Може ли да има безболезнено лечение на кариеса?

Кариесът е заболяване на твърдите зъбни тъкани и може да засегне както емайла (щитът на зъба) така и дентина (основната тъкан на зъба). Както всяко друго заболяване той се характеризира с отделни стадии, затова от изключително значение е неговото ранно диагностициране. В начален етап може да бъде приложено бързо и безболезнено лечение.

В първият стадий кариесът е само деминерализирана зона и е напълно обратим чрез локална флуорна профилактика. При втори и трети стадии се появява кавитазия, засягаща емайла частично или изцяло. В четвърти стадий кариесът засяга, както емайла, така и част от дентина. При тези ранни стадии все още е възможно прилагането на така наречената микроинвазивна стоматология. При нея не се използват упойки и машинки, необходимо е само и единствено добре изолирано поле и специален препарат. Той представлява специален тип фотополимеризиращ композит, който запечатва започващият кариес и възстановява цялостта на зъба. Целият процес отнема м/у 15 и 30 мин. Напълно безболезнен и без лоши спомени.

В пети и шести стадии кариесът вече е засегнал съответно по-голяма част или изцяло дентина. В тези случаи единственото решение е консервативния подход с почистване и изработване на пломба.

Кариесът, подценяван от много хора, е втората най-честа причина за загуба на зъба. Дори в 21 век, когато съществуват профилактични програми за борба с това заболяване, не можем да се преборим със страха от зъболекаря. Новите модерни методи в зъболечението като микроинвазивната стоматология могат да премахнат неприятните асоциации, но от изключително значение за правилен подход е ранното диагностициране на регулярните контролни прегледи.

Свържи се с нас бързо и лесно!

Вярваме, че всеки зъб е сложен организъм и различните му проблеми изискват различни специалисти. 

Call Now Button