Д-р Бранимир Кирилов, основател на клиника “Медикъл Дент”, пред Bulgaria ON AIR – част 1

Д-р Кирилов, вие бяхте един от пионерите на имплантологията в България. Как се промени тази област за изминалите години?   

В последните години доста се усъвършенства апаратурата, както и самото планиране и контрол върху процеса. Подобрения има и от гледна точка на сигурността при поставянето на имплантите. Естетическият резултат за пациента също става все по-добър. В практиката съм установил, че когато хората идват и питат за имплант, на финала всеки гледа зъба и никой не вижда импланта. Ако някой си вижда импланта, това е проблем на самото изпълнение на лечението, защото крайният резултат трябва да бъде един красив зъб в устата. Голямата е промяната във всички технологии, като се започне от процеса на планиране и се стигне до извършването на самата операция. Целта, разбира се, е тя да бъде извършена с по-малка травма, да е по-безболезнена и оздравителният процес да е по-лек за пациентите. Мога да кажа, че при добро изпълнение операцията може да бъде изцяло без болка, и накрая пациентът да има един добър естетически резултат, за да бъде щастлив.

Все още има хора, които се отнасят с подозрение към имплантите, фасетите и други от по-новите достижения на стоматологичната наука. Консервативни ли са българските пациенти, или по-скоро са отворени за новостите?

Българинът е отворен да опитва нови неща и да внедрява нови технологии. Мисля, че през последните години се породи една култура, която кара хората да се грижат по-добре за зъбите си и да бъдат по-взискателни към красотата на своята усмивка.

Стоматологията е вероятно една от областите, изменили се най-силно за последните 30 години. Какви са най-новите тенденции в нея? Как ще изглежда зъболечението след още 5-10 години?

Тенденциите са към навлизане на все повече технологии с по-съвременни материали, с които се работи по-леко от страна на зъболекаря, и които съответно водят до по-добър краен резултат за пациента. Това са основните посоки на промяна в стоматологията. При това промяната е изключително интензивна и се изискват сериозни усилия, за да остане човек в крак с нея. Ние, лекарите в “Медикъл Дент”, ежегодно посещаваме курсове във водещи световни институти и при водещи специалисти, за да използваме най-новите достижения. Силно профилирани сме по специалности, така че всеки посещава курсове в своята област.

По данни на Research and Markets, през 2019 медицинският туризъм е бил бизнес за 22 милиарда долара в световен мащаб. Прогнозите са още през 2025 година вече да надхвърля 40 милиарда. Какви са предимствата на България в този сектор?

България е с огромни потенциал и възможности. Но добавената стойност за потенциалните потребители в здравния туризъм трябва да се изтъкне по-добре, за да може те да изберат България за своето лечение.Винаги, когато става дума за здравен туризъм, се търси по-добра цена. Това е предимството на България, тъй като тук цените ни са по-изгодни спрямо западните зъболекари и клиники, като качеството не е по-лошо. У нас стоматологията определено може да предложи подобни неща, но трябва страната ни да бъде добре рекламирана като дестинация за здравен туризъм, което по-скоро е функция на държавата. Трябва да се осигурят транспортни връзки между България и тези държави, за да може хората, които изберат страната ни, лесно да могат да дойдат. Трябва да се предложат добри хотелски пакети за настаняване. В крайна сметка, когато някой отива в чужбина, той трябва да бъде сигурен къде отива, а това е въпрос на представяне и организация. За момента не бих казал, че сме успешни в здравния туризъм, защото в денталния бранш у нас това не е масова практика.

Какъв е делът на чуждестранните пациенти във вашата практика?   

Чуждестранните пациенти, с които работи “Медикъл Дент”, са основно чужденци, които постоянно пребивават в България, както и техни близки, които пътуват от чужбина, за да се лекуват. Това са около 10% от пациентите на “Медикъл Дент”.

Вие сте сред водещите специалисти и в областта на корекцията на венци. Кога се налага тя?

Корекция на венците може да се наложи по две показания – здравословни причини или естетични съображения. И в двата случая можем да намерим правилни решения за нуждите на пациентите. Това е въпрос на планиране и на цялостна диагностика, като се започне от пациенти с пародонтит и се стигне до пациенти, които се подготвят да правят фасети. Не е рядкост преди фасетите да има корекция на венеца, защото при някои хора той е много тънък и тогава може да се стигне до бързото му отдръпване и оголване на ръба на фасетата. При други хора пък се вижда голяма част от венеца и е добре това да се коригира, за да се реши проблемът с така наречената гингивална усмивка. Това са двете най-общи показания за оперативна намеса и корекция на венеца – заради заболяване или за естетична корекция.

Свържи се с нас бързо и лесно!

Вярваме, че всеки зъб е сложен организъм и различните му проблеми изискват различни специалисти. 

Call Now Button