Причини за наличие на гнойна торбичка на венеца?

Случвало ли ви се е да забележите гнойна торбичка на венеца? Това е проблем, който не е препоръчително да пренебрегвате, защото може да доведе и до по-сериозни последствия.

От него никой не е застрахован – може да възникне при дете, при жена по време на бременност, както и възрастни хора.

Кои са най-честите причини за торбичката на венеца, има ли методи за домашно лечение и как да се справите? Разберете повече от нас – дентална клиника Medical Dent.

Какво представлява торбичката с гной?

Това е възпалително състояние, което се изразява с оформянето на образование, пълно с гной, което може да бъде със зачервен или прозрачен характер.

Какви са причините за поява на образувание с гной в областта на венечната лигавица?

Може да има различни причини за поява на торбичката на венеца, които трябва да бъдат изяснени, за да се открие най-правилния метод на лечение:

 • инфекция – най-често се получава при наличие на бактериална инфекция в близост до зъба или в самия него;
 • травма – при по-сериозна травма, като удар, може да се предизвика увреждане на тъканите, което да оформи такава проблемна зона;
 • пародонтит – ако освен наличието на гной, забелязвате болки в областта, отдръпване на венечната тъкан от зъбите, кървене при миене с четка и други, най-вероятно става въпрос за възпаление, като гингивит и пародонтоза;
 • лоша орална хигиена – когато остатъците от храна не бъдат почистванани редовно и качествено, те създават среда, благоприятна за развитието на бактерии. Това на по-късен етап може да прерасне в гингивит, пародонтит, стоматит и да се разрази като сериозна инфекция;
 • кисти – често може да се обърка с киста. Между двете обаче съществува разлика.
  Кистата на зъб е патологично образуване, което може да се появи в околозъбната костна тъкан, която съдържа течност или полулетална маса.
  Абсцесът на зъб, от своя страна, е възпалително състояние, при което се образува торбичка в близост до зъба, върху венеца;
 • пробив на мъдреци – понякога при по-проблемни мъдреци е възможно да се развие инфекция, особено ако не могат да пробият. В тези случаи може да се наложи вадене на мъдрец.

Това са основните причини и състояния, които могат да бъдат предпоставка за поява на гной във венечната област.

Домашни мерки за гнойна торбичка на венеца?

Освен познатото антибиотично лечение, има и други мерки за издърпване на гнойта. Съществуват домашни лечебни методи, като:

 • черен чай – освен да ободрява, черният чай може и да осъществява дренаж. След като сте направили запарка с пакетчето, го използвайте и го наложете на мястото на подутината. Получената отваря може да изпиете или да си направите гаргара;
 • сода бикарбонат и готварска сол – смесете малко количество сода и сол, след което поставете на клечка за уши или тампонче и наложете локално на мястото;
 • куркума – освен като вкусна подправка, куркумата е известна и със своите противовъзпалителни свойства. Нанесете локално върху венеца и изчакайте да подейства известно време.

Все пак, ако домашните методи за премахване на гнойта не помогнат, трябва да потърсите стоматологична помощ и да ви бъде насрочено лечение, след установяване на причините. Ако вдигнете висока температура и получите оток на бузата, незабавно се свържете със специалист.

Защо да изберете специалистите от Medical Dent?

Дентална клиника Medical Dent е мястото, където можете да потърсите помощ от нашите специалисти по всякакви проблеми в областта на стоматологията.

Независимо дали имате торбичка на венеца или други оплаквания – нашия екип от квалифицирани и опитни дентални специалисти ще се заеме персонално с вашия случай и ще ви предложи най-подходящото и минимално инвазивно разрешаване на проблема, съобразено с личните ви нужди.

Свържи се с нас бързо и лесно!

Вярваме, че всеки зъб е сложен организъм и различните му проблеми изискват различни специалисти. 

Call Now Button