Детският зъболекар – подход не само към зъбите, но и към страховете на децата

Изградете доверие към стоматолога, а не страх.

Всеки от нас се е сблъсквал с определени притеснения и всеки един от нас е усещал какво е да полагаш усилия, за да ги превъзмогнеш. Сега се поставете на мястото на петгодишно дете, което намира Света за непознат, необятен и стряскащ. Представете си, че то има зъбобол и никога не е ходило на зъболекар… Зъбоболът сам по себе си поражда чувство на тревожност. Страхът на малките допълнително се засилва от факта, че ще се сблъска с непознат човек, в непозната обстановка и ще му се случват неприятни неща, вследствие на зъбобола.

За превенция на появата на притеснение от зъболекар е необходимо първото посещение в стоматологичен кабинет да бъде максимално рано, т.е около първата година на детето. Не чакайте първия зъбобол. Не е необходимо да има причина за визитата в кабинета – това е просто едно запознанство с нов човек, който ще се грижи за здравето на Вашето дете. Правете профилактични посещения на всеки три месеца, за да може постепенно да се изгради доверие и приятелство между малкия пациент и зъболекаря, както и да избегнете зъбобол. Не е необходимо да навлизате в детайли, когато подготвяте малчуганите за предстоящия стоматологичен преглед. Оставете нещата да се случат в реалната обстановка, а и детският зъболекар е специално подготвен да обясни всичко на език, разбираем за детето Ви. Съветваме Ви да не споделяте ваш негативен опит като пациент, трябва да успокоявате малките с „Не се притеснявай, няма да боли”, а не да го заплашвате с „Ако не слушаш, ще те заведа при зъболекаря”.

Отговорността за здравето на малчуганите стартира от момента на неговото зачеване. Родителите са тези, които стоят в основата на психологическото развитие на всеки човек и тъй като всичко започва от детството, нека тогава да поставим основите за грижата за здравите зъбки за цял живот.

Дентална клиника MEDICAL DENT разполага със специализиран детски кабинет, в който нашите специалистите в детска стоматология се грижат не само за правилното лечение, но и за въвеждането на децата в интересния свят на стоматологията без страх и усещане за болка.

Запишете час за консултация още сега и не чакайте неприятните симптоми, като зъбобол!

Свържи се с нас бързо и лесно!

Вярваме, че всеки зъб е сложен организъм и различните му проблеми изискват различни специалисти. 

Call Now Button