Show Menu

Видове ортодонтски апарати според различните проблеми на децата

Видове ортодонтски апарати според различните проблеми на децата
Свържи се с нас бързо и лесно! Запази час
Онлайн консултация

Лечението може да стартира още към 6-годишна възраст.

Ортодонтското лечение в детска възраст се налага доста често. Причините може да са, както свързани с подреждане на зъбите в устата, така и за контрол на вредни навици или за направляване растежа на челюстите. 

Използват се различни апарати ( шини ). Най-често се прилагат такива за изправяне на първите постоянни зъби и подготовка на челюстите за новопробиващите, защото постоянните зъби са много по-големи по размер от млечните и често мястото за тях не е достатъчно. Апаратите в случая са добре познатите пластинки, които са в различни цветове, имат телчета за корекцията на зъбите и винт по средата, с помощта на който се подпомага растежа и по-бързото разширяване на челюстите. Те могат да са само за една челюст или за двете.

Вредните навици са условни рефлекси. Най-често срещаните вредни навици при децата са смукането на палеца ,смукане на езика, на устните, на бузите, на чужди предмети - примерно одеялце, скърцане със зъби, гризане на нокти, дишането с отворена уста и др.

Вредните навици допринасят за образуване на различни деформации и най-често до изместване напред на горните предни зъби, прекомерно развитие на горната челюст, отворена захапка- липса на контакт между зъбите на горна и долна челюст, изместване назад на долните предни зъби, прекомерно развитие на долна челюст и др.

За отстраняването на вредните навици се прилагат различни методи и средства. Един от тях е убеждението - на детето да бъде обяснено в разговор каква е вредата от навика. Разбира се това зависи от възрастта и психиката на детето, но понякога може да изиграе решаваща роля за премахването на навика. В много случаи се налага поставянето на ортодонтски апаратчета, които имат конструкция недопускаща изпълнението на навика - най-често се използват такива при инфантилно гълтане, смукане на устни, пръсти и т.н.

Запази час за консултация сега!
Loading
Запази час за видео консултация сега! Онлайн консултация
Вижте още
Назад към "Ортодонтия"
Medical Dent

Дентален Център
MEDICAL DENT

1407 София,
бул. Джеймс Баучер 114

Open hours

Работно време

от Понеделник до Събота:
от 8:00 ч. до 18:00 ч.

При спешни случаи на ваше разположение има дежурен лекар.