Диагностика на кариеса с Diagnodent

Кариесът е и заразно заболяване

В днешно време се приема, че кариесът е и заразно заболяване. Той се причинява от специфични бактерии, живеещи в устната кухина. Киселините, отделяни от тях по време на жизнения им цикъл, разграждат емайла и предизвикват образуването на кариес.

Не всички черни петна по зъбите са кариес. По дъвкателните повърхности на зъбите се оформят естествени анатомични вдлъбнатини наречени фисури. Тези бразди понякога са много дълбоки и са естествено оцветени. Много е трудно да се различи начален кариес от дълбока оцветена фисура. Основна тяхна разлика е, че при началният кариес се наблюдава разграждане на емайла, за разлика от оцветените бразди, при които няма разграждане на емайла. Няма възможност такъв начален кариес да бъде диагностициран с рентгенова снимка. Днес, съвременната дентална медицина използва специално конструиран за целта апарат Diagnodent, който по специален начин измерва с лазер степента на разграждане на емайла. Благодарение на него, ние можем да диагностицираме кариеса в много начален стадий и да го отстраним с минимална загуба на зъбни тъкани.

Diagnodent е изключително прецизен и е особено подходящ за деца, тъй като при тях кариесът се развива много бързо. От друга страна по този начин се избягва изработването на пломба в много случай, когато зъболекарят подозира наличието на кариес, а това се оказва просто оцветена фисура или пигментация на зъба.

Diagnodent може да засече кариеси, които трудно могат да се видят с просто око или на диагностична рентгенография. По този начин ние имаме възможността да лекуваме начален кариес преди той да се разрасне и да причини загуба на зъбни тъкани. В някои от тези случаи, ако процесът е в съвсем начална фаза, дори е достатъчно зъба да се обработи с HealOzone, без да се прави пломба.

Свържи се с нас бързо и лесно!

Вярваме, че всеки зъб е сложен организъм и различните му проблеми изискват различни специалисти. 

Call Now Button