Show Menu

Как да имате здрави зъби при диабет?

Как да имате здрави зъби при диабет?
Свържи се с нас бързо и лесно! Запази час
Онлайн консултация

Диабетът е заболяване, което оказва огромно влияние върху усмивката ви и върху ефективната грижа за нея.

Едни от най-честите проблеми в устната кухина, свързани тясно с диабета, са:

  • Възпалени венци
  • Трудно и бавно зарастване след направена интервенция
  • Сухота в устата и проблеми с усещанията за вкус

Не забравяйте, че стоматологът ви задължително трябва да е уведомен, ако страдате от диабет. Също така, препоръчително е зъболекарят ви да е наясно с всички медикаменти, които приемате, за да регулирате кръвната си захар.

В случай, че се появят зачервени или отекли венци, незабавно трябва да посетите зъболекарския кабинет.

Вижте няколко съвета, които ще ви помогнат да поддържате доброто здраве на устната си кухина, дори и ако имате диабет:

  • Спрете пушенето – ако сте пушачи, трябва да знаете, че този вреден навик е виновен за по-честите възпаления на венците, предизвикани от слабото кръвообращение в тъканите около зъбите.
  • Бъдете крайно внимателни – става въпрос за признаците за възпалени венци и други сходни проблеми, които трябва да забележите в начален стадий. По този начин, ще можете да ги предотвратите, още преди да са се превърнали в сериозен проблем.
  • Спазвайте стриктно хранителния си режим – разбира се, задължително условие, за да имате здрава и красива усмивка, е да спазвате определената си диета. Хубавата и здравословна храна, лишена от киселини и захари, спомага за по-лесното и бързо постигане на блестяща усмивка. Очаквано, това е в сила, без значение дали имате диабет или не.
  • Мийте зъбите два пъти на ден с паста, съдържаща флуорид – стриктната грижа и премахването на плаката от зъбите е стъпка, която не бива да пропускате. Флуоридът и меките влакна на четката за зъби, също са нещо, върху което да се съсредоточите, когато искате да постигнете перфектна грижа.
  • Използвайте конец за зъби ежедневно – нищо не може да замени чудесния ефект от почистването с конец, тъй като само той е способен да премахне изцяло остатъците от храна по зъбите.
  • Посещавайте редовно стоматолога си – стремете се регулярните прегледи да са тогава, когато нивата на кръвната ви захар са значително стабилни. 
Запази час за консултация сега!
Loading
Запази час за видео консултация сега! Онлайн консултация
Вижте още
Назад към "Пародонтология"
Medical Dent

Дентален Център
MEDICAL DENT

1407 София,
бул. Джеймс Баучер 114

Open hours

Работно време

от Понеделник до Събота:
от 8:00 ч. до 18:00 ч.

При спешни случаи на ваше разположение има дежурен лекар.