Show Menu

Може ли веганството да влияе на оралното ви здраве?

Може ли веганството да влияе на оралното ви здраве?
Свържи се с нас бързо и лесно! Запази час
Онлайн консултация

В днешно време все повече хора избират веганството като част от начина си на живот, с цел да предпазят организма си от потенциални бактерии и болести, произхождащи от месото. Дали обаче, веганството оказва влияние върху оралното здраве – белотата на естествените зъби, издръжливостта на зъбните импланти? Отговорът е да, но не е доказано, че ефектът е негативен. Напълно възможно е да бъдете вегетарианец и да имате здрави зъби и венци.

Хранителните вещества

Много от веществата, които са решаващи за здравето на устната кухина, изглеждат трудни за набавяне от вегетарианците. Това са витамин В2, В12, витамин D, калций. Всъщност, при добре балансирана диета, можете да включвате препоръчителните дневни количества в менюто си. Наблегнете на тъмно-зелените зеленчуци и портокаловият сок – в тях има достатъчно калций.         

Гъбите, соята съдържат витамин D. Растенията не могат да съхраняват витамин В12, но той може да се открие в някои вегански храни като екстракт от бирена мая или тофу, обогатено със съответния витамин. Помнете, че ако имате фасети или зъбни импланти, правилните хранителни вещества, съчетани с отлична хигиена ще ги поддържат в перфектно състояние и белота. Ако имате притеснения, относно съдържанието на пастата за зъби, то има специални вегански пасти с флуорид.

Независимо дали включвате месо в храната си или не, редовните профилактични прегледи в стоматологичния кабинет са задължителни, за да бъдете сигурни, че вашите зъби са почистени от натрупана плака, а зъбните ви импланти са в съвършена форма. 

Запази час за консултация сега!
Loading
Запази час за видео консултация сега! Онлайн консултация
Вижте още
Назад към "Други"
Medical Dent

Дентален Център
MEDICAL DENT

1407 София,
бул. Джеймс Баучер 114

Open hours

Работно време

от Понеделник до Събота:
от 8:00 ч. до 18:00 ч.

При спешни случаи на ваше разположение има дежурен лекар.