Какво представлява седацията?

Много хора по цял свят имат страх от лекари, което гранични с фобия от посещение на медицински заведения, манипулации и лечения.

Това е сравнително често срещано състояние в стоматологията и може да се прояви както при деца, так аи при възрастни. От дентална клиника Medical Dent ви споделяме съвременен метод за справяне със страхове, фобии, безпокойство и повишена тревожност – седация. Какво трябва да знаете за естеството на тази процедура, какви са ползите и противопоказанията? Останете с нас, за да научите.

Какво е седация в стоматологията?

Седацията е практика, използвана в стоматологията. Това е медицински процес, при който пациентът получава специално подбрани, лабораторно и клинично тествани лекарства, с цел улесняване на релаксацията по време на лечение. Седативното лечение има за цел да управлява страха и да намали тревожността, която настъпва по време на стоматологичните процедури.

Този метод се използва, за да се създаде по-комфортна и спокойна среда за пациента, както и да се облекчи болката и дискомфорта по време на процедурите.

Най-често се извършва посредством инхалация. За целта се използва специална маска, като чрез вдишването тялото приема азотен оксид. По този начин кислородът, смесен със съединението, води до успокоение.

Може да се използва още и при анестезия на местно ниво. Свойствата, които азотният оксид притежава, са подходящи за използване в медицинската практика. Действа като обезболяващо, като рекласиращо вещество, отпуска тялото и предоставя на специалиста по-добра възможност за изпълнение на поставените задачи.

Азотният оксид е приет за безопасно средство за седация.

В кои случаи е подходяща и в кои не е?

Седацията е подходяща при пациенти, които изпитват повишена тревожност, страх, фобия от посещения при зъболекари и не могат да преминат нормално никакви интервенции – от безболезнени до много инвазивни.

Не се препоръчва при:

  • прекалено малки деца – важно е да обсъдите с вашия дентален специалист възрастовата граница, която е препоръчително вашето дете да надскача, за да може да се подлага на седативно лечение;
  • при хора, които нямат необходимост – целта на това медицинско състояние, е да успокои човека, като по този начин не се възпрепяства стоматологичната процедура. Ако пациентът може да издържи безпроблемно целия процес, не е препоръчително да се извършва седация;
  • при бременност – има противопоказание за използването на седативно лечение при бременни жени. Особено през първия триместър, процедурата е забранена;
  • алергичност и свръхчувствителност към медикаменти, особено бензодиазепини.

Не се препоръчва още при пациенти с високо кръвно налягане, както и при заболявания на сърдечно-съдовата система. Препоръчително е да се посъветвате с лекуващия си лекар и да споделите на вашия дентален специалист относно такива обременености.

Защо Medical Dent е правилното място за лечението на вашите зъби?

Ние използваме най-съвременните методи за лечение, включително и седация. Нашата цел е да предложим не само качествено, но и поносимо и подходящо за вас лечение, което не засилва чувства, като паника, безпокойство, стрес и тревожност.

Екипът ни е съставен от опитни професионалисти, които имат опит в този тип процедури и присъстват активно в целия процес – от самото начало до края.

Доверете ни се и приведете усмивката си в безупречен вид, независимо дали имате или нямате страхове от посещения при зъболекар. Нашата дентална клиника има индивидуален подход към всеки пациент и изцяло се съобразява с нуждите ви.

Уверете се в професионализма и безупречните ни подходи, които осъществяваме на много достъпни цени.

Свържи се с нас бързо и лесно!

Вярваме, че всеки зъб е сложен организъм и различните му проблеми изискват различни специалисти. 

Call Now Button