Пародонтит

Кои са отделните видове и до какво могат да доведат?

В днешната ни статия ще поговорим малко повече за едно от най-разпространените дентални заболявания напоследък, на което понякога не се обръща необходимото внимание. Става въпрос именно за пародонтитът, наричан още „пародонтоза“. Той най-често възниква в резултат на недобра дентална хигиена и натрупване на множество бактерии и вредни микроорганизми в устната кухина. Сред основните симптоми са повишената чувствителност на венците, тяхното подуване и кървене. Ако не се вземат навреме мерки, в по-късен стадий заболяването може да доведе и до доста по-неприятни последствия за съответния човек.

При появяване на някой от споменатите по-горе симптоми, е изключително важно по най-бързия начин да се посети кабинета на квалифициран стоматолог, където да бъде направен нужният преглед. Въпросният преглед ще установи дали наистина става въпрос за пародонтит и към кой вид спада той. От последното на практика зависи изборът на методи за лечение и начините на прилагането им. По принцип заболяването може да бъде класифицирано по два критерия – големината на засегнатата зона и скоростта на развитие. Предстои да разгледаме отделните видове според тези критерии, както и техните особености и отличителни характеристики.

Видове според големината на засегнатата зона

Според големината на засегнатата от него зона пародонтитът се дели на локализиран и генерализиран. Може да се каже, че тези наименования в най-обща степен показват същността на съответните типове. И все пак нека да кажем накратко най-главното за тях:

Локализиран пародонтит – той има по-ограничено въздействие върху устната кухина. Възможно е той да засегне максимум 30% от общия брой зъби.

Генарализиран пародонтит – от друга страна, въздействието на този тип е значително по-широко. То може да обхване от 30% до почти всички зъби в устната кухина.

Видове според скоростта на развитие

Скоростта на развитие е още един важен критерий, който служи за класификация на заболяването и определяне методите за лечението им. Според него то се разделя на бавнопрогресиращ и бързопрогресиращ (или агресивен). Ето какви са съществените характеристики на въпросните два типа:

Бавнопрогресиращ пародонтит – това всъщност е най-често срещаната форма на заболяването. Бавнопрогресиращият обикновено възниква вследствие на нелекуван гингивит или пък се появява с напредване на възрастта на човека. Развитието при него е постепенно, с ясни доловими симптоми и достатъчно време за реакция. Поради тази причина за лечението му се използват стандартните и добре утвърдени в стоматологичната сфера методи и практики.

Бързопрогресиращ (агресивен) пародонтит – ситуацията при бързопрогресиращия или наричан още агресивен е доста по-различна. Според множество изследвания при него се наблюдава тенденция на наследственост от родителите към децата. Така или иначе характерно е внезапното му появяване и изключително скоростно развитие. В кратък период от време може да се стигне до по-напредналия етап на заболяването, при който има висок риск дори от загуба на зъби. От решаващо значение е да се реагира своевременно и възможно най-бързо да се започне необходимото лечение.

Както сами разбирате, всеки от видовете му си има свои собствени особености и отличителни характеристики, начин на развитие и последствия, до които води. И тъй като предварително няма как да знаете точно за коя форма на заболяването става въпрос, е препоръчително при появяване на някой от симптомите (подуване или кървене на венци), веднага да посетите стоматолог, който да установи денталното ви състояние и да ви предпише съответните мерки за лечение. Дентална клиника MEDICAL DENT разполага с надеждни и висококвалифицирани специалисти, които имат богат опит в лечението на пародонтит и други дентални заболявания. Те ще ви предложат най-иновативните и ефективни методи за лечение на напълно достъпни за вас цени. Свържете се с екипа на MEDICAL DENT по телефон или имейл, за да си насрочите час за преглед и да направите първата стъпка към по-добро дентално здраве и състояние на зъбите и венците.

Кои са отделните видове и до какво могат да доведат?

Видове според големината на засегнатата зона

Видове според скоростта на развитие

Свържи се с нас бързо и лесно!

Вярваме, че всеки зъб е сложен организъм и различните му проблеми изискват различни специалисти. 

Call Now Button