Show Menu

Често задавани въпроси за имплантология

Често задавани въпроси за имплантология
Свържи се с нас бързо и лесно! Запази час
Онлайн консултация

Каква е успеваемостта при лечението с имплант и кога организмът отхвърля импланта?

Като цяло лечението с импланти е с доста прогнозируем резултат – успеваемостта е около 96-98 %. За съжаление, при пациенти, претърпели неуспех при лечение с импланти, неуспехът е 100 %. Това, което трябва да знаете, е, че причината за неуспеха не е „изхвърляне” от организма.

Венецът, който е епителна тъкан, заздравява по-бързо от костта, която е съединителна тъкан. Понякога при заздравяването клетките на венеца „тапицират” импланта и той няма връзка с костта. Това е биологичният механизъм за неуспешна остеоинтеграция.Случва се в 2-4 % от случаите. В рамките на коректните взаимоотношения е този неуспешен имплант да бъде реимплантиран безплатно.

Medical Dent

Болезнена ли е тази хирургична намеса?

Не. За да се избегне всякакъв дискомфорт по време на поставянето на имплантите, се използва ефективен локален анестетик. Лекият дискомфорт, който може да изпитате след операцията, се контролира лесно с обезболяващи лекарствени средства. Клиниката предлага възможността и от обща упойка, с чиято помощ пациентите не усещат и не помнят нищо от хирургичната намеса.

Medical Dent

След като няколко години е нямало зъб на дадено място, може ли да се постави имплант на същото място?

Да, възможно е да се постави имплант и след продължителна липса на зъб. Това, което трябва да се прецени, е обемът на костна атрофия. Когато има участък от челюстта, където липсва зъб или имплант, тя атрофира, като годишно се губи по 0,5 мм кост. Ако зъбът е в зоната на усмивката, трябва да се планира дали ще се увеличи костният обем, за да се получи добър естетичен резултат.

Medical Dent

Колко дълго трае заздравителният процес при поставяне на имплант и какво трябва да знаем за костния обем?

Много често след възпалителен процес, продължил дълъг период от време, обемът на костната загуба е значителен. По тази причина се налага да се предприемат стъпки за увеличаване на костния обем. Това е биологичната причина, която налага да се изчака по-продължителен период. Така че, наистина, едно лечение с импланти може да продължи около една година, в някои случаи и повече. Това, което много малко хора знаят, е, че костна загуба в челюстната кост се получава освен вследствие на възпалителни процеси и при липса на функция, т.е. при липса на зъби. В този случай годишно костният обем намалява с около 0,5 мм вследствие на костна атрофия.

Medical Dent

Има ли ограничения за зъбни импланти?

Не. Всеки човек може да си постави импланти във всяка възраст, стига да има достатъчно количество и качество на челюстната кост.

Medical Dent

Колко дълго трае целият процес по възстановяването на зъб с имплант?

Целит процес трае обикновенно от 3 до 9 месеца, съобразено с вашия план за лечение.

Medical Dent

Мога ли да се върна на работа след поставянето на имплантите?

Да. В повечето случаи пациентите се връщат на работа още на следващия ден. Вашият имплантолог ще обсъди с вас всички следоперативни инструкции.

Medical Dent

Може ли процедурата за увеличаване на костния обем (аугментация), която се използва в имплантологията, да се приложи при лечение на пародонтит?

При лечение на парадонтит, водещото е да се установи видът на микроорганизмите, причиняващи възпалителния процес, и да се проведе нужното лечение за намаляване на "бактериалното число".При пародонтит има костни джобове, които биха могли да бъдат повлияни с метода за костна аугментация, но те се преценяват индивидуално. Като цяло методите за костна аугментация са по-успешни в обеззъбени челюсти и около импланти, тъй като коренът на зъба е "проводник" на микроорганизми в дълбочина, което възпрепятства увеличаването на костта около корена на зъба.

Medical Dent

Как да се грижа правилно за моя имплант?

Почистване вкъщи с четка и конец за зъби, жабуркане с вода за уста и редовни визити при Вашия стоматолог са необходими за дълготрайния успех на лечението с импланти.

Medical Dent

Коя е най-честата причина за изваждане на умъртвени зъби след фрактура и какво е решението след това?

Вертикалната фрактура на коронката на зъба е една от най-честите причини за изваждане на умъртвени зъби. Поради тази причина е препоръчително всички умъртвени зъби с големи пломби да бъдат облечени с коронки профилактично - за да не се стига до загуба на зъба. Иначе възстановяването на липсващи зъби с импланти е най-добрият клиничен подход, тъй като:

се запазва костният обем

не се изпиляват съседни зъби

Medical Dent

Трябва ли неуспехът при имплантацията първия път да ни откаже от възможността да се лекуваме с импланти?

За съжаление, колкото и да са напреднали методиките в имплантологията, съществува процент на неуспех. При спазване на всички правила за добра практика при лечението с импланти, съвременният неуспех е в рамките на 4-5 %. Въпрос на политика на съответното лечебно заведение е неуспешните импланти да бъдат реимплантирани безплатно на пациента.

Високото технологично ниво, което е постигнала съвременната  имплантология, гарантира почти 100 %, че всеки един пациент може да бъде доведен до успешно лечение с импланти. Еднократният неуспех не бива да бъде повод за отказ от лечението, тъй като предимствата от лечението с импланти не могат да бъдат заместени от друг метод на лечение.


Прочете повече за имплантологията и предимствата на винтовите пред  базалните импланти.

Запази час за консултация сега!
Loading
Запази час за видео консултация сега! Онлайн консултация
Вижте още
Назад към "Имплантология"
Medical Dent

Дентален Център
MEDICAL DENT

1407 София,
бул. Джеймс Баучер 114

Open hours

Работно време

от Понеделник до Събота:
от 8:00 ч. до 18:00 ч.

При спешни случаи на ваше разположение има дежурен лекар.