Show Menu
Пародонтит

Пародонтит

   

Кои са отделните видове пародонтит и до какво могат да доведат?

   

В днешната ни статия ще поговорим малко повече за едно от най-разпространените дентални заболявания напоследък, на което понякога не се обръща необходимото внимание. Става въпрос именно за пародонтитът, наричан още „пародонтоза“. Пародонтитът най-често възниква в резултат на недобра дентална хигиена и натрупване на множество бактерии и вредни микроорганизми в устната кухина. Сред основните симптоми са повишената чувствителност на венците, тяхното подуване и кървене. Ако не се вземат навреме мерки, в по-късен стадий заболяването може да доведе и до доста по-неприятни последствия за съответния човек.

При появяване на някой от споменатите по-горе симптоми, е изключително важно по най-бързия начин да се посети кабинета на квалифициран стоматолог, където да бъде направен нужният преглед. Въпросният преглед ще установи дали наистина става въпрос за пародонтит и към кой вид спада той. От последното на практика зависи изборът на методи за лечение и начините на прилагането им. По принцип пародонтитите могат да бъдат класифицирани по два критерия – големината на засегнатата зона и скоростта на развитие. Предстои да разгледаме отделните видове пародонтит според тези критерии, както и техните особености и отличителни характеристики.

Пародонтит 1 - MedicalDent

Видове пародонтит според големината на засегнатата зона

Според големината на засегнатата от него зона пародонтитът се дели на локализиран и генерализиран. Може да се каже, че тези наименования в най-обща степен показват същността на съответните типове пародонтит. И все пак нека да кажем накратко най-главното за тях:

Локализиран пародонтит – локализираният пародонтит има по-ограничено въздействие върху устната кухина. Възможно е той да засегне максимум 30% от общия брой зъби.

Генарализиран пародонтит – от друга страна, въздействието на генерализирания пародонтит е значително по-широко. То може да обхване от 30% до почти всички зъби в устната кухина.

Пародонтит 2 - MedicalDent

Видове пародонтит според скоростта на развитие

Скоростта на развитие е още един важен критерий, който служи за класификация на пародонтитите и определяне методите за лечението им. Според него пародонтите биват бавнопрогресиращ и бързопрогресиращ (или агресивен). Ето какви са съществените характеристики на въпросните два типа пародонтит:

Бавнопрогресиращ пародонтит - това всъщност е най-често срещаната форма на заболяването. Бавнопрогресиращият пародонтит обикновено възниква вследствие на нелекуван гингивит или пък се появява с напредване на възрастта на човека. Развитието при него е постепенно, с ясни доловими симптоми и достатъчно време за реакция. Поради тази причина за лечението на бавнопрогресиращия пародонтит се използват стандартните и добре утвърдени в стоматологичната сфера методи и практики.

Бързопрогресиращ (агресивен) пародонтит
- ситуацията при бързопрогресиращия или наричан още агресивен пародонтит е доста по-различна. Според множество изследвания при него се наблюдава тенденция на наследственост от родителите към децата. Така или иначе характерно е внезапното му появяване и изключително скоростно развитие. В кратък период от време може да се стигне до по-напредналия етап на заболяването, при който има висок риск дори от загуба на зъби. От решаващо значение е да се реагира своевременно и възможно най-бързо да се започне необходимото лечение.

Пародонтит 3 - MedicalDent

Както сами разбирате, всеки от видовете пародонтит си има свои собствени особености и отличителни характеристики, начин на развитие и последствия, до които води. И тъй като предварително няма как да знаете точно за коя форма на заболяването става въпрос, е препоръчително при появяване на някой от симптомите (подуване или кървене на венци), веднага да посетите стоматолог, който да установи денталното ви състояние и да ви предпише съответните мерки за лечение. Дентална клиника MEDICAL DENT разполага с надеждни и висококвалифицирани специалисти, които имат богат опит в лечението на пародонтит и други дентални заболявания. Те ще ви предложат най-иновативните и ефективни методи за лечение на напълно достъпни за вас цени. Свържете се с екипа на MEDICAL DENT по телефон или имейл, за да си насрочите час за преглед и да направите първата стъпка към по-добро дентално здраве и състояние на зъбите и венците.


Кои са отделните видове пародонтит и до какво могат да доведат?
Видове пародонтит според големината на засегнатата зона
Видове пародонтит според скоростта на развитие

Вижте още
Назад към "Пародонтология"
Запази час за консултация сега!
Стъпка
Loading
Запази час за видео консултация сега! Онлайн консултация
Medical Dent

Дентален Център
MEDICAL DENT

1407 София,
бул. Джеймс Баучер 114

Open hours

Работно време

от Понеделник до Събота:
от 8:00 ч. до 18:00 ч.

При спешни случаи на ваше разположение има дежурен лекар.