова усмивка.


МИТ 5:

Базалният имплант има гладка повърхност, която го пази от бактерии и увреждане на околните тъкани.

ИСТИНА:

И пиронът е гладък. Имплантите обаче би трябвало да предлагат повече надеждност от един пирон. Точно такава надеждност гарантира винтовият имплант. Неговата повърхност осигурява условия той да се слее с костта и по този начин да се превърне в естествена част от организма. Наричаме този процес остеоинтеграция.

Няма никаква връзка между замърсяването и вида на импланта. Редките случаи на инфекции са резултат от лоша хигиена по време на операцията и след нея. Тоест зависят изцяло от два фактора – компетентността на лекаря и отговорността на пациента.


МИТ 6:

Базалният имплант е по-надежден, защото се закрепва механично в две твърди точки на костта.

ИСТИНА:

Това на практика увеличава неимоверно риска от усложнения. Защото интервенира много по-голям периметър от тъкани и кост, отколкото се налага с класическия винтов имплант при същите качество и надеждност. Имплантологията не е дърводелство. Нашата цел не е да „забодем здраво“ импланта в челюстта на пациента, а да го превърнем в естествена част от тази челюст.


МИТ 7:

Базалният имплант е много по-сигурен в дългосрочен план, защото е закрепен механично.

ИСТИНА:

Базалният имплант крие много повече рискове от инфекции и усложнения, тъй като не позволява прецизно изграждане на зъба. Той стърчи над венеца като гъба на пънче, а това улеснява задържането на храна и проникването на микроби. Накратко – създава логична предпоставка за възпаления и инфекции. И, меко казано, спорен естетичен ефект.

Винтовите импланти позволяват на новия зъб да „влезе“ в подвенечното пространство и така усмивката максимално да се доближи до първоначалния си естествен вид.   


 МИТ 8

Базалният имплант е едночастов, което го пази от замърсяване.

ИСТИНА:

Отново – няма никаква връзка между двете неща. Хигиената зависи от лекаря, който оперира. Връзката между двата компонента на винтовия имплант е напълно стерилна и безопасна.


МИТ 9

Монолитната структура на базалния имплант го прави по-издръжлив и надежден.

ИСТИНА:

Тази монолитност всъщност представлява огромно неудобство, защото блокира всякаква възможност имплантът да бъде коригиран, наместван и нагласян според необходимостта на съответния пациент и спецификата на челюстта му. При винтовите импланти тази необходимост е предвидена, за да се постигне максимална прецизност и резултати, идентични с естествения вид на усмивката. Именно заради това винтовият имплант е от две мобилно свързани части. При базалния често тези корекции се извършват с клещи по начин, който е неприятен за пациента и допотопен от медицинска гледна точка. Грубата манипулация с клещите крие реален риск от увреждане на метала и дори неволно изтръгване на прясно поставения базален имплант.   


МИТ 10

Базалните импланти не падат, защото са механично закрепени. Винтовите се отхвърлят от организма.

ИСТИНА:

В глобален мащаб изгубените импланти са под 2 процента. Това означава, че статистически има по-голям шанс да изгубите някой от естествените си зъби, отколкото поставения ви имплант. Най-често неуспешните случаи се дължат не на „отхвърляне от организма“, а на възпаления поради неспазване на устната хигиена и неумела техника на лекаря. Затова бъдете грижливи към себе си и се информирайте добре на кого поверявате здравето си. Ние винаги сме готови да ви помогнем.   


МИТ 11

Базалният имплант е евтин.

ИСТИНА:

Вашето здраве не е евтино.

Спомняте си старите пломби от амалгама, нали? Много пациенти все още имат в устата си от сивата метална сплав. Навремето други пломби нямаше. Но днес никой уважаващ себе си зъболекар няма да ви ги предложи. Макар да са най-евтините.

По същия начин стоят нещата и с имплантологията. Тя е революционен начин за възстановяване на липсващи зъби, който набира впечатляваща популярност. Благодарение на нея остарелите, опасни и неудобни протези и мостове остават в миналото. Имплантологията създава възможност хората отново да се усмихват със самочувствие и да се хранят с удоволствие. Това са две от най-важните дейности в нашия живот, с които не бива да правим компромис

Ние не искаме да правим компромиси. Затова няма да ви лекуваме нито с амалгама, нито с… пиявици. Ще ви предложим най-доброто. В имплантологията днес това е класическият винтов имплант. Убедени сме в това, защото опитът и практиката го доказаха. 

Свържи се с нас бързо и лесно!

Вярваме, че всеки зъб е сложен организъм и различните му проблеми изискват различни специалисти. 

#1 Medical Dent Clinic

Запишете своята консултация при нас!

Запазете час при нас за безплатна консултация, с цел да изготвим прецизен персонален план за Вашия дентален случай. Доверете се на дългогодишния опит, професионализма и прецизната работа на нашия екип.

Medical Dent © 2023 Всички Права Запазени • Уеб Дизайн от Вектори Дизайн • Дигитална Агенция

Call Now Button