Show Menu

Болки в зъбите: кои са най-честите причини и как да се справим?

Болки в зъбите: кои са най-честите причини и как да се справим?
Свържи се с нас бързо и лесно! Запази час
Онлайн консултация

Болките в зъбите са различни по интензитет и могат да са следствие от редица проблеми. Нека да разгледаме най-честите причини за болки в зъбите и как да се справим с тях.

Как са устроени зъбите?

Всеки зъб е съставен от три основни части - корона (видимата част), зъбна шийка и корен (може да бъде повече от един). През него преминават кръвоносни съдове и нерви. Във вътрешността на зъба се намира кухина, изпълнена с мека тъкан, наречена “пулпа”. Дентинът се разполага над пулпата и е междинния слой. Над него е най-външният слой на зъба - емайлът. Той е най-твърдата тъкан в човешкия организъм.

Характеристики на болките в зъба

Болки в зъба се появяват, когато някоя от съставните части бива нарушена. Болките в зъба могат да бъдат в или около него. Те са остри, тъпи или пулсиращи. Някои болки в зъбите са причинени от краткотрайни причини и отшумяват бързо. Въпреки това често болките в зъба са причинени от състояния, изискващи професионално лечение.

Възможни причини за болки в зъбите

Конкретните характеристики на болките в зъбите варират спрямо заболяването, което ги причинява. Възможно е да е засегнат само един зъб, няколко или всички. Описанието на точния вид болка в зъба помага на стоматолозите да определят причината за нея.

- Чувствителни зъби: този проблем е сред най-често срещаните причинители на болки в зъбите. Той се проявява при консумацията на студени или горещи, сладки или кисели храни и напитки. Обикновено пациентите изпитва внезапни, кратки и остри болки в зъбите. В такъв случай е най-добре да посетите стоматолога си и да обсъдите симптомите, за да определите дали страдате от чувствителни зъби.

- Кариес: възниква като резултат от взаимодействието между плаката и захарите в различните храни и напитки. Те образуват киселини, разрушаващи емайла и дентина. В следствие на това в зъба се появява кухина, наречена “кариес”. Тя предизвиква тъпи болки в зъба, които се засилват при хранене. Ако усещате болки в зъба повече от един-два дена, посетете стоматолога си, за да не се превърнат в по-сериозен проблем.

- Пулпит: бактериална инфекция, която се образува, ако кариесът достигне до зъбната пулпа. Съществуват два вида - обратим и необратим пулпит. При обратимия пулпит пулпата може да се възстанови, докато при необратимия инфекцията може да доведе до гангрена на пулпата. Болките в зъба с пулпит са леки при обратимия и силни при необратимия. Характерно за болките в зъба при пулпит е това, че се появяват нощем.

- Пародонтоза: състояние, което обхваща околозъбната тъкан. Тя се възпалява, предизвиквайки зачервени, чувствителни, подути и кървящи венци. Ако пародонтозата не се лекува, може да загубите повечето или всичките си зъби.

- Периодонтит: обикновено се развива около корена на зъба. Дели се на два вида - остър и хроничен. Първият се развива след тежък пулпит или травма. При него болката в зъба е силна, има оток и усещане за по-висок зъб. При хроничния периодонтит се наблюдава болка в зъба при обостряне на инфекцията. Болката в зъба е силна и постоянна.

- Поникване на мъдреци: когато израстват и пробиват венците, мъдреците болят. Това не са точно болки в зъба, но могат да бъдат силни.

- Напукване или счупване на зъба: при напукване или счупване може да усетите болка в зъба. Тя се появява, в случай че дентинът се оголи. Незабавно трябва да посетите стоматолога си.

- Избелване на зъбите: след процедура по избелване е възможно да почувствате болки в зъбите. Те обикновено се дължат на повишена чувствителност и отминават бързо. Ако все пак болките в зъбите продължават, трябва да се консултирате със стоматолога си.

- Скърцане със зъбите: състоянието е познато още като “бруксизъм”. Среща се най-често при децата, а при възрастните се проявява, когато са изложени на високи нива на стрес и тревожност. Скърцането със зъби може да предизвика изтъркване на емайла. Първоначално се появяват болки в зъбите и венците. Именно болките в зъбите помагат за диагностицирането на бруксизма.

Други възможни причини за болки в зъбите са: носене на ортодонтски апарат, възпаление на синусите, неврологични проблеми.

Понякога болката в зъба може да се усеща в челюстта, венците, главата, гърлото и други.

Как да се справим с болките в зъбите?

Ако болката в зъба е силна и нямате възможност да отидете веднага на зъболекар, може да използвате обезболяващи или студени компреси върху външната страна на бузата. Въпреки това при болка в зъба е най-добре незабавно да се консултирате със стоматолога си, за да приложите подходящото лечение.

Не бива да игнорирате болка в зъба, която се появява и отшумява. Дори такъв тип болка в зъба не е нормална и сигнализира за наличието на проблем.

Има случаи, в които пациентите усещат болки в зъба, но те имат друг първоизточник. Някои от различните състояния, замаскирани като болки в зъба, са: възпаление на средното ухо, клъстерни главоболия, атипични състояния и т.н.

Как да намалим риска от болки в зъбите?

Най-добрият начин за намаляване риска от болки в зъбите е поддържането на орална хигиена. Препоръчително е зъбите, заедно с езика и венците, да се почистват два пъти дневно с мека четка (сменяйте я на всеки 3-4 месеца). За да почистите междузъбните пространства, използвайте конец за зъби или специална четка. Водата за уста също е препоръчителен продукт. Това детайлно почистване със сигурност ще допринесе за по-рядката поява на болки в зъбите.

За да избегнете болки в зъба, трябва да обърнете внимание на храните, които консумирате. Захарта е сред най-честите причинители на зъбни проблеми. Тя уврежда емайла и може да доведе до болки в зъба, кариеси и други. Сухотата в устата и отдръпването на венците също се отразява върху денталното здраве. Те позволяват образуването на инфекции, започващи с болка в зъба.

Тютюнопушенето е още една причина за болезнени зъбни състояния. То може да доведе до проблеми с венците, оцветяване на зъбите и рак на устната кухина. Спирането или драстичното намаляване на цигарите ще благоприятстват цялостното ви здравословно състояние.

Разбира се, не по-малко важно е да посещавате зъболекаря си веднъж на шест месеца или веднъж годишно. Дори да не изпитвате болки в зъбите, ходете на регулярни прегледи. Така може да откриете “невидим” проблем с някой зъб, който в последствие би прераснал в болка в зъба и други неприятни усещания.

Как са устроени зъбите?

Характеристики на болките в зъба

Възможни причини за болки в зъбите

Как да се справим с болките в зъбите?

Как да намалим риска от болки в зъбите?

Запази час за консултация сега!
Loading
Запази час за видео консултация сега! Онлайн консултация
Вижте още
Назад към "Кариес и профилактика"
Medical Dent

Дентален Център
MEDICAL DENT

1407 София,
бул. Джеймс Баучер 114

Open hours

Работно време

от Понеделник до Събота:
от 8:00 ч. до 18:00 ч.

При спешни случаи на ваше разположение има дежурен лекар.