Какви са причините за появата на абсцес на зъб и как да се справим с него?

Всяка част от човешкото тяло е жива тъкан, която се нуждае от постоянна поддръжка. Когато стане дума за орална хигиена, много хора споделят, че посещават зъболекарски кабинет само при крайна необходимост. Важно е, обаче, здравето на зъбите да не се оставя на произвола и да се правят чести профилактични прегледи. Специалисти споделят, че е препоръчително те да се извършват най-малко на шест месеца.

Чрез посещението на специалист, вие може да сте сигурни, че зъбите ви са в добро състояние и така да избегнете по-сериозни заболявания, каквото е абсцесът. Днешното четиво е посветено именно на него и на това да разберем повече за образуването и премахването му.

Какво представлява зъбният абсцес?

В основата на това заболяване стои локализирано събиране на гной в зъбната пулпа или в костта, която крепи зъба към венеца. Този гной предизвиква силно възпаление. Това може да е последваща реакция от нелекуван кариес, повреда на зъб или заболяване и неразположение на венците. Процесът на поява на абсцес започва с нарушаването на емайла, като в следствие на това бактериите проникват в зъбната пулпа и причиняват възпалението.

Веднъж щом образуването на гной в зъба е започнало, то се разраства докато не се намеси медицинска помощ.

Ако не се лекува, той не само може да доведе до състояние на умъртвен зъб, но има силата да разпространи инфекцията дори до части от мозъка или белите дробове.

Денталният абсцес е изключително опасен и трябва да се третира от стоматолог, веднага щом е локализиран.

Как да разберете, че имате дентален абсцес?

Симптомите, по които можете да установите наличието му, са следните:

 • болка – на първо място е задължителният остър и продължителен зъбобол, придружен с пулсиране на зоната около проблемния зъб;
 • повишена чувствителност – при прием на по-топли и по-студени храни и напитки;
 • дискомфорт – зъбният абсцес често причинява болки при дъвчене и при по-силови физически действия;
 • подувания – възпалението често води до подуване на венците, както и на лимфните възли в областта на гърлото. При разрастване на заболяването, можете да видите и външно подуване на лицевата част;
 • неразположение и безпокойство – поради факта, че инфекцията засяга зъбния нерв, това може да доведе до възпрепятстване на обичайните функции на цялостната нерва система. Тези повреди могат да доведат и до поява на силно главоболие;
 • температура и втрисане – активното възпаление може да доведе до повишаване на нормалната за тялото телесна температура;
 • лош дъх и неприятен вкус в устата – ако абсцесът е започнал да се разраства, гнойната му вътрешност води до тези изключително неприятни последици.

Ако усетите което и да е от изброените или имате съмнения за поява на абсцес, породени от други фактори, незабавно посетете стоматологичен кабинет, за да получите експертно диагностициране и съвет как да подходите към случващото се.

Как се лекува дентален абсцес?

Несъмнено най-важното нещо е да потърсите незабавна медицинска помощ. Стоматологът ви ще диагностицира точния проблем и ще ви определи най-добрия метод за лечение.

Самото лечение на абсцеса зависи от вида на инфекцията, нейната големина и местоположение. Ето кои а най-честите варианти:

 • почистване – това е най-лекото лечение, като то може да бъде полезно в случай, че заболяването е в начален стадии. Повърхността на зъба може да бъде почистена и закрепена с пломба или коронка;
 • дрениране на гноен зъб – ако гнойта е прекалено много и има образувал се голям мехур, зъболекарят може да направи малък разрез по повърхността на венеца, за да може да помогне на течността да изтече, като така налягането и болката ще спаднат;
 • антибиотици – както се действа и при много други форми на инфекции, приемът на антибиотици е доста успешен метод за справяне с проблема;
 • кореново лечение – ако възпалението е причинено от навлизане на бактерии в зъбната пулпа, то може да се наложи лечение на кореновия канал, с цел да се отстрани заразената тъкан и да се предотврати разпространението на инфекцията;
 • вадене на зъб с абсцес – ако стоматологичната консултация е направена прекален късно, то зъболекарят може да няма друга опция освен да извади засегнатия зъб, за да предотврати разпространението на инфекцията. Това често е най-доброто решение, в случай, че болестта се е появила на млечен зъб;
 • хомеопатия – ако след консултацията си с професионалист, ссте установили, че абсцесът е лек и може да бъде премахнат от самосебе си, то можете да заложите на няколко домашни лечения за целта. Едни от тях са черният чай, разтворът на вода и сода за хляб, ябълковият оцет, както и етеричните масла от билки, като чаено дърво, риган или мента.

Най-важното в такъв ключов момент е да се доверите на истински специалисти, за да можете да сте сигурни, че веднъж щом сте преминали през лечение, то е било успешно.

Защо да се доверим на специалистите от Medical Dent?

Стоматологичните кабинети са често срещани, но не навсякъде обслужването което ще получите ще отговаря на очакванията ви.

В дентална клиника Medical Dent, всички от персонала работят на 100% за здравето на клиента. Техните стоматолози ще ви посрещнат с усмивка и ще ви окажат професионална помощ във всяка ситуация, без значение дали и лек проблем или по-сериозно заболяване.

Във всички техни кабинети са заложили на професионално оборудване на висока цена, за да могат да направят престоя ви там не само ползотворен, но и възможно най-приятен.

Решението на вашите проблеми е тяхната работа!

Свържи се с нас бързо и лесно!

Вярваме, че всеки зъб е сложен организъм и различните му проблеми изискват различни специалисти. 

#1 Medical Dent Clinic

Запишете своята консултация при нас!

Запазете час при нас за безплатна консултация, с цел да изготвим прецизен персонален план за Вашия дентален случай. Доверете се на дългогодишния опит, професионализма и прецизната работа на нашия екип.

Medical Dent © 2023 Всички Права Запазени 

Call Now Button