Show Menu

Успешно съвременно лечение с импланти - Част I

Успешно съвременно лечение с импланти - Част I
Свържи се с нас бързо и лесно! Запази час
Онлайн консултация

Какво представлява денталната имплантология

Тя е средство за лечение при пациенти, които по една или друга причина са загубили някои от своите зъби. С помощта на дентални импланти могат да бъдат възстановени както единични липсващи зъби, така и да бъдат решени случаи, при които липсват група зъби – при пациенти, които ползват различни частични протези. Пациенти, при които има пълна загуба на зъби също подлежат на лечение симпланти. На практика през последните 20-25 години имплантологията отбелязва значително развитие и е най-бързо развиващият се дял от стоматологията в момента. През последните 5-10 години този дял от стоматологията също доста бързо се разви и у нас. Все повече кабинети предлагат лечение с импланти, както и все повече пациенти търсят това лечение. Аз бих посъветвал пациентите, когато избират методиката на лечение и лекуващия имплантолог, да се интересуват от предвидимостта на методиката, която им се предлага.

Има ли гаранции за лечението с импланти?

Много хора се интересуват от гаранции и поемане на ангажименти. Смятам, че в медицината за гаранции не може да става дума. Това е един търговски подход, който аз лично избягвам в практиката си. Като цяло медицината работи със статистика и правилното е пациентът да се интересува от това каква е статистиката по въпроса по света и доколко методиката на лечение, която се предлага на пациента, има предвидим краен резултат. Другото, от което пациентът трябва да се интересува, е каква е квалификацията на лекуващия лекар. Това са няколкото съществени въпроса, на които пациентът трябва да си отговори преди да предприеме лечение с импланти.

Трайност на резултатите

В последните години се прокрадва мнението, че едва ли не имплантите са средство за лечение с временен резултат – до 3-5-7 години. Това не отговаря на истината. Когато едно лечение е добре планирано и добре извършено, както и когато има добра поддръжка след завършване на лечението, резултатите са дълготрайни. На практика световната статистиката по въпроса сочи, че в периода на остеоинтеграция (това е периодът на свързване на костта към импланта), броят на неуспешните импланти варира около 4-5%. Следващият критичен период е първата една година след натоварването на импланта – това означава поставянето на цялата конструкция. През тази година се загубва още около 1% от имплантите и оттам-нататък до десетата година почти няма загубени импланти. За сега статистиките стигат до десетата година. В момента се правят изследвания, които обхващат и резултати до 15-тата година. Лично аз съм виждал импланти на 25 години, без пациентът да има някакъв проблем. В специализираната общност на стоматолозите в света все повече се налага становището, че когато нещата са добре планирани (размер на импланта, обем на костта, състояние на меките тъкани около импланта и т.н.) и добре извършени, и при правилни грижи за конструкцията от страна на пациента, това е лечение, което е доживотно.
Комфорт и лечебна функция при лечението с импланти
Страхът на хората за стопяване на костта около импланта също е необоснован. Напротив – имплантът не само, че не предизвиква стопяване на костта, но и спира костната атрофия. Малко хора си дават сметка, че там, където липсват зъби, челюстта започва да атрофира. Както всеки орган в организма, така и челюстната кост, при загубване на функцията си в обеззъбената зона, започва да атрофира и това прогресира с около половин милиметър на година. Така че имплантът не само, че не стопява костта, но напротив спира тази костна атрофия, тъй като се възстановява функцията на челюстната кост. В този смисъл освен комфорта от лечението с имплант, което дава възможност на пациента да носи една стабилна, фиксирана и добре изглеждаща конструкция, имплантът има и лечебна функция – спира костната атрофия.

Предимствата на импланта

Предимствата на импланта, когато става въпрос за единични липсващи зъби е, че не се изпиляват съседните зъби – т.е. това е лечение, доста по-щадящо останалите зъбни тъкани. Пациентът отново получава комфорт. При тотално обеззъбени пациенти предимството е, че ако една протеза бъде фиксирана към имплант, тя значително подобрява функцията си. Освен това доста от пациентите с цели протези биха могли да ползват лечение с импланти и да преминат към протезиране с мост, вместо с подвижна конструкция. Съвременните световни танденции през последните години са за поевтиняване на лечението с импланти. Досегашните канони отпреди 20-25 години се преразглеждат. Лечението с импланти става все по-масово в цял свят и това предстои да се случи и в България. Според мен всеки човек, който държи на себе си, на добрия си външен вид и на самочувствието си, трябва да се заинтересува за възможностите за лечение с импланти.

Скъпо ли е лечението с импланти

Зависи от гледната точка – сравнено с кое би било много скъпо. Стоматологията в България е свободна професия на свободен пазар, така че за много скъпо няма как да се говори, то струва толкова, колкото струва. При сравнение на цените у нас с тези в цяла Европа, Азия и Северна Америка, се вижда, че България е една от най-евтините дестинации за лечение с импланти, т.е. тя е търсена дестинация за здравен туризъм от пациенти от цял свят. Така че не съм съгласен да се говори за толкова скъпо! При извършването на здравна услуга, себестойността на материала не може да бъде с много голяма тежест в ценообразуването. Денталните лекари не са търговци на материали, те не препродават материали, а извършват услугата лечение с импланти. За да може да се извърши тази услуга, трябва да има нужната организация – квалификация на лекаря и зъботехника, нужно е в денталното заведение да бъде обособена инфраструктурата на това лечение – обучен екип, сестри, хигиенисти и т.н. Лечението симпланти в България е на изключително достъпни цени! Разбира се, възможно е на някои да им се струва скъпо, всичко е въпрос на приоритети – здравето на зъбите или нещо друго. Освен това красивата усмивка не може да бъде приоритет цял живот, тя е нещо, което се постига еднократно, след което с достатъчно добри грижи се поддържа за достатъчно дълъг период. Т.е. не е необходимо красивата усмивка да бъде приоритет за цял живот – достатъчно е да бъде приоритет за една година и след като бъде постигната, приоритет да бъде поддържането й, което означава спазване на добра хигиена, контролни прегледи веднъж годишно, което не е скъпо. Т.е. скъпото в постигането на красивата усмивка е правилно разпределената еднократна инвестиция. Когато става въпрос за стоматология или медицина българинът все още е свикнал, че лечението е безплатно. Този навик в момента го кара да смята всичко за много скъпо. Къде е истината? Да, цената на лечението с имплант не е никак ниска, но дали това е скъпо, ако се прави веднъж за цял живот?!

Успешно съвременно лечение с импланти - Част II

Запази час за консултация сега!
Loading
Запази час за видео консултация сега! Онлайн консултация
Вижте още
Назад към "Имплантология"
Medical Dent

Дентален Център
MEDICAL DENT

1407 София,
бул. Джеймс Баучер 114

Open hours

Работно време

от Понеделник до Събота:
от 8:00 ч. до 18:00 ч.

При спешни случаи на ваше разположение има дежурен лекар.