Show Menu

Кога започват да падат бебешките зъбки при децата?

Кога започват да падат бебешките зъбки при децата?
Запази час за консултация сега!
Стъпка
Loading
Запази час за видео консултация сега! Онлайн консултация

Повечето родители имат редица въпроси относно зъбките на децата си, но един от най-често задаваните въпроси е: Кога се очаква смяната на бебешките зъби?

Обикновено всички деца започват да сменят млечните си зъбки с постоянни на една определена възраст, но вижте повече полезна информация за бебешките зъби в по-долните редове.

Как бебешките зъбки започват да падат?

Бебешките зъбки не са предназначени само за ядене, но и за да задържат пространството, нужно на постоянните зъби да израснат. Когато, така наречените „постоянни“ зъби започват да проправят своя път нагоре, те разтварят корена на млечните зъбки, които вече са израснали. С напредването на този процес на разлагане на корена, бебешките зъбки стават хлабави и така, без да е нужно  вадене на зъб, детските зъбки започват да падат сами.

Малчуганът ви най-вероятно ще загуби първото си зъбче на възраст около 6-7 години. Всъщност, ниските централни резци обикновено са първите, които падат. Следват ги горните централни резци. Това може да засегне храненето при децата и съответно малчуганът да дъвче главно на задните си зъбки. Имайте предвид, че захапването на твърди плодове и храни, може да е затруднено, щом веднъж предните зъбки се разклатят или паднат. Затова е по-добре да наблегнете на меките и течни ястия в този период, вместо на твърдите плодове и зеленчуци, за да спестите на детенцето дискомфорта.

На възраст 7-8 години следва загубата на страничните резци, които са разположени между кучешките зъби и централните резци. Тук отново е момент, в който да не се фокусирате върху много твърди и дъвчащи хранителни продукти, които изискват дъвчене с предни зъби.

От 9 до 12 годишна възраст, при дребосъците следва разхлабване на долните и горни първи кътници. Не забравяйте да учите детето да мие редовно и правилно зъбките си, особено в този период на смяна на млечните с постоянни зъби.

Последните зъбки, които се очакват да паднат са горните кучешки и първичните дъвкателни зъби (молари).

За да не се стига до вадене на зъб, още в детска възраст на вашия малчуган, стремете се да научите детето на добра хигиена и правилно четкане на зъбите. Разбира се, не пропускайте профилактичните посещения при зъболекаря, за да осигурите спокойствие за вас и здраве за детето ви.

Вижте още
Назад към "Детска стоматология "
Medical Dent

Дентален Център
MEDICAL DENT

1407 София,
бул. Джеймс Баучер 114

Open hours

Работно време

от Понеделник до Събота:
от 8:00 ч. до 18:00 ч.

При спешни случаи на ваше разположение има дежурен лекар.