В кои случаи и защо се използва кофердам в стоматологията?

По време на извършването на стоматологични процедури често се използват материали, които подпомагат изолирането на проблемната зона и по-лесното осъществяване на услугата.

Като важна част от зъболекарските процедури се окачествява кофердамът. Какво представлява този материал, за какво се използва и какво още трябва да знаете за него? Останете с нас до края на публикацията, където от дентална клиника Medical Dent ще ви споделим повече по темата.

Какво е кофердам?

Това е консуматив, използван в денталната медицина, който има изолиращи и абсорбиращи свойства. Представлява дентално платно, което най-често има правоъгълна или квадратна форма.

Целта му е да осигури сухота по време на работа на денталния специалист, като той се прикрепя към зъбите с помощта на специални крепежни елементи, познати като клампи. би, които не нараняват тъканите.

По този начин материалът се фиксира и позволява на специалистите да извършват коректно процедурите.

Може да служи за изолиране на един или на повече дъвкателни органи, в зависимост от броя на перфорациите и клампите.

Основната му функция е да изолира зъба от слюнката, която не може да се стопира или контролира от пациента по време на зъболекарските услуги, но може да навреди. Използва се още за изолиране на зъба от попадане на кръв и други течности.

Този консуматив се изработва най-често от латекс и разполага с рамка. Изборът на материал за изработката му се дължи на свойствените характеристики на латекса, който е по-устойчив на разкъсване. позволява гъвкавост и широко опъване.

В кои случаи се използва кофердам?

Използва се в следните случаи:

  • Лечение на кариес – най-често се използва по време на действия по премахване на кариозни тъкани, както и обтурация. Това е така, защото при отстраняването на тъканта и изграждането на пломбата е много важно зъбът да бъде изолиран от всякакви течности, включително слюнка; Предотвратява навлизането на бактерии и осигурява на по-добра видимост за лекуващия зъболекар;
  • Ендодонтско лечение – при кореново лечение на канали в ендодонтията се използва кофердам, който предпазва навлизане на слюнка и бактерии в отворените канали;
  • Естетични процедури – в случаи, като поставяне на фасети, се използва за изолиране на проблемната зона, върху която се работи, както и защита на останалите тъкани. Може да намери приложение още при поставянето на мостове на зъб, зъбни протези и коронки, особено при предварителната обработка на зъбите.

Намира приложение още при фиксиране на щифтове, при процедури, които могат да наранят останалите тъкани или се използват медикаменти с остър характер.

Какви видове кофердам има?

Има различни видове кофердам, които се отличават по своя размер, форма, цветове. Моделите се различават още по якост на опъване и съдържание на протеини.

Колкото по-ниско е съдържанието на протеин, толкова по-добре, защото това възпрепятства алергиите и възпаленията.

Защо Medical Dent е правилното място за денталните процедури на цялото семейство?

В дентална клиника Medical Dent използваме само висококачествени материали и продукти, които да осигурят максимално дълготрайни и естетически резултати, съобразени със здравословните нужди на пациента.

Всеки член от нашия квалифициран екип има индивидуално отношение и това дава възможност да направим персонална оценка на състоянието и да предприемем мерки, които са най-подходящи в конкретния случай.

По време на услугите ни целим да изолираме бактериалната среда максимално, особено при инвазивни процедури, поради което използваме и консумативи, като кофердам. Доверяваме се само на утвърдени производители на стоматологични консумативи.

Свържи се с нас бързо и лесно!

Вярваме, че всеки зъб е сложен организъм и различните му проблеми изискват различни специалисти. 

#1 Medical Dent Clinic

Запишете своята консултация при нас!

Запазете час при нас за безплатна консултация, с цел да изготвим прецизен персонален план за Вашия дентален случай. Доверете се на дългогодишния опит, професионализма и прецизната работа на нашия екип.

Medical Dent © 2023 Всички Права Запазени • Уеб Дизайн от Вектори Дизайн • Дигитална Агенция

Call Now Button