Show Menu

Д-р Бранимир Кирилов, основател на клиника "Медикъл Дент", пред Bulgaria ON AIR - част 1

Д-р Бранимир Кирилов, основател на клиника "Медикъл Дент", пред Bulgaria ON AIR - част 1
Свържи се с нас бързо и лесно! Запази час
Онлайн консултация

Д-р Кирилов, вие бяхте един от пионерите на имплантологията в България. Как се промени тази област за изминалите години?   

В последните години доста се усъвършенства апаратурата, както и самото планиране и контрол върху процеса. Подобрения има и от гледна точка на сигурността при поставянето на имплантите. Естетическият резултат за пациента също става все по-добър. В практиката съм установил, че когато хората идват и питат за имплант, на финала всеки гледа зъба и никой не вижда импланта. Ако някой си вижда импланта, това е проблем на самото изпълнение на лечението, защото крайният резултат трябва да бъде един красив зъб в устата. Голямата е промяната във всички технологии, като се започне от процеса на планиране и се стигне до извършването на самата операция. Целта, разбира се, е тя да бъде извършена с по-малка травма, да е по-безболезнена и оздравителният процес да е по-лек за пациентите. Мога да кажа, че при добро изпълнение операцията може да бъде изцяло без болка, и накрая пациентът да има един добър естетически резултат, за да бъде щастлив.

Все още има хора, които се отнасят с подозрение към имплантите, фасетите и други от по-новите достижения на стоматологичната наука. Консервативни ли са българските пациенти, или по-скоро са отворени за новостите?

Българинът е отворен да опитва нови неща и да внедрява нови технологии. Мисля, че през последните години се породи една култура, която кара хората да се грижат по-добре за зъбите си и да бъдат по-взискателни към красотата на своята усмивка.

Стоматологията е вероятно една от областите, изменили се най-силно за последните 30 години. Какви са най-новите тенденции в нея? Как ще изглежда зъболечението след още 5-10 години?

Тенденциите са към навлизане на все повече технологии с по-съвременни материали, с които се работи по-леко от страна на зъболекаря, и които съответно водят до по-добър краен резултат за пациента. Това са основните посоки на промяна в стоматологията. При това промяната е изключително интензивна и се изискват сериозни усилия, за да остане човек в крак с нея. Ние, лекарите в "Медикъл Дент”, ежегодно посещаваме курсове във водещи световни институти и при водещи специалисти, за да използваме най-новите достижения. Силно профилирани сме по специалности, така че всеки посещава курсове в своята област.

По данни на Research and Markets, през 2019 медицинският туризъм е бил бизнес за 22 милиарда долара в световен мащаб. Прогнозите са още през 2025 година вече да надхвърля 40 милиарда. Какви са предимствата на България в този сектор?

България е с огромни потенциал и възможности. Но добавената стойност за потенциалните потребители в здравния туризъм трябва да се изтъкне по-добре, за да може те да изберат България за своето лечение.Винаги, когато става дума за здравен туризъм, се търси по-добра цена. Това е предимството на България, тъй като тук цените ни са по-изгодни спрямо западните зъболекари и клиники, като качеството не е по-лошо. У нас стоматологията определено може да предложи подобни неща, но трябва страната ни да бъде добре рекламирана като дестинация за здравен туризъм, което по-скоро е функция на държавата. Трябва да се осигурят транспортни връзки между България и тези държави, за да може хората, които изберат страната ни, лесно да могат да дойдат. Трябва да се предложат добри хотелски пакети за настаняване. В крайна сметка, когато някой отива в чужбина, той трябва да бъде сигурен къде отива, а това е въпрос на представяне и организация. За момента не бих казал, че сме успешни в здравния туризъм, защото в денталния бранш у нас това не е масова практика.

Какъв е делът на чуждестранните пациенти във вашата практика?   

Чуждестранните пациенти, с които работи "Медикъл Дент”, са основно чужденци, които постоянно пребивават в България, както и техни близки, които пътуват от чужбина, за да се лекуват. Това са около 10% от пациентите на "Медикъл Дент”.

Вие сте сред водещите специалисти и в областта на корекцията на венци. Кога се налага тя?

Корекция на венците може да се наложи по две показания - здравословни причини или естетични съображения. И в двата случая можем да намерим правилни решения за нуждите на пациентите. Това е въпрос на планиране и на цялостна диагностика, като се започне от пациенти с пародонтит и се стигне до пациенти, които се подготвят да правят фасети. Не е рядкост преди фасетите да има корекция на венеца, защото при някои хора той е много тънък и тогава може да се стигне до бързото му отдръпване и оголване на ръба на фасетата. При други хора пък се вижда голяма част от венеца и е добре това да се коригира, за да се реши проблемът с така наречената гингивална усмивка. Това са двете най-общи показания за оперативна намеса и корекция на венеца - заради заболяване или за естетична корекция.

Запази час за консултация сега!
Loading
Запази час за видео консултация сега! Онлайн консултация
Вижте още
Назад към "Имплантология"
Medical Dent

Дентален Център
MEDICAL DENT

1407 София,
бул. Джеймс Баучер 114

Open hours

Работно време

от Понеделник до Събота:
от 8:00 ч. до 18:00 ч.

При спешни случаи на ваше разположение има дежурен лекар.