Show Menu

Как тютюнът влияе на вашите зъби?

Как тютюнът влияе на вашите зъби?
Свържи се с нас бързо и лесно! Запази час
Онлайн консултация

За никой не е тайна, че тютюнопушенето вреди на здравето на организма ни, но трябва да знаете, че красивата ни усмивка също страда от употребата на никотинови продукти.

Пушенето не само, че може да доведе до възпаление на венците и да възпрепятства в голяма степен избелването на зъбите ви, но и често се превръща в причина за развитието на рак на устната кухина.

Освен до подобни сериозни заболявания и възпалени венци, тютюнът рефлектира и върху доста други проблеми за здравето на усмивката ви.

Развитието на тумор на устната кухина – това със сигурност е най-сериозното заболяване, което се предизвиква от употребата на никотинови продукти. Ракът засяга устните, зъбите, венците, езика и устата, като цяло. Рискът от рак на устната кухина е шест пъти по-голям при пушачите, отколкото при непушачите. Разбира се, колкото по-дълго сте употребявали никотинови продукти, толкова е по-голям самият риск от рак.

Пушенето и пародонтозата – венците са едни от най-крехките тъкани, върху които тютюнът действа изключително безпощадно. При повечето пушачи се срещат възпалени венци и други заболявания, произтичащи от инфекции. Следващата фаза, след подобно възпаление е именно загубата на зъб. Според проучване, повече от 50% от пушачите страдат от пародонтоза.

Запомнете, че независимо какви никотинови продукти употребявате, то те със сигурност вредят на здравето на зъбите ви.

За да се предпазите от последствията на тютюнопушенето, ви съветваме да почиствате устаната кухина ежедневно, да спрете употребата на цигари и да посещавате зъболекаря си възможно най-редовно.

Не забравяйте, че ако срещате трудности в борбата с тютюнопушенето, то може да заповядате в дентална клиника MEDICAL DENT, за да ви дадем полезни препоръки, за да откажете напълно този вреден навик, който крие опасности за здравето ви.   

Прочетете повече за  пародонтологичната профилактика.

Запази час за консултация сега!
Loading
Запази час за видео консултация сега! Онлайн консултация
Вижте още
Назад към "Кариес и профилактика"
Medical Dent

Дентален Център
MEDICAL DENT

1407 София,
бул. Джеймс Баучер 114

Open hours

Работно време

от Понеделник до Събота:
от 8:00 ч. до 18:00 ч.

При спешни случаи на ваше разположение има дежурен лекар.