Show Menu

Какво трябва да знаете за вашата уста? /част 1/

 Какво трябва да знаете за вашата уста? /част 1/
Свържи се с нас бързо и лесно! Запази час
Онлайн консултация

Доброто здраве на вашите зъби далеч не зависи само от почистването с четка и конец за зъби. Разберете кои са основните структури в устата ви и как всяка една от тях играе важна роля за храносмилането и общото ви здраве.

Тъй като устата ви е изградена не само от зъби, то това означава, че за да поддържате здравето ѝ трябва да предприемате нещо повече от четкане с конец и четка за зъби. Освен за възпалени венци, трябва да внимавате и за други усложнения, които могат да настъпят в устната ви кухина.

В допълнение към вашите зъби, има и други важни части, формиращи здравето на устата ви, като например устна лигавица, венци, горна и долна челюст, език, слюнчени жлези. Всички тези структури са от първостепенно значение за здравето на вашата уста и зъби.

Устна лигавица – ако застанете пред огледало и погледнете вътрешността на устата си, ще забележите, че с изключение на зъбите, всичко останало е покрито със защитна „облицовка“, наречена устна лигавица. Тази лигавица всъщност е тънка мембрана и защитава тялото ти от микроби и всякакви други дразнители, които попадат в устата. Устната лигавица съдържа и веществото кератин. Той също се намира в ноктите и косата. Именно кератинът помага на лигавицата да бъде устойчива на външни влияния.

Венци – венците ти са онази мека тъкан, която поддържа зъбите. Венците също са покрити с устна лигавица и играят критична роля за здравето ти. Здравите венци имат бледо розов цвят и трябва да покриват целият корен на зъба и да не кървят при почистване с четка за зъби. Възпалените венци се забелязват по техния червеникав цвят, подпухналост и болка при четкане с паста за зъби. Ако не лекувате навреме възпалените венци, то е много вероятно те да предизвикат загуба на зъб и други сериозни инфекции, засягащи самия зъб. Именно затова редовното почистване не само на зъбния емайл, но и на венците е изключително важно за общото здраве на устата. Грижата за венците включва и редовни посещения при зъболекаря. По този начин имате възможност да лекувате дори първоначалните симптоми на възпалени венци и да вземете превантивни мерки срещу инфекции в устната ви кухина.

Очаквайте още полезна информация за здравето на зъбите и венците ви в следващия ни материал.

Запази час за консултация сега!
Loading
Запази час за видео консултация сега! Онлайн консултация
Вижте още
Назад към "Кариес и профилактика"
Medical Dent

Дентален Център
MEDICAL DENT

1407 София,
бул. Джеймс Баучер 114

Open hours

Работно време

от Понеделник до Събота:
от 8:00 ч. до 18:00 ч.

При спешни случаи на ваше разположение има дежурен лекар.