Опасностите при отлагане на детския зъболекар

Защо не трябва да пропускаме посещението на кабинета, въпреки страха на малчугана?

Детските зъби имат нужда също от редовни прегледи и навременно лечение, когато се наложи такова. Това го знаят повечето родители, но мнозина отлагат посещението на денталния кабинет, тъй като малчуганът изпитва страх от зъболекаря. И това е една от най-честите грешки, които правят.

Защо е важно да не отлагаме посещението на зъболекаря на своето дете?   

Разговаряме с д-р Бранимир Кирилов, основател и главен дентален специалист в дентална клиникаMedical Dent. За повече от 17 години клиниката, въвела за първи път в България лечението на деца със седация (медицински сън), се е утвърдила като водещ фактор в детската стоматология, а екипа ѝ от специалисти е доказал, че може да се справи и с най-трудния казус.

Д-р Кирилов, нека започнем с най-ранния период на при децата. Защо е важно да започнем грижата за зъбите на нашето дете още с появата на първия млечен зъб?

С появата на първия млечен зъб, родителите трябва да започнат да се грижат за зъбната хигиена. Добре е да почистват порасналите зъби с марля с кислородна вода. В този период може да запознаем детето с това какво представлява четката за зъби и под формата на игра да му обясним, че тя служи за почистване на зъбите.

Какво не трябва да отлагаме, когато детето е вече на 3?

На 3-годишна възраст, не трябва да отлагаме да заведем детето на първия му преглед от зъболекар. Това се прави с цел то да види, че посещението на зъболекарския кабинет не е страшно и от ранна възраст да му създадем навика да се грижи за зъбите си.

Кога трябва да е първият преглед от ортодонт и защо?

Първият преглед при ортодонт трябва да е след като са пробили всички млечни зъби, за да се види разположението им, както и захапката на детето. Това е около 4-5 годишна възраст. Така ако има наченки на деформации, те се хващат на много ранен етап и могат да бъдат лекувани сравнително леко.

От кога може да започне лечението с алайнери или шини?

Функционални апарати за корекция на захапката, могат да се поставят на 4-5 годишна възраст. Шини могат да бъдат поставени на 9-10 годишна възраст, а алайнери – когато пробият всички постоянни зъби.За работа с ортодонт, детето трябва психологически да е израснало в степен, в която да осъзнава какво прави и да изпълнява това, което му се казва.

Има ли момент, в който сме твърде закъснели или кривата захапка или зъби могат да бъдат коригирани на всеки етап от възрастта?

Корекции на зъбите и захапката могат да бъдат направени на всеки етап от възрастта, но се усложнява начина, по който това може да се случи. Ако на ниво млечни зъби все още могат да бъдат направени корекции чрез функционални апарати, то ако детето е в по-зряла възраст, при някои деформации се налага дори оперативна намеса.

Колко бързо трябва да реагираме при инцидент, в който детето избива или чупи зъба си?

Ако детето е счупило зъба си, добре е да намерите парчето от зъба и да заведете детето веднага на зъболекар. Спрямо нивото на счупване то може да бъде залепено и отново да е част от зъба. Ако зъбът е избит, то веднага трябва да върнем зъба в устата, за да го съхраним в слюнка до пристигането в зъболекарския кабинет. Зъболекарят може да реимплантира зъба обратно на мястото му.

Защо обособихте самостоятелно детско отделение в клиника Medical Dent. Какво е нивото на култура в посока грижата към детските зъби в България?

Обособихме детски кабинети, за да посрещнем нуждите на по-младите си пациенти. Родителите на малки деца в България са все по-информирани за това как трябва да се грижат за зъбите на своите наследници. Наблюдаваме това с нарасналите в последните години профилактични прегледи на деца, което е една наистина добра тенденция, защото само така може да бъде предотвратено ранното разваляне на зъбите и по-тежките интервенции.

Знаем, че работите с едни от най-добрите детски специалисти и ортодонт с международен опит. Какъв е методът на работа с деца в Medical Dent и колко важен е психологическият подход?

Психологическият подход при лекарите е изключително важен с оглед на това пациента да има доверие на лекуващия го и да го следва в лечението. Винаги съм твърдял, че добрият лекар е този, които умее да комуникира със своите пациенти така, че по време на цялото лечение, те да му имат доверие. Когато говорим за деца това е особено важно.

Обстановката, визията на помещенията и какво се случва, докато децата чакат да влязат в кабинета, всичко това са фактори от гледна точка на детската психология и са в посока малките да се чувстват комфортно. Така и взаимодействието между лекар-пациент протича гладко и нетравматично за детето.

Нека обобщим, защо е важно да не отлагаме посещението при зъболекар на своето дете и какви бъдещи проблеми му спестяваме така?

Винаги по-ранната намеса спестява по-скъпи и сложни лечения. Профилактичните прегледи спестяват лечение на усложненията, независимо дали говорим за ортодонтски проблем или кариес. Добре е тези прегледи да са 2 пъти в годината. При тях денталния специалист освен, че преглежда зъбите, се грижи за това те да са чисти чрез професионално почистване. То от своя страна създава първите полезни навици за грижа към оралната хигиена на детето. С тази цел създадох и самостоятелен дентален центърDental Care Center. Залагането на правилни здравословни навици още в най-ранна детска възраст е основополагащо. Трите посоки на взаимоотношения, които касаят здравето, са това как ние се грижим за собственото си здраве, как хората около нас се грижат за здравето си и как ние се грижим за здравето на хората около нас.

Свържи се с нас бързо и лесно!

Вярваме, че всеки зъб е сложен организъм и различните му проблеми изискват различни специалисти. 

#1 Medical Dent Clinic

Запишете своята консултация при нас!

Запазете час при нас за безплатна консултация, с цел да изготвим прецизен персонален план за Вашия дентален случай. Доверете се на дългогодишния опит, професионализма и прецизната работа на нашия екип.

Medical Dent © 2023 Всички Права Запазени • Уеб Дизайн от Вектори Дизайн • Дигитална Агенция

Call Now Button