Show Menu

Автотрансплантацията, като по-добра алтернатива на имплантите

Автотрансплантацията,  като по-добра алтернатива на имплантите
Свържи се с нас бързо и лесно! Запази час
Онлайн консултация

Клиника MEDICAL DENT представи по-добрата алтернатива на имплантите – уникалният и иновативен метод автотрансплантация. Чрез него един зъб може да бъде преместен от една позиция на друга. Автотрансплантацията е подходяща при всички възрастови групи и, най-вече – при деца до 18-годишна възраст. Методът се използва в много случаи, когато има травма или избиване на зъб. В България, автотрансплантацията се прилага от скоро, а за нея пациентите могат да се информират най-правилно от своите зъболекари.

Според д-р Бранимир Кирилов и д-р Миле Чурлинов, периодът на възстановяване след автотрансплантацията варира от седмица до месец. За сравнение, при поставянето на импланти той е много по-продължителен.

Разлики между автотрансплантация и поставяне на импанти

Д-р Бранимир Кирилов посочва имплантите като много добро решение винаги когато става дума за загуба на зъб. Смята обаче, че те са най-доброто решение след автотрансплантацията.

За съжаление, автотрансплантацията не е приложима за възстановяване на много голям брой – поредица или множество липсващи зъби. Това е и един от случаите, в които д-р Кирилов със сигурност казва, че поставянето на импланти е за прдпочитане.

По неговите думи, при ре-имплантирането става дума за зъб, който поради някаква причина е излязъл от мястото си, но се връща на същото място. Обратно, при автотрансплантацията зъбът се премества от едно място на друго.

Като методика, автотрансплантацията е нова за България. Най-правилно е пациентите да се информират от своите лекуващи зъболекари.

Хипотеза: Възможно отхвърляне на автотрансплантирания зъб от тъканите

Противно на предположенията на много от заинтересованите страни, д-р Кирилов уверява, че при извършване на автотрансплантация не съществува вероятност от отхвърляне на новопоставения зъб. Тук говорим за хипотезата, в която при преместването на зъба от една позиция на друга, самите тъкани биха могли да не приемат донора, преместен от едната на другата позиция.

Тъй като става дума за зъб, който принадлежи на същия човек, тъканите изцяло се разпознават една друга. Автотрансплантираният зъб се приема от организма и се адаптира много по-добре към тъканите на мястото, на което е поставен, в сравнение с имплантите.


Запази час за консултация сега!
Loading
Запази час за видео консултация сега! Онлайн консултация
Вижте още
Назад към "Орална хирургия"
Medical Dent

Дентален Център
MEDICAL DENT

1407 София,
бул. Джеймс Баучер 114

Open hours

Работно време

от Понеделник до Събота:
от 8:00 ч. до 18:00 ч.

При спешни случаи на ваше разположение има дежурен лекар.