Какви са симптомите на периодонтита и какво е неговото лечение?

Когато става въпрос за човешкото здраве, то се дели на много подотделения. Без съмнение обаче, към която и област от тялото да погледнете, важно е да е ясно, че всяка се нуждае от периодични специализирани грижи.

Денталното здраве е ключов фактор, защото ако зъбите са в неразположение, това може да доведе до усложнения на цялостното здраве.

Много хора не обръщат сериозно внимание на бактериите в устата, но дори малък остатък от храна може да породи такива, от които в последствие да се образува голям орален проблем.

Един от най-често срещаните проблеми, породени от натрупването на бактерии, образуващи плака, е периодонтитът.

Какво представлява периодонтитът?

Периодонтитът е известно хронично заболяване на венците, съществуващо на инфекциозна основа. Бива причинено от бактериални инфекции, които са в следствие от развитието на бактерии в междузъбните пространства. То обхваща не само венците, но и останалите околозъбни тъкани, както и костите, които поддържат венеца. Ако не се предостави навременна медицинска помощ, периодонтитът може да доведе не само до загуба на зъби, но и до сериозни здравословни проблеми, обхващащи не само денталното здраве. Това е така, тъй като бактериите могат на навлязат в кръвообращението, по кръвоносните съдове на венеца, и да се разпространят из целия организъм.

Какви са симптомите на развит периодонтит?

Симптомите на поява на периодонтит включват:

 • лош дъх – породен от инфекциозния процес в устната кухина;
 • дискомфорт във венците – това може да бъде изтръпване, свиване и стягане, както и зачервяване, подуване и кървене;
 • отпускане на венеца – поява на празнини между зъбите и тъканта;
 • болки в зъбите – обикновено при дъвчене или прием на по-студени или горещи напитки;
 • лошо подравняване на зъбите – това се получава от разхлабването на тъканта, която ги прикрепва към венеца.

Много е важно веднага щом усетите някой от горните симптоми, да потърсите лекарска помощ.

Какви са причините за поява на периодонтит?

Наличието на плака е най-основната причина за появата на периодонтит, на има и няколко други фактора, които могат да допринесат за развитието му:

 • лоша устна хигиена – нередовното почистване на зъбите и междузъбното пространство предоставя на бактериите подходяща среда за развитие. Специалистите съветват зъбите да се мият поне два пъти дневно с четка и паста за зъби;
 • тютюнопушене – употребата на тютюневи изделия увеличава риска от бактериална инфекция;
 • генетичен фактор – някои хора имат генетично заложена податливост към развитие на подобен тип болести;
 • хормонални промени – хормоналният дисбаланс по време на пубертета, бременността или менопаузата е фактор, който повишава риска от заболяване на венците;
 • прием на лекарства – някои медикаменти могат да бъдат противопоказни за оралното здраве и да повишат вероятността за развитие на дентално заболяване;
 • здравословни състояния – някои болести, като диабет, могат да способстват за появата на периодонтални заболявания;
 • неправилно хранене – когато организмът не бива снабден с всички необходими вещества, имунната система отслабва и дава път на болестите.

Чрез полагане на систематични грижи за оралното здраве и чрез ограничаване на приема на вредни за него вещества, вие можете да намалите значително риска за развитие на дентални проблеми.

Какво представлява лечението на периодонтит?

Стоматологът ще диагностицира ситуацията ви и ще назначи подходящо лечение. Макар периодонтитът да е хронично заболяване, има методи за лечение, чрез които да попречите на по-нататъшното му развитие.

В зависимост от нивото на разпространение на инфекцията, има няколко начина да повлияете на развитието ѝ, като за максимален ефект трябва да се комбинират професионална лекарска помощ с добри лични хигиенни навици.

Първата стъпка винаги е медицинско почистване на зъбния камък и отстраняването на плаката от образувалите се пространства между зъбите и венеца.

Следващото ниво от лечението е залагането на механична обработка на корените. Това е вид почистване в дълбочина, през което се премахва плаката под линията на венеца. По този начин корените на зъбите се изглаждат, което помага на венеца отново да обхване цялостно зъба.

Ако заболяването е в много напреднала фаза, има по-сериозни мерки, които могат да бъдат предприети. Такива са лечението с антибиотици (като това могат да бъдат гелове, хапчета или торбички за поставяне на засегнатото място) и хирургичната намеса за отстраняването на заразената тъкан и замяната ѝ с нова.

Защо да изберем Medical Dent?

Когато става дума за оралното здраве, не бива да се правят компромиси. Специалистите от дентална клиника Medical Dent са винаги на ваше разположение, готови да се борят със всеки ваш орален проблем на най-добрата цена. Не се колебайте на кого да се доверите, а оставете бъдещето на усмивката си в ръцете на професионалисти – дентална клиника Medical Dent ви очакват!

Свържи се с нас бързо и лесно!

Вярваме, че всеки зъб е сложен организъм и различните му проблеми изискват различни специалисти. 

Call Now Button