Show Menu

Изправяне на зъби – за да имате увереност винаги да се усмихвате широко!

Изправяне на зъби – за да имате увереност винаги да се усмихвате широко!
Свържи се с нас бързо и лесно! Запази час
Онлайн консултация

Знаете ли, че над 50% от младежите са склонни да премахнат отбелязването си на снимка с приятели, защото не харесват усмивката си? Много голяма част от хората, които имат неправилно разположение на зъбите споделят, че се чувстват неуверени и не се усмихват толкова често, колкото биха искали. Изправянето на зъби е стоматологично лечение, което включва изготвянето на индивидуален план спрямо състоянието на вашето съзъбие и подбор на най-ефективния метод – брекети, алайнери или други методи. Процедурата за изправяне на зъби отнема различно време при всеки пациент, но резултатите всеки път са зашеметяващи. В следващите редове ще споделим с вас основните начини за изправяне на зъби, както и предимствата и недостатъците на всеки един от методите.

Изправяне на зъби с традиционни брекети

Традиционните брекети са, вече, доста остарял метод за изправяне на зъби, но има случаи, при които това е най-подходящото решение. Те ви предлагат голяма ефективност и постигане на желаните резултати за изправяне на зъби за задоволително време, като с тях могат да се адресират по-сложни случаи, както и при проблеми със захапката. Брекетите се препоръчват при изправяне на зъби на пациенти, при които алайнерите не са най-подходящи. Сред предимствата на изправянето на зъби с традиционни брекети са ефективността при по-сложни и трудни случаи, както и възможността за къстъмизиране спрямо пациента. Това означава, че за процеса на изправяне на зъби можете да изберете цвета на ластиците, които пристягат брекетите – да заложите на любимия си нюанс или да изберете прозрачни такива, които да не са толкова забележими от далече. Друго предимство на изправянето на зъби с традиционни брекети е издръжливостта им – те са наистина много здрави. Това ви дава спокойствие в ежедневието, че няма нещо да се отчупи или размести.

Но колкото и да е ефективен процесът на изправяне на зъби с традиционни брекети, те имат доста недостатъци. На първо място трябва да отбележим, че те не са особено удобни. В процеса на изправяне на зъби с традиционни брекети можете да изпитате раздразнение и дискомфорт в областта на бузите или венците, особено в началните стадии на лечение. На второ място – брекетите са много трудни за почистване. В процеса на изправяне на зъби трябва да се научите наново как да си миете зъбите и да почиствате с конец. Между брекетите лесно може да се събира храна и плака, което изисква допълнително усилие при почистване по време на изправяне на зъбите. И тъй като се събира лесно храна, в процеса на изправяне на зъби с брекети трябва да се лишите от някои храни – всичко лепкаво, дъвчащо или много хрупкаво може да повреди ластиците и брекетите. Не на последно място – брекетите са много видими. Тъй като процесът на изправяне на зъби е продължителен е препоръчително да вземете това под внимание и да обмислите как брекетите могат да повлияят на вашето самочувствие.

Изправяне на зъби с керамични брекети

Процесът на изправяне на зъби с керамични брекети е много сходен като с традиционните, като има едно голямо предимство – самите брекети са прозрачни. Това ги прави значително по-трудно забележими от металните предложения за изправяне на зъби. Те постигат същите отлични резултати при изправяне на зъби, като предлагат много повече предимства пред традиционните предложения. Керамичните брекети са по-дискретни и по-удобни. С тях усещането в устата по време на процеса на изправяне на зъби е значително по-удобно. Това е така, тъй като не са изработени от метал, който може да дразни кожата и лигавицата в устната кухина в процеса на изправяне на зъби.

Важно е да отбележим, че има и няколко недостатъка, що се отнася до изправяне на зъби с керамични брекети. На първо място – увеличава се списъкът от храни и напитки, които трябва да избягвате в процеса на изправяне на зъби. Тъй като материалът е керамика, той много по-лесно се влияе от различни храни и напитки и променя цвета си. Това означава, че по време на процеса изправяне на зъби трябва да избягвате всички напитки, които знаем, че причиняват оцветяване на зъбите – като кафе, червено вино, чай и други. И на второ място – лечението за изправяне на зъби с керамични брекети е значително по-скъпо от традиционните предложения. Това е важно да го вземете под внимание, защото в ценовия клас, в който влизате с керамичните брекети, можете да изберете значително по-удобни методи за изправяне на зъби – като Invisalign.

Изправяне на зъби с алайнери тип Invisalign

Традиционните алайнери са изключително предпочитани за изправяне на зъби от възрастните хора. Това е така, защото те са прозрачни и е значително по-трудно да се забележат от класическите брекети и керамичните алтернативи. Прозрачните алайнери се изработват от уникален материал, който се къстъмизира изцяло спрямо вашите зъби. За най-ефективно изправяне на зъби процесът изисква създаване на калъп на вашето съзъбие. След това на всеки няколко седмици трябва да сменяте вашия алайнер, който малко по малко ви доближава до желания резултат.

Изправянето на зъби с алайнери има основно плюсове и не го твърдим само ние. На първо място е фактът, че те са прозрачни, което ги прави почти незабележими при носене в процеса на изправяне на зъбите ви. Това ви позволява уверено да ходите на работа и да извършвате ежедневните си дейности, без да се чувствате неудобно, че сте в процес на изправяне на зъбите си. Тук трябва да направим едно малко уточнение – в началните етапи на процеса на изправяне на зъби ще имате адаптационен период, в който ще трябва да свикнете да говорите спокойно, докато носите алайнерите. Но в рамките на няколко дни ще свикнете и ще забравите изобщо, че носите алайнери. На второ място – този метод на изправяне на зъби изисква минимална поддръжка. Тъй като са подвижни, можете лесно да ги махнете за да си измиете зъбите или да ги почистите. Докато сте в процес на изправяне на зъби можете спокойно да се наслаждавате на любимите си храни и напитки. И не на последно място – алайнерите са удобни. Пациентите споделят с нас, че усещат дискомфорт в процеса на изправяне на зъби само като сменят алайнерите си с нови.

Като минус трябва да отбележим, че за ефективно изправяне на зъби трябва да носите алайнерите минимум 20 часа на ден, препоръчително около 22. Това означава, че в процеса на изправяне на зъби ще имате по-ограничено време за хранене и пиене на кафе или вино. 

Изправяне на зъби с традиционни брекети    

Изправяне на зъби с керамични брекети  

Изправяне на зъби с алайнери тип Invisalign

Запази час за консултация сега!
Loading
Запази час за видео консултация сега! Онлайн консултация
Вижте още
Назад към "Естетична стоматология"
Medical Dent

Дентален Център
MEDICAL DENT

1407 София,
бул. Джеймс Баучер 114

Open hours

Работно време

от Понеделник до Събота:
от 8:00 ч. до 18:00 ч.

При спешни случаи на ваше разположение има дежурен лекар.