Как да се справим с щетите от пародонтита?

Развитието на пародонталната болест води винаги до един и същ краен резултат: 

понижаване на нивото на костта и подържащите зъба тъкани. Костната загуба крие опастности в две измерения. Понижаването на нивото на костта означава по малко тъкани които поддържат зъба. Ако си представим зъба като права отсечка- от върха на корена до върха на коронката, то 2/3 от тази дължина трябва да е потопена в кост- зъбният корен. Това осигурява нормалната функция на зъба и стабилното му положение в устата. Промяната в това съотношение крие опастност от разклащане и загуба на зъба. От друга страна, костната загуба означава и отдръпване на венеца от коронката на зъба, нещо което винаги крие смущения в естетиката и дисхармония в усмивката.

Пародонталната болест унищожава костта и тъканите които поддържат стабилен зъба. Възпалителният процес формира така наречените пародонтални джобове. Лечението на
пародонтит винаги трябва да започне със потушаване на възпалителният процес. Вторият важен етап обаче, е да се справим с щетите от пародонтита. В съвременните стоматологични практики успешно се прилагат хирургични манипулации с цел редуциране дълбочината на пародонталният джоб и възстановяване на увредените от възпалението тъкани. Съществуват сигурни методи, които позволяват на пародонтолозите в определени случаи, да постигат регенерация на костта и възстановяване на нивото на загубената кост. С помощта на тези леки хирургични намеси се постига възстановяване на загубената кост, нещо което е от първостепенно значение за дългосрочната преживяемост на зъба. Друго соновно преимущество е постигането на редукция на пародонталните джобове. Благодарение на това се елиминира потенциален център на ново възпаление и положителният резултат от лечението на пародонтит се задържа дълго във времето.

Прочетете защо е нужна
пародонтологична профилактика.

Свържи се с нас бързо и лесно!

Вярваме, че всеки зъб е сложен организъм и различните му проблеми изискват различни специалисти. 

Call Now Button