Show Menu

Връзката на тютюнопушенето с пародонтита

Връзката на тютюнопушенето с пародонтита
Запази час за консултация сега!
Стъпка
Loading
Запази час за видео консултация сега! Онлайн консултация

Вероятно знаете колко разрушителен е ефектът на цигарите върху сърцето, белите дробове и другите органи. Истината е, че тютюнопушенето оказва пагубно въздействие и върху устата и зъбите. Пушенето на цигари е един от основните фактори при развитието на  пародонтит.


Пушачите много по лесно натрупват зъбен камък - твърдата субстанция по зъбите, която може да се премахне само с професионално почистване. Ако зъбният камък не се отстрани и остане под нивото на венеца, бактериите в него освобождават токсини и причиняват възпаление.


Възпалението и токсините водят до разрушаване на костта и тъканите поддържащи зъбите. Когато това се случи, венецът се отдръпва от зъбите и се оформят джобове. Пушачите и хората ползващи тютюн имат по-дълбоки джобове в сравнение с непушачите. Тези джобове се пълнят с още повече плака и токсини от бактериите и това засилва възпалението. Ако това състояние остане нелекувано, венецът се отдръпва от зъба и го прави привидно по-дълъг. Малко по-късно се стига до разклащането на зъба и неговата загуба.


Лечението на пародонтит много често е затруднено при пушачи. Това е така, защото никотина и другите токсини замаскират някои от признаците на пародонтита, като кървенето от венците например. Диагностиката на пародонтита е затруднена и често лечението идва когато е прекалено късно, тъй като дотогава пациентът няма оплаквания.


Лечението на пародонтит при пушачи може да е трудна, но не и невъзможна задача. Това е така, защото употребата на тютюн намалява достъпа на кислород във венеца. Като последствие се нарушава изхранването и заздравяването на тъканите в устата. Това често затруднява лечението на пародонтит и прави изхода на проблема по-малко предвидим.   

Прочете защо е нужна  пародонтологична профилактика.

Вижте още
Назад към "Пародонтология"
Medical Dent

Дентален Център
MEDICAL DENT

1407 София,
бул. Джеймс Баучер 114

Open hours

Работно време

от Понеделник до Събота:
от 8:00 ч. до 18:00 ч.

При спешни случаи на ваше разположение има дежурен лекар.