Show Menu

Връзката на тютюнопушенето с пародонтита

Връзката на тютюнопушенето с пародонтита
Свържи се с нас бързо и лесно! Запази час
Онлайн консултация

Вероятно знаете колко разрушителен е ефектът на цигарите върху сърцето, белите дробове и другите органи. Истината е, че тютюнопушенето оказва пагубно въздействие и върху устата и зъбите. Пушенето на цигари е един от основните фактори при развитието на  пародонтит.


Пушачите много по лесно натрупват зъбен камък - твърдата субстанция по зъбите, която може да се премахне само с професионално почистване. Ако зъбният камък не се отстрани и остане под нивото на венеца, бактериите в него освобождават токсини и причиняват възпаление.


Възпалението и токсините водят до разрушаване на костта и тъканите поддържащи зъбите. Когато това се случи, венецът се отдръпва от зъбите и се оформят джобове. Пушачите и хората ползващи тютюн имат по-дълбоки джобове в сравнение с непушачите. Тези джобове се пълнят с още повече плака и токсини от бактериите и това засилва възпалението. Ако това състояние остане нелекувано, венецът се отдръпва от зъба и го прави привидно по-дълъг. Малко по-късно се стига до разклащането на зъба и неговата загуба.


Лечението на пародонтит много често е затруднено при пушачи. Това е така, защото никотина и другите токсини замаскират някои от признаците на пародонтита, като кървенето от венците например. Диагностиката на пародонтита е затруднена и често лечението идва когато е прекалено късно, тъй като дотогава пациентът няма оплаквания.


Лечението на пародонтит при пушачи може да е трудна, но не и невъзможна задача. Това е така, защото употребата на тютюн намалява достъпа на кислород във венеца. Като последствие се нарушава изхранването и заздравяването на тъканите в устата. Това често затруднява лечението на пародонтит и прави изхода на проблема по-малко предвидим.   

Прочете защо е нужна  пародонтологична профилактика.

Запази час за консултация сега!
Loading
Запази час за видео консултация сега! Онлайн консултация
Вижте още
Назад към "Пародонтология"
Medical Dent

Дентален Център
MEDICAL DENT

1407 София,
бул. Джеймс Баучер 114

Open hours

Работно време

от Понеделник до Събота:
от 8:00 ч. до 18:00 ч.

При спешни случаи на ваше разположение има дежурен лекар.