Анестезиолог в стоматологията – какво извършва?

В днешно време, благодарение на напредването на медицината, извършването на редица процедури – от леки до тежки, може да се извърши без никаква болка от страна на пациента.

Всички тези заслуги се приписват на анестезиологията като дял от медицината. Какво обаче трябва да знаете за анестезиолозите и каква е ролята им в сферата на стоматологията?

От екипа на дентална клиника Medical Dent ви споделяме съществена информация за тези специалисти в следващите редове.

Какво е анестезиолог?

Това е специалист в сферата на анестезиологията, известна като наука и дял от медицината, съсредоточена в разрешаването на болезнените състояния по време на редица инвазивни процедури.

Анестезиологът е квалифициран специалист с медицинско образование, който се занимава с анестезията – процеса на временно премахване на болката, което позволява извършването на редица медицински процедури.

Често се налага участието на такива специалисти и в стоматологията, където те са съсредоточени в управлението на процеса на обезболяване при различните интервенции чрез правилни подходи и избор на подходящ тип упойка.

Каква е ролята му в сферата на стоматологията?

Този специалист изпълнява няколко съществени функции в стоматологията:

  1. Оценка и подготовка – преди извършване на процедурата, специалистът оценява общото здравословно състояние на пациента и анамнезата, за да определи най-подходящия вид и дозировка на анестезията. Възможно е да се извърши и тестуване за упойки, особено при хора с повишена чувствителност.
  2. Управление на процеса и обезболяване – след като избере подходящия тип обезболяващо средство, в като съобрази вида на процедурата, продължителността, нуждите на пациента и други особености, трябва да постави анестезията прецизно и с точност. Това може да включва локална анестезия, седация или, в редки случаи, обща анестезия.
  3. Проследяване по време на процедурата – през цялата процедура анестезиологът наблюдава жизнените показатели на пациента, включително сърдечната дейност и кръвното налягане, за да гарантира тяхната стабилност.

Кога най-често се налага поставяне на упойка от анестезиолог?

Поставянето на упойка може да се наложи при извършването на различни процедури, най-често от инвазивен тип, като е възможно при някои ситуации, като наличие на дентофобия, да се постави и за по-рутинни действия.

Най-често срещаните случаи, при които се налага участието на такъв специалист, са:

  1. Екстракция на зъби – изваждането на зъб, особено когато става въпрос за мъдреци или зъби, които са силно увредени, често изисква поставяне на локална анестезия за намаляване на дискомфорта и болката.
  2. Лечение на кариес – при по-дълбоки кариеси, където лечението засяга близките до нерва тъкани, се изисква анестезия, защото в противен случай ще бъде много болезнена.
  3. Ендодонтски процедури – процедурата по лечение на коренови канали касае премахването на увредените тъкани от вътрешността на зъба, което определя процедурата като инвазивна и болезнена.
  4. Пародонтални процедури – при необходимост от много дълбоко почистване на венците, хирургически интервенции по корекция на отдръпнати венци и други изискват участието на анестезиолог.
  5. Имплантологични действия – в някои случаи освен на локално ниво, имплантологичните действия могат да се извършват и под обща анестезия, под формата на седация. Поставянето на зъбни импланти е хирургична процедура, която не може да се извършва без поставяне на упойка.

Могат да се използват различни методи за обезболяване. Упойките се разграничават на локални/местни и общи, като в денталната медицина често се прилага и принцип на седацията.

Свържи се с нас бързо и лесно!

Вярваме, че всеки зъб е сложен организъм и различните му проблеми изискват различни специалисти. 

Call Now Button