Show Menu

Може ли да има безболезнено лечение на кариеса?

Може ли да има безболезнено лечение на кариеса?
Запази час за консултация сега!
Стъпка
Loading
Запази час за видео консултация сега! Онлайн консултация

Кариесът е заболяване на твърдите зъбни тъкани и може да засегне както емайла (щитът на зъба) така и дентина (основната тъкан на зъба). Както всяко друго заболяване той се характеризира с отделни стадии, затова от изключително значение е неговото ранно диагностициране. В начален етап може да бъде приложено бързо и безболезнено лечение.


В първият стадий кариесът е само деминерализирана зона и е напълно обратим чрез локална флуорна профилактика. При втори и трети стадии се появява кавитазия, засягаща емайла частично или изцяло. В четвърти стадий кариесът засяга, както емайла, така и част от дентина. При тези ранни стадии все още е възможно прилагането на така наречената микроинвазивна стоматология. При нея не се използват упойки и машинки, необходимо е само и единствено добре изолирано поле и специален препарат. Той представлява специален тип фотополимеризиращ композит, който запечатва започващият кариес и възстановява цялостта на зъба. Целият процес отнема м/у 15 и 30 мин. Напълно безболезнен и без лоши спомени.

В пети и шести стадии кариесът вече е засегнал съответно по-голяма част или изцяло дентина. В тези случаи единственото решение е консервативния подход с почистване и изработване на пломба.

Кариесът, подценяван от много хора, е втората най-честа причина за загуба на зъба. Дори в 21 век, когато съществуват профилактични програми за борба с това заболяване, не можем да се преборим със страха от зъболекаря. Новите модерни методи в зъболечението като микроинвазивната стоматология могат да премахнат неприятните асоциации, но от изключително значение за правилен подход е ранното диагностициране на регулярните контролни прегледи.

Вижте още
Назад към "Кариес и профилактика"
Medical Dent

Дентален Център
MEDICAL DENT

1407 София,
бул. Джеймс Баучер 114

Open hours

Работно време

от Понеделник до Събота:
от 8:00 ч. до 18:00 ч.

При спешни случаи на ваше разположение има дежурен лекар.