Show Menu

Кога започват да падат бебешките зъбки при децата?

Кога започват да падат бебешките зъбки при децата?
Свържи се с нас бързо и лесно! Запази час
Онлайн консултация

Повечето родители имат редица въпроси относно зъбките на децата си, но един от най-често задаваните въпроси е: Кога се очаква смяната на бебешките зъбки?

Обикновено всички деца започват да сменят млечните си зъбки с постоянни на една определена възраст, но вижте повече полезна информация за млечните зъби в по-долните редове.

Как млечните зъбки започват да падат?

Млечните зъбки не са предназначени само за ядене, но и за да задържат пространството, нужно на постоянните да израснат. Когато, така наречените „постоянни“ зъби започват да проправят своя път нагоре, те разтварят корена на млечните зъбки, които вече са израснали. С напредването на този процес на разлагане на корена, млочените зъбки стават хлабави и така, без да е нужно  вадене на зъб, млчените зъбки започват да падат сами.

Малчуганът ви най-вероятно ще загуби първото си зъбче на възраст около 6-7 години. Всъщност, ниските централни резци обикновено са първите, които падат. Следват ги горните централни резци. Това може да засегне храненето при децата и съответно малчуганът да дъвче главно на задните си зъбки. Имайте предвид, че захапването на твърди плодове и храни, може да е затруднено, щом веднъж предните зъбки се разклатят или паднат. Затова е по-добре да наблегнете на меките и течни ястия в този период, вместо на твърдите плодове и зеленчуци, за да спестите на детенцето дискомфорта.

На възраст 7-8 години следва загубата на страничните резци, които са разположени между кучешките зъбки и централните резци. Тук отново е момент, в който да не се фокусирате върху много твърди и дъвчащи хранителни продукти, които изискват дъвчене с предни зъбки.

От 9 до 12 годишна възраст, при дребосъците следва разхлабване на долните и горни първи кътници. Не забравяйте да учите детето да мие редовно и правилно зъбките си, особено в този период на смяна на млечните с постоянни.

Последните зъбки, които се очакват да паднат са горните кучешки и първичните дъвкателни зъби (молари).

За да не се стига до вадене на зъб, специалистите от дентална клиника Медикал Дент съветват още в детска възраст на вашия малчуган, стремете се да научите детето на добра хигиена и правилно четкане на зъбите. Разбира се, не пропускайте профилактичните посещения при зъболекаря, за да осигурите спокойствие за вас и здраве за детето ви.

Запази час за консултация сега!
Loading
Запази час за видео консултация сега! Онлайн консултация
Вижте още
Назад към "Детска стоматология "
Medical Dent

Дентален Център
MEDICAL DENT

1407 София,
бул. Джеймс Баучер 114

Open hours

Работно време

от Понеделник до Събота:
от 8:00 ч. до 18:00 ч.

При спешни случаи на ваше разположение има дежурен лекар.