Show Menu

Каква е ролята на калция, фосфора и витамин D в поддържането на здравите зъби?

Каква е ролята на калция, фосфора и витамин D в поддържането на здравите зъби?
Свържи се с нас бързо и лесно! Запази час
Онлайн консултация

Не е нужно да имате зъбни импланти, за да полагате максимална грижа за устната си кухина и да следите полезните вещества, които приемате с храната. Всъщност, има три основни вещества, за чийто прием е важно да следите, тъй като те са с първостепенно значение за здравето на зъбите.

Калцият, витамин D и фосфорът играят ключова роля във формирането на здрави венци и зъби, както при децата, така и при възрастните.

Калцият поддържа силни и здрави челюстите, а за оптималната му функция е нужен фосфор – така се осигурява още повече здравина и издръжливост на зъбите и емайла. При децата и подрастващите, тези два елемента са от огромно значение за една бъдеща здрава усмивка. Поради тази причина е добре, да следите стриктно приема на храни и напитки на детето. Млечните продукти не са единственият източник на полезни, за зъбите, вещества. Всъщност има редица храни, които е препоръчително детето да яде в по-големи количества. Такива са зеле, сьомга, боб, грах, броколи, кафяв ориз – те гарантирано помагат на малчугана да има по-красиви зъби в бъдеще.

Фосфорът се съдържа в храни, като соя, зърнени закуски, бадеми, ядки, птиче месо, яйца, грозде, цитрусови плодове.

Обърнете внимание на дневното меню на детенцето и ако изброените храни рядко присъстват, то е време да направите промени, за да сте сигурни, че малчуганът ви ще се радва на блестяща и здрава усмивка.

Другото ценно вещество, което навярно добре познавате, е витамин D. Той е жизненоважен за доброто абсорбиране на горните два елемента, от организма. Витамин D помага и в борбата срещу инфекциите на венците и развиването на пародонтит. Витамин D може да намерите в храни, като яйца, млечни продукти, мазни риби.

Освен да се погрижите за здравословното меню на детето ви, препоръчваме и да следите собствената си диета, за да осигурите максимално усвояване на витамините и минералите, идващи от храните, с цел да заздравите както естествените си зъби, така и да запазите красотата на зъбните импланти.   

Вижте полезни съвети при оглеждане на различните оферти за зъбни импланти цени.

Запази час за консултация сега!
Loading
Запази час за видео консултация сега! Онлайн консултация
Вижте още
Назад към "Имплантология"
Medical Dent

Дентален Център
MEDICAL DENT

1407 София,
бул. Джеймс Баучер 114

Open hours

Работно време

от Понеделник до Събота:
от 8:00 ч. до 18:00 ч.

При спешни случаи на ваше разположение има дежурен лекар.