Show Menu

Топ 5 храни срещу лош дъх

Топ 5 храни срещу лош дъх
Свържи се с нас бързо и лесно! Запази час
Онлайн консултация

Дори и да сте предприели избелване на зъбите си и да сте се запасили с професионална вода за уста, лошият дъх е проблем, който може да изникне, когато най-малко очаквате.

Лошият дъх може да е следствие на два фактора – оралната хигиена и здравето на стомашно-чревния тракт. Или това означава, че не е задължително да търсите проблема само в спазваната хигиена, но и в евентуални проблеми с храносмилателния тракт.

Разбира се, всеки доктор ще ви каже, че ако имате лош дъх, то първо трябва да се уверите, че се храните правилно, да приемате достатъчно протеини, зеленчуци и пресни плодове и голямо количество течности, които да поддържат здравето на стомаха ви. Разбира се, задължително е и миенето на зъбите след всяко хранене.

Ние обаче ще ви предложим и още няколко хитри начина, да се предпазите от лошия дъх. Вижте няколко хранителни продукта, които се борят ефективно срещу този често срещан проблем:

  • Повече дъвчене на магданоз, мента, кориандър, евкалипт, розмарин или кардамон. Всички тези растения се борят упорито с лошия дъх и трябва да ги имате предвид, следващият път след хранене. Може да ги използвате пресни или да ги напарите в гореща вода и да получите здравословен чай.
  • Увеличете киселото мляко – именно киселото мляко е превантивна мярка срещу бактериите, причиняващи лоша миризма в устата. Освен това ще си набавите повече полезни витамини и минерали, които ще ви помогнат за ефикасното избелване на зъбите и подобряване на оралното здраве като цяло. Разбира се, убедете се, че избирате истинското кисело мляко с качествени съставки, които реално ще подобрят здравето на костите ви.
  • Хрупкави храни като ябълки, целина и всички, богати на фибри плодове и зеленчуци, са вашите помощници в борбата с лошия дъх. Стремете се да ядете храни, които генерират повече слюнка, тя изчиства остатъците от храна по зъбите.
  • Дъвченето на дъвка, която не съдържа захар – разбира се, дъвката не е решение, което заменя почистването на зъбите след хранене, но пък е допълнителна опция, която ще осигури повече слюнка. Не забравяйте, да следите за наличието на захар в дъвките, тъй като тя само ще произведе повече плака.
  • Много витамин С – яжте боровинки, цитрусови плодове, за да създадете неблагоприятна среда за бактериите в устата ви.

С помощта на тези здравословни храни ще подобрите здравето на зъбите и венците си и ще се предпазите от лошия дъх. Помнете, че редовните посещения при стоматолога трябва да вървят ръка за ръка със стриктната хигиена. Само така ще се убедите в трайните и качествени резултати за здравето на красивата си усмивка.

Запази час за консултация сега!
Loading
Запази час за видео консултация сега! Онлайн консултация
Вижте още
Назад към "Кариес и профилактика"
Medical Dent

Дентален Център
MEDICAL DENT

1407 София,
бул. Джеймс Баучер 114

Open hours

Работно време

от Понеделник до Събота:
от 8:00 ч. до 18:00 ч.

При спешни случаи на ваше разположение има дежурен лекар.