Show Menu

Как здравето на зъбите определя общото ви здраве?

Как здравето на зъбите определя общото ви здраве?
Свържи се с нас бързо и лесно! Запази час
Онлайн консултация

Знаете ли, че здравите зъби означават здраво тяло?

Всъщност, връзката между красивата бяла усмивка и общото ви здраве може наистина да ви изненада.

Заболявания като  пародонтоза и гингивит, на практика могат да рефлектират пряко върху здравето на сърцето ви. Точно затова трябва да сте наясно, че грижата за зъбите ви не е само с цел да имате искряща усмивка. Редица проучвания са доказали, че има връзка между общото здраве и здравето на устната кухина. И въпреки че няма точни доказателства дали тези връзки са причинни или корелативни, то определено е добре да обърнете достатъчно внимание на здравите си венци и зъби, за да допринесете и за общото здраве на организма си.

Медицината отдавна е установила, че диабетът се среща по-често при хора, които имат възпалени венци или пародонтит. Според проучване от 2008 г., при хората, които имат повече заболявания на венците, всъщност съществува двойно по-голям риск от развитие на диабет тип 2, отколкото при хората, които нямат никакви проблеми със зъбите.

Разбира се, нужни са още анализи и проучвания, за да могат специалистите да заключат, че възпалените венци могат да доведат до развитие на диабет, но пък има и доста теории, които потвърждават зависимостта. Пример за това е възпалението на венците, което, ако не се лекува навреме, е вероятно да доведе до ниска степен на възпаление в цялото тяло. Това от своя страна ще рефлектира върху способностите на организма да обработва захарта.

Точно както при диабета, така и при сърдечните заболявания, няма абсолютно доказана причинно-следствена връзка със здравето на устната кухина. Факт е обаче, че заболяванията на сърцето и зъбите често се срещат заедно. Според много теории, малки количества от „лошите“ бактерии в устата попадат в кръвообращението, докато дъвчем. Така, намиращи се в кръвоносните съдове, тези бактерии са в състояние да образуват блокажи. Тази теория се подсилва и от факта, че учени понякога са намирали фрагменти от парадонтални бактерии, докато са разглеждали атеросклеротични кръвоносни съдове.

Според други проучвания, възпалените венци оказват влияние и върху риска от пневмония. Резултати сочат, че броят на възрастни пациенти, които развиват пневмония е с 3,9 пъти по-висок, при тези, които имат заболявания на венците.

Запомнете, че профилактичните прегледи при стоматолога винаги са сигурен начин да се предпазите отрано от проблеми със зъбите и венците. Съветваме ви да си гарантирате не само красива усмивка, но и добро здраве на целия организъм, като се грижите стриктно за хигиената на устната си кухина.   

Вижте 5 стъпки за  парoдонтоза лечение.

Запази час за консултация сега!
Loading
Запази час за видео консултация сега! Онлайн консултация
Вижте още
Назад към "Пародонтология"
Medical Dent

Дентален Център
MEDICAL DENT

1407 София,
бул. Джеймс Баучер 114

Open hours

Работно време

от Понеделник до Събота:
от 8:00 ч. до 18:00 ч.

При спешни случаи на ваше разположение има дежурен лекар.