Д-р Бранимир Кирилов, основател на клиника „Медикъл Дент“, пред Bulgaria ON AIR – част 2

Вашата клиника предлага една съвсем нова за България услуга, наречена TeethXpress, при която хора със зъбни протези могат да се отърват от тях и да се сдобият с нормални зъби само в рамките на един ден. Как действа това лечение?

Teeth Хpress услугата означава, че когато на човек по някаква причина му липсват всичките зъби, може да се поставят определен брой зъбни импланти като опора на бъдещите нови зъби и в края на часа да се постави мост, който да възстанови липсващите зъби. По този начин в рамките на един ден може да има нов фиксиран мост върху импланти. Друга услуга, която предлагаме, е ускорено лечение за хора, които имат зъби, но и имат нужда от лечение.

Избелването на зъбите е привлекателна възможност за много пациенти, но то може да крие и рискове. Какво трябва да знаят хората, които искат да прибегнат към него?

Аз лично бих сравнил избелването на зъби с боядисването на косата – една нормална промяна, която човек решава да направи в своето тяло. Независимо дали ще решим да сменим цвета на косата си, да тренираме за плочки на корема или да избелим зъбите си, тези естетични промени винаги имат две фази. Едната е усилието да постигнем желания резултат. Втората е, след като вече сме го постигнали, да го поддържаме, за да не го загубим. Резултатът от избелването на зъбите зависи много и от хранителните навици на пациента. Ако човекът пие много кафе или пуши много, избелването ще е по-трудно. Когато се постигне желаният резултат, пациентът трябва на всеки шест месеца да прави по една процедура поддържащо избелване, за да го съхрани през годините. Но преди да се премине към избелване на зъбите, те трябва да бъдат излекувани. Колкото до легендите, че избелването може да развали зъбите, те са мит. Избелването не може да развали зъбите, ако човек започне процедурата със здрави зъби. Ако обаче липсва диагностика на кариеси, или е налице възпалителен процес като пародонтит и въпреки това се започне избелване, тогава то може да влоши протичането на нелекуваното заболяване.

В началото на прехода една доста смущаваща статистика показваше, че само една трета от българите сменят четката си за зъби поне веднъж годишно. Има ли подобрение в навиците за дентална хигиена?

Хората все повече се интересуват от здравословното състояние на устата и тенденцията по-скоро е в тази посока, както и към по-добра информираност за здравословното им състояние. Участвайки в различни форуми, се опитваме да запознаем хората с това, че когато се прави първичната профилактика, се намалява рискът от вторична – което представлява лечение на възникнало заболяване кариес. По този начин се намалява и рискът от третична профилактика – лечение на усложнение на заболяването. Периодиката на първичния преглед трябва да бъде консултирана със зъболекар, защото при някои пациенти се налага да бъде през два месеца, а при други през по-голям интервал от време. При пациентите, когато спазват периодиката, се постига един много по-добър резултат, който им спестява не само неприятности, но и пари.

„Медикъл Дент” участва в различни инициативи за подобряване на зъбната профилактика при младите. Какво още може да се направи в тази посока? Как може да се компенсира профилактичната грижа, която някога се полагаше още в детските градини и училищата?

Конкурентното начало в пазарните условия, в които работят българските зъболекари, кара все повече колеги да търсят контакт с детски градини и училища, за да предлагат профилактика и да запознават пациентите под различна форма за поддържането на зъбите. Така се откриват кариесите, зъбно-челюстните деформации, които получават нужното лечение. Според мен тази профилактика, която е била осъществявана от зъболекарските кабинети в училищата, в момента изцяло е компенсирана от частната инициатива на колегите.

Как се отразява на зъбното здраве промяната в хранителните навици? Нямам предвид само т. нар. junk food, но и актуалната напоследък тенденция към сурови храни и храни с повече фибри?

Кариесът и пародонтитът – двете основни заболявания в устната кухина – се причиняват вследствие на хранителния режим и от това колко добре почистваме зъбите си. Хранителните навици, както и навиците за почистване имат основно значение доколко ще бъдат здрави зъбите ни. Но не можем да изпаднем в крайности и да кажем „спрете да ядете сладко“, например. Според мен е достатъчно да се информирате как правилно да почистите зъбите си. Винаги обръщам внимание на нашите пациенти, че миенето на зъбите е двигателен навик. Той е създаден в нашето детство от родителите ни, а при тях най-вероятно е създаден от техните родители. Тоест може би мием зъбите си така, както са ги миели прабабите и прадядовците ни. Само че създаването на правилен навик и техника за миенето на зъбите трябва да стане след разговори със зъболекаря. Ако си създадем правилни навици, намаляваме силно проблема с яденето на сладки храни.

Как се стигна до създаването на „Медикъл Дент”, която през януари ще навърши 18 години?

Още като студент имах идеята да бъде създадено лечебно заведение, в което да се предложат различни специалности, за да могат пациентите със сериозни проблеми да ги решат на едно място. Обичайната практика в миналото беше различните специалисти да са на различни места, така че човек трябваше да посети пет кабинета, за да може да си реши денталните проблеми. „Медикъл дент“ е лечебно заведение, където и най-сложните здравословни проблеми могат да бъдат решени изцяло под контрол: от момента на диагностиката до завършването на лечението. А след него имаме Dental Care Center, чиято функция е профилактика и почистване на зъбите след завършване на тяхното лечение.

Как се развиваше клиниката през годините и какви са плановете ви за по-нататък?

„Медикъл Дент” е една от водещите европейски и световните дентални клиники като технологии, методика на работа и познание за съвременните постижения на науката стоматология. Оборудвани сме от началната диагностика до завършване на лечението, както и за профилактиката с най-модерната апаратура на много високо ниво. Само тази година сме инвестирали над 150,000 лева за курсове и обучения на нашите специалисти във водещи световни центрове. Ние сме на най-високо ниво по информираност и умения, които са необходими за един зъболекар, за да може да извършва лечението по съвременни методики. „Медикъл Дент” използва всички модерни и качествени материали в практиката и лечението си. Опитваме да предложим на пациентите си добро обслужване. Това се случва от самото начало – още от вдигането на телефона до посрещането и изпращането им в клиниката. Създали сме обстановка, която е домашна, далеч от болничната. В момента правим ремонт и обновяваме цялата апаратура в клиниката, за да може всички зъболекарски столове да отговарят на най-високите стандарти за хигиена. Всички използвани инструменти и апаратура задължително минават през автоматична дезинфекция. Пречистват се и въздухът и водата, използвани върху пациентите. Паралелно със смяната на техниката, обновяваме и интериора, за да създадем уют. Разширихме клиниката, за да осигурим по-голям брой чакални и да разделим хората, така че да се чувстват комфортно и да имат усещане за индивидуалност по време на престоя си. Постоянно работим върху обучението на екипа си в посока на по-добри умения от страна на денталните ни асистенти. Смятам да продължим да правим това, което правихме през годините – тъкмо то стои в основата на успеха на „Медикъл Дент“.

Свържи се с нас бързо и лесно!

Вярваме, че всеки зъб е сложен организъм и различните му проблеми изискват различни специалисти. 

#1 Medical Dent Clinic

Запишете своята консултация при нас!

Запазете час при нас за безплатна консултация, с цел да изготвим прецизен персонален план за Вашия дентален случай. Доверете се на дългогодишния опит, професионализма и прецизната работа на нашия екип.

Medical Dent © 2023 Всички Права Запазени • Уеб Дизайн от Вектори Дизайн • Дигитална Агенция

Call Now Button