Видове ортодонтски апарати според различните проблеми на децата

Лечението може да стартира още към 6-годишна възраст.

Ортодонтското лечение в детска възраст се налага доста често. Причините може да са, както свързани с подреждане на зъбите в устата, така и за контрол на вредни навици или за направляване растежа на челюстите. 

Използват се различни апарати ( шини ). Най-често се прилагат такива за изправяне на първите постоянни зъби и подготовка на челюстите за новопробиващите, защото постоянните зъби са много по-големи по размер от млечните и често мястото за тях не е достатъчно. Апаратите в случая са добре познатите пластинки, които са в различни цветове, имат телчета за корекцията на зъбите и винт по средата, с помощта на който се подпомага растежа и по-бързото разширяване на челюстите. Те могат да са само за една челюст или за двете.

Вредните навици са условни рефлекси. Най-често срещаните вредни навици при децата са смукането на палеца ,смукане на езика, на устните, на бузите, на чужди предмети – примерно одеялце, скърцане със зъби, гризане на нокти, дишането с отворена уста и др.

Вредните навици допринасят за образуване на различни деформации и най-често до изместване напред на горните предни зъби, прекомерно развитие на горната челюст, отворена захапка- липса на контакт между зъбите на горна и долна челюст, изместване назад на долните предни зъби, прекомерно развитие на долна челюст и др.

За отстраняването на вредните навици се прилагат различни методи и средства. Един от тях е убеждението – на детето да бъде обяснено в разговор каква е вредата от навика. Разбира се това зависи от възрастта и психиката на детето, но понякога може да изиграе решаваща роля за премахването на навика. В много случаи се налага поставянето на ортодонтски апаратчета, които имат конструкция недопускаща изпълнението на навика – най-често се използват такива при инфантилно гълтане, смукане на устни, пръсти и т.н.

Свържи се с нас бързо и лесно!

Вярваме, че всеки зъб е сложен организъм и различните му проблеми изискват различни специалисти. 

Call Now Button